Moj OS

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
OK, ker se mi zdi debata v temi Nokia zanimiva, mislim, da bi bilo tudi tole koristno:
WP7 dejansko ni slab in je prevcejšen napredek napram staremu Windows OS-u.
Edini problem je pomanjkanje aplikacij, predvsem brezplačnih. Če se bo tudi to razširilo in recimo, da predpostavimo in bodo naenkrat imeli tako WP, OS X in Android third party applikacije, ki bodo identične, ne glede na OS.

Kakšna je potem prednost kakšnega?

Pa da ne bom omejevalen, gremo tukaj zadržati še Meegoo, Bado, WebOS in Symbian.

Kateri OS bi potem imeli, kaj je tistega "hardkodiranega", ki daje additional value?
WP
OS X
Android
Meegoo
Bada
WebOS
Symbian
BlackBerry OS

Nazadnje urejeno:

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
imam NOKIA E71 @ symbian s60v3 (ja vem ja, old shit ampak rock solid!!!).

ce vzamemo v ozir, da so aplikacije na voljo na trgu in so podobne/enake druga drugi ter se tako osredotocimo samo na OS. torej, za moje pojme:

- multitasking
- lep, tekoc in dinamicen UI, logicna razporeditev
- neproblematicna povezljivost z internetom (z moznostjo popolne kontrole nad posameznimi aplikacijami, widgeti, itd.)
- dinamicni widgeti na desktopu
- hiter html 5 browser
- email client in podpora druzabnim omrezjem

nekako sem upal da bo vse to symbian^3 z 2.0 popravkom, ampak glede na to da so ga danes prakticno ubili...

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Sem malo še dodal OS-e:
WP
OS X
Android
Meegoo
Bada
WebOS
Symbian
BlackBerry OS

Khm, sam sicer ne vem, za kaj bi se odločil, vendar mi zaenkrat Android kar diši.
Kaj pa ima Android kot add on value? Khm, v bistvu nisem prepričan, kaj bi ga dalo pred Applov OS, WM OS, ali Palmov OS.

bvader

Fizikalc
14. jan 2010
2.054
0
36
V svoji "karieri" mobilnih telefonov sem dal skozi OS-e: Symbian, WM 6.5, iOS, Android, Maemo in BlackBerry OS

Od vseh se mi najbolj dopade Android. Takoj za njim je iOS. WM 6.5 in Symbian je povozil čas, Maemo pa je preveč geekanja da si zadevo prirediš svojim željam. BB mi ni prišel v upoštev, ker nisem tip uporabnika, ki bi mu ta OS ustrezal.

iOS je lep hiter, ampak me je motilo da nima dejanskega desktopa ampak samo screeni z ikonami. Če si hotel kaj pomučkati na aparatu se je že zapletlo in zvonenja, opozorilni zvoki...uglavnem, kmalu sem ga imel polno kapo
smile-1.gif
saj ni slab OS, ampak pri vsemi skupaj me je po moje najbolj motil sam aparat in ne OS.

Na Androidu se mi dopade da lahko z njim počnem kar se mi zahoče. Veliko večino stvari se lahko naredi iz samega aparata. Aparat lahko backupam na SD, flasham drug ROM iz SD-ja, rootam aparat s pomočjo programčkov itd. Ni potrebe po PC-ju oz. se pojavi zelo malokrat za razliko od iOS, kjer je za vsako sranje potreben iTunes (se mi ne dopade). Aparati so dovolj zmogljivi, sistem hitro napreduje, aplikacij je iz dneva v dan več, več kot jih lahko preizkusiš, kupiš aparat, ki ustreza tvojim željam in nisi "prisiljen" v nakup iTelefona da uporabljaš njihov OS.

Kaj kdo kupi in zakaj je stvar vsakega posameznika. Na aparatu uporabljam vse kar mi ponuja...sinhronizacijo, wlan, gps, wifi hot spot, predvajanje filmo, brskanje po netu itd...Android je od vseh sistemov do zdaj vse naštete stvari opravljal brez problema in zato nimam namen iti na kakšen drug OS, ki je mogoče bolj močen na področju, ki ga ne potrebujem in šibkejši na področjih ki meni ustrezajo. Kot sem omenil imam občutek da Android do zdaj meni poznanih OS-ov za telefone najbolje izkositim. Po moje še ena prednost Androida pa so še Custom ROM-i. Ko proizvajalec neha izdajati uradne updejte SW-ja je vedno malo morje domačih "kuharjev", ki se trudijo s portanjem ROM-ov iz drugih naprav in so pri tem zelo uspešni tako da ni skrbi glede posodobitev.

To bi bilo iz moje strani.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.885
764
113
www.jernej.org
Tukaj si že takoj postavil napačno predpostavko, ki je pri izbiri naj ne bi upoštevali. Dejstvo je, da OS-i nikoli ne bodo imeli enako kvalitetnih aplikacij za vse stvari. Trenutno prisegam na iOS ravno zaradi kvalitete, kvantitete in dostopnosti aplikacij, ki prekaša tako Android in WP7 (ki še sedaj nimata možnosti nakupa aplikacij v naši državi). Ostale sisteme pa preprosto zanemarjam, ker preveč zaostajajo na temu področju.

Če bi pa predpostavili, da bi res bile povsod enako kvalitetne aplikacije in dostopne v naši državi, bi pa gledal na povezljivost (ker sem Mac uporabnik, ima prednost iOS), gledal bi na odprtost (tukaj ima prednost Android), gledal bi na uporabniško izkušnjo (tukaj ima trenuto prednost WP7 in WebOS). Odločil bi se pa za tisto, kar bi mi bilo v danem trenutku najbolj pomembno.

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
imam NOKIA E71 @ symbian s60v3 (ja vem ja, old shit ampak rock solid!!!).

ce vzamemo v ozir, da so aplikacije na voljo na trgu in so podobne/enake druga drugi ter se tako osredotocimo samo na OS. torej, za moje pojme:

- multitasking
- lep, tekoc in dinamicen UI, logicna razporeditev
- neproblematicna povezljivost z internetom (z moznostjo popolne kontrole nad posameznimi aplikacijami, widgeti, itd.)
- dinamicni widgeti na desktopu
- hiter html 5 browser
- email client in podpora druzabnim omrezjem

nekako sem upal da bo vse to symbian^3 z 2.0 popravkom, ampak glede na to da so ga danes prakticno ubili...

+1. Sem prav upal da bom E7 spodobna zamenjava za E71 pa nič iz tega.

WP7 ima poleg napak, ki sem jih prilepil že v nokia temi še meni zelo nevsečen UI, prav tako iOS, ki si deli mnogo omejitev s WP7, njihov tako opevani in hvaljeni UI pa je praktično tisto za kaj poskrbi tipka za glavni meniu na vseh drugih telefonih.

Ostane samo še android, ki ga lahko prirediš tako kot ti paše, na katerem še vedno najdem največ oz vsaj enako število uporabnih aplikacij naprav iOSu in kar je še mogoče najbolj pomembno, z njim nisi vezan na zune ali še huje itunes.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
jaz bom pocakal, da vidim kaj se bo dogajalo s symbianom^3 in ovi store. ce ga bodo letos se updejtali in spravili skup soliden browser in OS se malo spilili, bom ostal na nokii in vzel E7 (za katero upam, da ji bo ornk padla cena glede na situacijo). imel sem v rokah htc desire Z in so obcutki mesani (sploh glede kvalitete), androidova uporabniska izkusnja je ql, dela lepo, lepse kot s^3 v prvi razlicici ampak... ne vem. iskreno, defenitivno ni bil love at first sight/touch
grin1.gif

pa se obcasno je stekal ko [censored] na desireZju
shocked-1.gif

dejansko me je strah samo glede aplikacij. ali bo razvoj za symbian ze letos dokoncno ustavljen ali ne. vendar ce smo cist odkriti, nekih dodatnih aplikacij niti ne uporabljam, te ki so trenutno v ovi store, prakticno pokrivajo vse moje potrebe in v drugih "ekosistemih" ne vidim neke prednosti.

symbian^3 kot tak sploh ni slab OS (razen browserja ki je obup!), ce smo iskreni.

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
če smo že pri iskrenosti je symbian polom od poloma. jaz se tresem ko moram kaj naredit na takem tel, ker je vse tak nelegično, 500 nivojev menijev,... za kozlat.
kar se tiče aplikacij, jih ima symbian nanodelček tega, kar ponuja ios in android.
če te pa zanima kaj se bo dogajalo z samim sistemom in ovi storom, te moram razočarat, ker se je že zgodilo. zadnji žeblji v krsto so zabiti. si zgleda prespal včerajšnji dan, ker symbian je bil včeraj uradno pokopan RIP: Symbian

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
lol, verjemi da nisem prespal, glede na to da sem odprl temo o Nokii
smirk-1.gif

govorim o podpori, ne verjamem, da jo bodo kr tak odrezali, ker za kaj takega bi morali v pondeljek splaviti prve nokie z wp7.
zato bi rad pocakal, da vidim kako se bo razvijalo (dolgorocno mi je jasno, da je zadeva koncana).
meni symbian ni nelogicen, ne trdim da je najbolsi, dalec od tega. pravim pac, da ima svoje prednosti napram drugim. ampak dokler/ce sploh browserja in dolocenih malenkosit ne zrihtajo... gre se samo zato, ker mi je E7 über hud telefon in me se vedno rajca.

glede aplikacij; iOS in Andorid imata ogromno ogromno sodra in aplikacij namenjenih severnoameriskem trgu, s katerimi si nimam kaj zacet.

Nazadnje urejeno:

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.176
490
83
Symbian je čist soliden OS, s katerim se da narediti vse, kar se da na androidu in iOS z izjemo, da npr za vklop bliskavice ne izbiraš med 20-timi programi, temveč med dvema, ki pa naredita čisto enako stvar, torej prižgeta bliskavico. Meni osebno je takšna količina aplikacij brezvezna. Glede menijev, se da vse navadit v kratkem času in ni nič nelogičnega, tako da Stevo, kr fajn nabijaš. Glede UI je pa to stvar posameznika. Meni UI od symbiana sploh ni tako slab, sem se pa brez problema navadil na iOS in na android na katerem sem trenutno.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
314
83
Citat:
symbian^3 kot tak sploh ni slab OS (razen browserja ki je obup!), ce smo iskreni.

Malo pogledujem proti nokii, pa me zanima kaj je tok friti?

Nazadnje urejeno:

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Jaz ne morem komentirat skoraj nič.....imam symbiana(n70 ,e71 ,c6) in pa silom prilike sem vzel še wm 6.5 (samsung omnia ki zgleda kot e71).....in sem bil kar razočaran nad wm-jem.

Zanima me nekajj drugega.....na nokiah je navigacija zastonj in ima zemljevidov en kup ,vse zastonj........vptašanje je kako je rešeno to pri androidu? Ne me napadat za to vprašanje ,ker res ne vem kaj in kako pa niti androida nisem imel še v rokah.

Aja....bada mi je padel dobro v roko amapk sem ga imel samo tiste dve minute dokler sem se igral v trgovi z njim.

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
dejansko me je strah samo glede aplikacij. ali bo razvoj za symbian ze letos dokoncno ustavljen ali ne. vendar ce smo cist odkriti, nekih dodatnih aplikacij niti ne uporabljam, te ki so trenutno v ovi store, prakticno pokrivajo vse moje potrebe in v drugih "ekosistemih" ne vidim neke prednosti.

Če smo čisto pošteni je 9/10 vseh aplikacij za vse sisteme popolnoma odveč. Tisto kar ponuja app se ponavadi najde po 10s googlanja. Recimo v enem od podcastov, ki jih poslušam zadnjih nekaj epizod oglašujejo app za ios ki ponuja "1000 izgovorov za vsako priložnost"
tongue-1.gif
Res ne vem čemu je potrebna aplikacija za to, če browser in google čisto spodobno opravita isto nalogo. Pa ko se kdaj poigračkam s kakšnim iphonom, vidim da je lastnik gor namestil cel kup podobnih neuporabnih appov.

Če zanemarimo takšne appe, ki obstajajo samo zato da se lahko lastniki platforme hvalijo nad številom ponujenih aplikacij, pa so tiste aplikacije, ki so res uporabne in za katerimi stojijo resna podjetja tako ali tako ponavadi na voljo za vse sisteme.

Problem s browserjem na symbian^3 pa se lepo reši z opero.

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Ker z enim klikom prides do zelene vsebine.

Zakaj bi sploh uporabljal Google in internet, ce imas v knjiznici vse informacije?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Moongoose pravi:
Če smo čisto pošteni je 9/10 vseh aplikacij za vse sisteme popolnoma odveč. Tisto kar ponuja app se ponavadi najde po 10s googlanja. Recimo v enem od podcastov, ki jih poslušam zadnjih nekaj epizod oglašujejo app za ios ki ponuja "1000 izgovorov za vsako priložnost"
tongue-1.gif
Res ne vem čemu je potrebna aplikacija za to, če browser in google čisto spodobno opravita isto nalogo. Pa ko se kdaj poigračkam s kakšnim iphonom, vidim da je lastnik gor namestil cel kup podobnih neuporabnih appov.

Če zanemarimo takšne appe, ki obstajajo samo zato da se lahko lastniki platforme hvalijo nad številom ponujenih aplikacij, pa so tiste aplikacije, ki so res uporabne in za katerimi stojijo resna podjetja tako ali tako ponavadi na voljo za vse sisteme.

Problem s browserjem na symbian^3 pa se lepo reši z opero.

467716-post_slo.gif

Zelo podobno razmišljam.

Sicer obstajajo izjeme k zgornjemu pravilu, ampak redkokatera aplikacija je tako dovršena, da bi nudila toliko več kot web-app. In kot si lepo napisal - te obstajajo za večino sistemov.

Primeri:

- Dropbox
- LPPBus (LPP-jeva WWW stran je obupna)

Potem mi pa že v bistvu zmanjka. Imam nameščenih še nekaj aplikacij, ki pa jih uporabljam precej poredko in po nekem času neuporabe romajo v smeti.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.885
764
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik Moongoose pravi:
Res ne vem čemu je potrebna aplikacija za to, če browser in google čisto spodobno opravita isto nalogo.
Odgovor na to je pravzaprav zelo enostaven: "Uporabniška izkušnja". Bolj kot bo uporabnik zadovoljen z uporabo določene storitve, več jo bo uporabljal. Če bi jaz moral za vsak drek na google, bi si prej ali slej rekel... "ah, saj ni tako važno". Če imaš pa app pri roki pa z enim klikom prideš do informacije. Da ne omenim tega, da je vmesnik 100% prilagojen za tvoj zaslon. Res je, da je cel kup brezveznih appov (tudi s takimi informacijami, ki jih na googlu ni)... ampak na koncu se bo uporabnik odločil, kaj ga zanima.

Za primer lahko dam TV Spored aplikacijo za iPhona, za katero imam pač popolno statistiko na razpolago. Aplikacijo uporablja med 6000 in 7000 uporabnikov na mesec (koliko je že iPhonov v Sloveniji?). Tile uporabniki aplikacijo zaženejo cca. 40000x na mesec in pogledajo skupaj čez 200k sporedov na mesec. To je tipičen primer aplikacija, ki ne dela nič drugega, kot da uporabnikom ponudi informacijo v prilagojeni obliki (čisto vse bi lahko našli preko googla). OK... omogoča še uporabo opomnikov, ampak teh je samo cca. 350 na mesec. Sedaj me pa zanima, koliko od teh 6-7k uporabnikov bi šlo dejansko na telefonu gledat spored, če ne bi bilo aplikacije? Jaz mislim, da manj kot 10%.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Symbian mi je bil zelo dolgo všeč, zelo dolgo sem bil na njem, vztrajal z njem, ko so ostali že obupali nad njim ...

ampak, ko sem enkrat zares potipal Androida in njegove prednosti ... sem pozabil na Symbian.

priznam, take navigacije, kot je Nokia Maps, ni za najt nikjer drugje, kot pač pri Nokii, ampak to je vse, kar Nokia ima v prednosti.

trenutno si telefona ne predstavljam brez dobrega SMS odjemalca - na Androidu je to GOsms, predvsem zaradi odličnega pop upa, ki se prikaže, ko dobiš sms. to sem zelo pogrešal na Nokii, in tudi ko je za Nokio bil izdan nek app, ki odpre pop up, je bil zelo slab - zaradi njega je trokiral cel telefon, direktno z njega nisi mogel priti v mapo z sms-i, direktno z njega nisi mogel odpisati ...

druga aplikacija je vreme (trenutno uporabljam Dež), katere tudi nisem našel spodobne. potem sem zelo pogrešal Trolo, ki je pri meni zelo uporabljana aplikacija in pa Shazam, ki je (vsaj takrat) na Nokii bil iz meni neznanega razloga plačljiv (zanimivo, ker na Androidu in BB-ju je bil zastonj) ...

načeloma za normalnega uporabnika, zame pa žal premalo ...

če uredijo še to, kar sem tu napisal, grem brez pomisleka na Nokio nazaj, čeprav - trenutno prek HTC-ja (dotično HTC Desire) nimam ene slabe besede za reči. o BB-ju pa ne bi zgubljal besed in ga imam zgolj zato, ker ga "moram" imeti ...