Montaža pipe - vprašanje

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Montirat moram pipo, ki ima vmesnik za prilagoditev razdalje med cevema na ustrezno širino pipe.
V kompletu za montažo na cev je bilo sledeče:
prikljucek.jpg

Bela zadeva (zakaj se sploh uporablja, a je to za ''umirjanje'' pretoka vode?) pride v adapter proti pipi, hkrati je tudi tesnilo na fotki zgoraj narejeno točno za tja. Vsaj predvidevam, ker je veliko točno toliko kot priklkjuček na pipo.
Priključek proti cevi je manjši, vendar dodatnega tesnila ni bilo zraven. Predvidevam, da moram torej nabavit še tesnilo za tam.
Ali se motim in pride tisto tesnilo (ki je sicer preveliko, saj je adapter proti cevi ožji) na stran proti cevi.

Ta bela zadeva je kolikor sem gledal simetrična, tako da je verjetno vseeno, kako jo obrnem. Drži?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Tale vmesna zadeva ne em kaj je..najprej sem pomislil da je protipovratni ventil, pa ne vem kaj bi tu iskal.

Ne vem...na tvojem mestu bi sam naprej zmontiral pipo brez tega, če bi delovalo kot mora, bi tako tudi pustil.

Glede ekscentra...del, ki gre v steno moraš tesniti ali s prejo ali teflonsko vrvico. Oba ekscentra moraš tako privijačit da bo med njima vaser vaga, ter da boš hkrati imel točno razdaljo med njima, da boš lahko vijačil gor pipo (torej ko ju vijačiš v steno imej pipo zraven da boš hkrati lovil vago med obema in razdaljo med priključkoma - zna bit zabavno
wink-1.gif
.

Pipo na ekscentra privičjai direkt, prijelo in držalo bo tesnilo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.729
9.506
113
Je kar trikišot tole, ker se moraš izogibat vrtenju nazaj, da ne zjebeš teflona ali preje.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.461
2.193
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Montirat moram pipo, ki ima vmesnik za prilagoditev razdalje med cevema na ustrezno širino pipe.
V kompletu za montažo na cev je bilo sledeče:
prikljucek.jpg

Bela zadeva (zakaj se sploh uporablja, a je to za ''umirjanje'' pretoka vode?) pride v adapter proti pipi, hkrati je tudi tesnilo na fotki zgoraj narejeno točno za tja. Vsaj predvidevam, ker je veliko točno toliko kot priklkjuček na pipo.
Priključek proti cevi je manjši, vendar dodatnega tesnila ni bilo zraven. Predvidevam, da moram torej nabavit še tesnilo za tam.
Ali se motim in pride tisto tesnilo (ki je sicer preveliko, saj je adapter proti cevi ožji) na stran proti cevi.

Ta bela zadeva je kolikor sem gledal simetrična, tako da je verjetno vseeno, kako jo obrnem. Drži?

Leva stran 3/4½ gre na pipo, bela zadeva gre v ekscenter kot si že ugotovil. Desno stran se privijači v priključek na steno tesniš z loctite tesnilno vrvico.
Pa tisto rdečo tesnilo ki je na sliki vrži v smeti - predvidevam da je tesnilo trdo kot kamen, vsaj ponavadi je in ne drži. Kupi dve novi tesnili iste dimenzije - klingerit zelene barve ali gumijasto.

Ko boš vijačil v steno, narediš tri polne obrate in ne več. Pa preden potesniš si vse na suho sestavi in označi kako morajo postavljeni ekscentri. Pipa mora biti v vaservago, priključki 15 cm narazen sredina-sredina.

Če so ekscentri predolgi jih lahko požagaš, če so prekratki dodaj pocinkane podaljške ustrezne dimenzije.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.829
113
ni tako trick, še kar gre, jaz sem edino zajebu pri pokrovckih okrasnih, ker sem jih preveč odrezal... potem pa če takoj to nepopraviš imam pač tak dokler kakšno tesnilo ne spusti in se spraviš menjavat.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.421
5.699
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Je kar trikišot tole, ker se moraš izogibat vrtenju nazaj, da ne zjebeš teflona ali preje.
uporabiš loctite 55 vrvico in lahko sučeš tudi nazaj.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.729
9.506
113
Ja, vem. Jest je zaenkrat še nimam. Stara šola še in je pač v krvi, da ne vrtiš nazaj.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.580
4.508
113
49
Na sončni strani ALP
Zanimivo je videti, da so navoji že podrajsani, da lepo prime vrvico.
zmaga.gif

Odpade "uničevanje" gevinta na klasičen način...
grims-1.gif

LOCTITE-55_1.jpg

Una bela plastika je pa tudi meni neznanka. Če je filter, je na skrajno neprimernem mestu, saj ga ne moreš spucat, ko se zapaca?!
17758-icon_confused.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Zakaj ne, vložek je na strani kjer je privita pipa z matico in dihtungo - nobenega problema, le dihtungo menjaš; je pa po moje to le omejevalec pritiska oz. mogoče kak EU-super-duper način šparanja vode - manjši pritisk = manjša poraba vode.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Zna bit, sosede smo pred njihovo obnovo kopalnice in zamenjavo pip slišali izključno ko so v banjo točili vodo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Hvala vsem za informacije.
Filter tista zadeva zagotovo ni, ker ni nobenega sita.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Bela zadeva je reducir za pretok in ima več funkcij, primarna je kot rečeno to da ti v pipi ne šumi (toliko) pa povratni udarci ko sunkovito zapiraš pipo so manjši. Pri normalnem pretoku samo omejuje premer cevi in ker je malce fleksibilna je šumenja na tem delu manj kot bi bilo brez tega, ko zapreš pipo se pa ob dvigu pritiska ta vložek malce razširi kar pobere potem špico pritiska ki nastane.

Postane pa stvar od vodnega kamna trda v roku enega leta in nima več nobene funkcije, ko začne razpadat po par letih pa ti še tzabaše mrežico. Tako da je na nak način ta zadeva totalno butasta če jo ne menjaš redno in je vseeno če jo nikoli ne montiraš!
grims-1.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
meni ne

ti si si zmontiral eno jaz pa na stotine , tu še so vmes podaljški zato je bolje predivo kot pa vrvica. Vrvico uporabljam samo za fine stvari ,kjer ne vrtim fitinga nazaj .

pozdrav.gif