Mnenje statika

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Pozdravljeni,

V stanovanju bi rad naredi prehod skozi steno, ki po mojem mnenju ( nestrokovnem) ni nosilna. Rad bi pridobil mnenje statika. Pozna kdo koga v Ljubljani.
Klical sem ze malo pob birojih, vs ibi radi delali ne vem kaksne nacrte in projekte za veliko denarja. Jaz pa rabim samo mnenje saj bi se dela lotil v lastni reziji s pomocjo.

Hvala lin lep pozdrav

Matic

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Kaksnih staticnih posledic, ce je stena npr iz knaufa, ali 12 cm porolita, siporexa?
Ce pa misli ti na kaksne "druge" posldice pa to ni nujno da bo to problem tudo avtorja.
No malo heca
Avtor:lahko dolocis material v steni, debelino stene? Imas kak nacrt stanovanja?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kaksnih staticnih posledic, ce je stena npr iz knaufa, ali 12 cm porolita, siporexa?
Ce pa misli ti na kaksne "druge" posldice pa to ni nujno da bo to problem tudo avtorja.
No malo heca
Avtor:lahko dolocis material v steni, debelino stene? Imas kak nacrt stanovanja?

njegovo nestrokovno mnenje je, da stena ni nosilna. kako sam tega ne ugotovi in ni prepričan..ne vem

ampak statik bo dal strokovno menje, a je nosilna ali ne..in bo nareidl izračuna na podlagi katerih bo kasneje izveden poseg. na lepe oči za 50e ne bo rekel..ni nosilna, lahko delaš luknjo..lahko pa za 50e reče..ne smeš delat.

ker delat lukno v bloku je..precej tvegan posel. bog na daj, da kaj začne pokat itd..to niso zajebancije in to ni bajta kjer se seb userjes v kroznik

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
To je res, da je blok nekaj, bajta drugo, ampak ce ugotovis da je knauf stena, najbrz ne potrebujes dva fascikla dokumentacije za ena dodatna vrata v steni. Pa ni vazno ali blok ali bajta. Ce pa je stena nosilna pa mu po legalni poti itak najbrz ne bo uspelo, vsaj ne z majhnimi stroski.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če je knauf stena ne rabiš nič..popolnoma nič

če je siporex spet nič

če je nosilna..ne boš prišel skozi.

potem imaš pa bloke..recimo fuzine..kjer so vse stene železobeton..a niso vse nosilne..torej tukaj rabis pa strokovnjaka. ker kanuf, siporex, nosilna..je jasno kaksen bo rezultat

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Lep pozdrav,

Torej, blok je letnik 65, vse stene, razen stropov so klasična gradna iz opeke, brez železa. Konkretna stena je debeline 20cm plus omet in je iz polnega cegla. Enkrat je že po nesreči padel ven cel cegel in je bila luknja skozi .Že na prvi pogled se čuti razlika ko potrkaš bolj votlo zveni in bol vibrira kot druge nosilne stene, ki so tudi debelejše. Tudi moj tast, ki je zgradil sam pol bajte je rekel, da stena najverjetneje ni nosilna. Mnenje statika rabim bolj zato, da sem miren, in da imam nek papir, da lahko naredim ta poseg. Tudi upravnik je rekel, da je fajn dobit mnenje statika.

LP

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Matic78 pravi:
Enkrat je že po nesreči padel ven cel cegel in je bila luknja skozi .
A lahko o tem poveš kaj več, lepo prosim? Ne morem si predstavljati, kako po nesreči iz stene izpade cegel.

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Na tej steni so bile stare omare, in ko sem te omare umaknil, je odpadel kos ometa, in se je videlo do ceglov. Točno na drugi strani je vitčnica, predstavljam si, da so kdaj kaj štemali za elektriko in so tolk razrahljali vse skup. Sej cegel ni dobesedno padel ven ampak se ga je dalo samo dobit ven iz stene. No zadevo sem uspešno ometal in drži.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik softi pravi:
če je knauf stena ne rabiš nič..popolnoma nič

če je siporex spet nič

Jasno mi je, da knauf stena ne more biti nosilna. Zakaj pa siporex stena ne more biti nosilna mi pa ni jasno. Mi lahko prosim razložiš. Naša hiša ima vse stene iz siporexa, tudi zunanje in notranje nosilne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
slovenet: siporex je nosilen šele pri debelini 25 cm ali več. pozabi da bo 10 cm stena iz siporeha nosilna.
kako debele so danes ne vem, včasih so bile skoraj 40 cm

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Torej odprtina bi bla zgoraj dva metra siroka, spodaj pa en meter. Spodaj bi pustil kos zidu kot sank, oz pregrado.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Glede na to da je stena in polne opeke (in če je zgoj ena vrsta) vsekakor ni nosilna.

Takrat pač neke hude izbire gradbenega materiala ni bilo in so našopali polno opeko.

Sicer pa..sprehodi se po stanovanju in preglej debelino sten...v kolikor najdeš kako debelejšo je tista nosilna. Ker stena z 20 cm debeline ne more biti in ni nosilna.

(naša kočura je iz leta cca. 70 -plus minus 2 leti...zgrajena prej, dokončana kaseje) pa sem podiral stene debeline cca. 18 do 19 cm...ki seveda ni bila nosilna. Nosilna ima pri nas cca. 40 cm in je iz betonskega votlaka in ne iz cegla oz. polne opeke.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Glede na to da je stena in polne opeke (in če je zgoj ena vrsta) vsekakor ni nosilna.

Takrat pač neke hude izbire gradbenega materiala ni bilo in so našopali polno opeko.

Sicer pa..sprehodi se po stanovanju in preglej debelino sten...v kolikor najdeš kako debelejšo je tista nosilna. Ker stena z 20 cm debeline ne more biti in ni nosilna.

(naša kočura je iz leta cca. 70 -plus minus 2 leti...zgrajena prej, dokončana kaseje) pa sem podiral stene debeline cca. 18 do 19 cm...ki seveda ni bila nosilna. Nosilna ima pri nas cca. 40 cm in je iz betonskega votlaka in ne iz cegla oz. polne opeke.

@matic78: Evo, pa si prišparal €. Tukaj imaš za đabe statično mnenje
bonk.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
pa mi ti pokaže blok z 20 cm nosilnim stenami? Pa še obrazloži iz česa so.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

večina jih ima 20cm nosilne. iz modularca. kar je ponavadi čisto dovolj. bolj je važno da so vezi (vertikalne in horizontalne) pravilno narejene.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

večina jih ima 20cm nosilne. iz modularca. kar je ponavadi čisto dovolj. bolj je važno da so vezi (vertikalne in horizontalne) pravilno narejene.
Točno to. Samo kaj češ razlagat nekomu, ki daje statična mnenja na podlagi dveh zapisanih stavkov.......