Moje podjetje - par vprašanj

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
584
172
43
40
Živjo.

1. aprila sem se redno zaposlil v očetovi firmi. Vse vredu in prav.... Čez tri mesece pa gre oče v pokoj. Takrat naj bi tudi firmo prepisali name (spremenili bi tudi ime firme). Me pa neki zanima. Naj bi bil problem ker sem trenutno samo gimnazijski maturant, diplomiral bom pa lahko šele septembra. A ima kdo kaj izkušenj s tem? Moram res prej diplomirati. Naj bi bila fora da moram zaposliti enega z nižjo izobrazbo kot jo imam jaz, vendar zaenkrat bom delal sam oz. z očetom skupaj. Ve kdo za kakšno rešitev?
Pa še nekaj me zanima. Na uho mi je prišlo da naj bi država podpirala v začetku z manjšo finančno podporo? Kako je s tem? Je to res?

Zahvaljujem se vam za vse informacije.

Lep pozdrav,
Jernej

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Finančno podporo kar pozabi, saj ni začetek poslovanja podjetja, ampak le tebe. Za tvojo zaposlitev bi morda kaj dobil, odvisno od občine, če si bil prej na zavodu, ampak tudi ta vlak ste že zamudili.

Za izobrazbo pa ne vem če je potrebno kaj posebnega, verjetno srednja šola zadošča.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Tvoja izobrazba je verjetno vseeno če si lastnik po moje tu ne igra nobene vloge?

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
lahko si lastnik.. ampak moraš imet enga zaposlenga ki bo vse vodil..
recimo..
prevajalec po poklicu lahko ima gradbeno firmo ne more pa gradit.. oz lahko njegov zaposleni..
sej štekaš a ne..

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Kaj pa če bi za tačas fotra pogodbeno zaposlil? (razmišljam pač, nimam pojma kako je dejansko s tem v praksi)

zdravnik

Pripravnik
11. avg 2007
935
0
16
MB
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Finančno podporo kar pozabi, saj ni začetek poslovanja podjetja, ampak le tebe. Za tvojo zaposlitev bi morda kaj dobil, odvisno od občine, če si bil prej na zavodu, ampak tudi ta vlak ste že zamudili.

Za izobrazbo pa ne vem če je potrebno kaj posebnega, verjetno srednja šola zadošča.

finančna podpora je okoli 5k ojrov....pač ustanoviš novo firmo, pa eno črko dodaš v imenu firme....
cheer.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
A daš lahko kakšen link kjer je o teh 5k€ kej več napisanga?

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Citat:
Uporabnik Jeri pravi:
Živjo.

1. aprila sem se redno zaposlil v očetovi firmi. Vse vredu in prav.... Čez tri mesece pa gre oče v pokoj. Takrat naj bi tudi firmo prepisali name (spremenili bi tudi ime firme). Me pa neki zanima. Naj bi bil problem ker sem trenutno samo gimnazijski maturant, diplomiral bom pa lahko šele septembra. A ima kdo kaj izkušenj s tem? Moram res prej diplomirati.
Naj bi bila fora da moram zaposliti enega z nižjo izobrazbo kot jo imam jaz, vendar zaenkrat bom delal sam oz. z očetom skupaj. Ve kdo za kakšno rešitev?
Pa še nekaj me zanima. Na uho mi je prišlo da naj bi država podpirala v začetku z manjšo finančno podporo? Kako je s tem? Je to res?

Zahvaljujem se vam za vse informacije.

Lep pozdrav,
Jernej

Najprej boš moral ti odpreti firmo, nato se prepiše očetovo podjetje na tebe.
Stvar z izobrazbo rešiš takole: Oče ti lahko pomaga 40 ur na mesec brezplačno, njega "zaposliš" (to je sam na papirju)
in tako izpolnjuješ pogoje.

Ne, nerabiš zaposlit kuharja, ki ima nižjo izobrazbo kot ti, ampak rabiš zaposlit osebo ki izpolnjuje pogoje za opravljanje željene obrtne dejavnosti.

Priporočam, da se gre oče dva meseca prej mal pozanimat na območno obrtno zbornico, ker so še nekatere stvari za uredit, da potem nebo kakšnih presenečenj.(odjavit se mora iz obtnega registra vsaj 14 dni prej, da vlogo)
Najboljše, da dobiš nekoga ki ti bo to speljal.
Ni nobenih davkov za plačevat, nadaljuje se, kot, da se ni nič spremenilo.
S prevzemom se zavežež, da ne boš prenehal dejavnost v nasledjnih 5 letah, zaposlenih ne boš zmanjšal več kot 50% zaokroženo navzgor....(zgolj v vednost)
Prenos mora biti urejen v 1 mesecu. (odano poročilo al nekaj takega) prenos mora bit overjen pri notarju
Firmo odpreš na območni obtni zbornici, nato še moraš odpreti TRR za svoje podjetje (TRR odpri v 1 mesecu od ustanovitve svoje firme, da ne boš rabil potrdila o plačanih davkih)
Tvoja plača se zračuna čisto na novo...

Pr men je blo enako, prenos podjetja iz očeta na sina. Urejela nama je pa računovodkinja.

Nazadnje urejeno: