Mojstri za čaj; eno pitanje

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Nabavil sem primerne "đezve", čajnike, skodelice, termometre, štoparce, sladkor (ma ja, nek specialen drag ko praseeca, miljon
vrst čajev (CHA), zdaj pa me zanima;

- koliko je 5g čaja (tehnica še v nabavi)
- kater od čajev ima največ poživil (zjutraj sem ko cota odkar sem se odrekel kavi)
- kako dolgo jih puščate noter
- kaka je razlika če jih prelivam al pripravim po "stari" metodi
- koliko mleka gre na 2dl čaja da se ograni orginalen okus
- koliko naj zapravim za dober čaj (nekatere cene grejo preko evra za gram, to ravno nemislim dajat; iščem največ za soliden keš)
- kje naročate
- vaši recepti priprave

Vse to bi vprašal prodajalko ki mi je oropala denarnico, samo kaj ko revica ni vedla da obstajajo rdeči čaji, a prodaja jih, zato ji
teh vprašanj nisem niti postavljal ker bi ji blo neugodno...

Hvala za odgovore in nasvete,...
 

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Nabavil sem primerne "đezve", čajnike, skodelice, termometre, štoparce, sladkor (ma ja, nek specialen drag ko praseeca, miljon
vrst čajev (CHA), zdaj pa me zanima;

- koliko je 5g čaja (tehnica še v nabavi)
nabavi "cedilnik" in ne rabiš vage
- kater od čajev ima največ poživil (zjutraj sem ko cota odkar sem se odrekel kavi)
jaz pijem po tem redu zeleni, črni, Oolong
- kako dolgo jih puščate noter
odvisno od sorte in temperature vode- zeleni 2-3 max 180 C, črni 3-5 ne pod 190-210max
- kaka je razlika če jih prelivam al pripravim po "stari" metodi
vprašanje a imaš zdrobljene liste ali cele ali povezane ali je čaj star ali je hermetično zaprt ..... - probaj kaj ti odgovarja
- koliko mleka gre na 2dl čaja da se ograni orginalen okus
sam sprobaj odvisno od čaja in tvojega okusa
- koliko naj zapravim za dober čaj (nekatere cene grejo preko evra za gram, to ravno nemislim dajat; iščem največ za soliden keš)
Jaz dam 27 funtov za 125 g
- kje naročate
ko sem v GB nabavim
- vaši recepti priprave
Sprobaj več variant in se odloči kaj ti odgovarja -pa glej tudi na letni čas in čas pitja(zjutraj močnejši popoldne blažji ali pa kak sadni , ob jedi črnega in odvisno kaj ješ prilagajaš količino in maščobo mleka(maščoba prebnaša okuse)

Vse to bi vprašal prodajalko ki mi je oropala denarnico, samo kaj ko revica ni vedla da obstajajo rdeči čaji, a prodaja jih, zato ji
teh vprašanj nisem niti postavljal ker bi ji blo neugodno...
Ko kupuješ avto tud ne sprašuješ prodajalca o kvaliteti batov ampak splošne podatke ta pojdi v BG in se posveti čaju za cca 10 dni potem ti bo kaj v osnovi jasno in ne pričakuj od prodajalk kaj več kot splošne podatke

Hvala za odgovore in nasvete,...
Kdaj boš povabil na čaj?
 

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Zeleni caj se pri 180stopinjah unici. Ne sme biti vec kot 60 stopinj. Najbolje ga je prevreti z 60stopinj vroco vodo, da zgubi
grenkost, predno ga nardis.
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
voda vre pri "nadmorski višini" 0 metrov in tlaku enega bara pri 100 st c
za 180 st potrebuješ dober avtoklav sicer ti ga raznese

verjetno je nekdo misil 80 st c kar je solidna tem pa čaj
najbolje je pogledati kakšna je priporočljiva temp za posamezen čaj. tudi med belimi, zelenimi, rdečimi, črnimi je znotraj posamezne barve dosti odstopanj, tako da je najbolje poiskati primetno temp za posamezno vrsto.

uradnih pa pravil ni, ker imajo npr kitajci čisto drugačen način priprave čaja kot recimo evropejci in ti drugeča kot japonci ti kot turki itd
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Če si okolica MB ti spečem taki čaj da negreš spat še naslednjih 24 ur
smile-1.gif
 

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Če si okolica MB ti spečem taki čaj da negreš spat še naslednjih 24 ur
smile-1.gif

Malcom bistvo čaja ni to da ne moreš spat - ampak da te poživi in da v njemu uživaš to da je zdrav pa je samo velik plus - bistvo čaja tudi ni da dobiš v eni skodelici energije (cukra) za cel dan (tako ga pripravljajo na Bližnjem Vzhodu, Rusiji).
Če se boš igral s pripravo in okusi poskusi kdaj uporabit 85% čokolado ali pa cimet (ampak sveže ostrgan) namesto sladkorja - sem pa pil zelo zanimiv čaj narejen iz ingverja in potresen s svežo vanilijo.
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
pu erh : 55-65°C, 2-3 minute, postopek lahko ponoviš 3-4 krat ( 3-4 krat preliješ )

TGFOP : nad 90 st. oz prod vreliščem 3-4 minute
 

Al_Z

Zelenc'
1. dec 2009
3
0
1
Razne sorte čajev rastejo zastonj, na številnih travnikih in na obrobjih gozdov.
Nabiramo liste, cvetove, včasih tudi koreninice raznih zelišč, jih na primer način posušimo in tako dobimo najboljši domači čaj, 1000 in en cvet (ali pa vsaj 10 v enem - odvisno, koliko se potrudimo).
smile-1.gif


Ko čaje pripravljamo, je odvisno, kaj želimo z njimi doseči. Ista zel (ne vsaka, vendar prenekatera) lahko ima dva povsem različna učinka, glede na način priprave.
 

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
Glede prodajalke:
Imel si smolo, če naletiš na tapravo, ti bo mariskaj dala znala razložit
smile-1.gif


Jaz pijem vse brez kakšnih dodakov, cukra ali mleka. Vse pripravljam pri 60-80 stopinjah. Oijem dnevno čez cel dan.

Moje ocene čajev, ki jih kupujem.

chun mee 6/10 - Kr mocn, doziraj manj)
white monkey 9/10 - Prelit ni tako dober, (ga več nimajo)
bancha 7.5/10
yin zen 5/10
pan mu tai (beli) 3.5/10
gokura ? 3/10
kekecha (rumeni) 6/10 (se 1x oceni)
mao feng 8/10 (ternutno najbolsi ?) Prelivanje 2/10
lung ching 8/10
gyokuro 9/10 top čaj, in najdražji, pdoben white monkyu
...
 
Nazadnje urejeno: