Mleko brez laktoze

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ljubjanske mlekarne so, mislim da pred kratkim, na slovenskem trgu kot prvi domači proizvajalec (če se motim, naj me prosim kdo popravi) ponudile tudi mleko brez laktoze:

http://www.l-m.si/aktualno/alpsko_mleko_brez_laktoze[/COLOR]

Zanima, me če je kdo od vas že poizkusil to mleko in če je dejansko (oziroma sploh) opazil kakšno (bistveno) razliko v primerjavi z običajnim industrijskim mlekom v enakem razredu ali tudi sicer? Vprašanje leti predvsem na one, ki imate ali pri sebi vsaj v manjši meri zaznavate t.i. laktozno intoleranco.
 
Nazadnje urejeno:

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
že pred dnevi sm si rekla: bom ga probala pa ti povem...
pa še vedno stoji v hladilniku in še vedno zbiram pogum da ga odprem :D ker nism čist 100% da je laktoza tista stvar v melku k meni ne paše, al je kej drugega... ko pa odprem ti pa poročam
wink-1.gif
 

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
bistvena razlika je da nima laktoze in je zato dobr tut za tiste ki ne prebavljajo laktoze. je pa mislim da nadomeščena z glukozo.
 

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
@ Sandrca in Don_Corleone:

V bistvu nisem raziskoval, s čim točno nadomestijo laktozo, je pa gotovo eden izmed podobnih (načeloma lahko razgradljivih) sladkorjev, ki pa naj bi bil manj oziroma popolnoma neproblematičen. Glukoza bi lahko bil tak primer.

Pomislek od Sandrce je pravzaprav zelo na mestu
grims-1.gif
, ker sem tudi sam že nekajkrat premišljeval, če ni morda še kakšna sestavina v (kravjem) mleku, ki negativno vpliva recimo na prebavo (npr. določene beljakovine). Namreč, pri sebi opažam, morda zadnjih 5 do 10 let, da lahko po zaužitju predvsem mleka (sploh, če "pretiravam"), nekaterih mlečnih izdelkov in slaščičarskih izdelkov, ki vsebujejo laktozo (ta je očitno tam še posebej priljubljena), po določenem obdobju (par ali tudi npr. 10 ur) občutim določene težave. V kakšni meri je odvisno od več znanih in neznanih dejavnikov. Pred nekaj leti sem tako za primerjavo poskusil sojino mleko (različnih proizvajalcev), vendar, če se prav spomnim, tudi to ni bilo nedolžno. Zato sem tokrat tudi izpostavil začetno vprašanje - torej, če ima še kdo kakšne praktične izkušnje na to temo.

Vsekakor bi se dalo o tem še precej debatirati in navezati na druga področja. Npr. na primerjavo učinkov industrijsko predelanega in pravega domačega mleka (hm, kje so že časi, ko sem s kanglico hodil do bližnjih kmetov
rolleyes-1.gif
, čeprav - bi dandanes tudi o "domačem" mleku veljalo dati kakšno pripombo, o vsebnosti antibiotikov, hormonov itd. v njem ... ), ki ga vsaj sam nisem imel priložnost okusiti zdaj že kar dolga leta, potem posledice različnih vplivov okolja na človeška prebavila (tudi genetskih vplivov), vplivov starosti na spremembe in sposobnosti prebavil, povezave krvnih skupin z vrstami prehrane (recimo za alternativce) itd. itd..
 
Nazadnje urejeno:

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
... oziroma prilagoditi njihovo količino na še (normalno) sprejemljivo.


P.S.: Človek se res zamisli (vsaj, ko sam takole poslušam okoli), koliko ljudi in na kaj vse so danes občutljivi. Pa če gre "le" za občutljivost, je to še dobro ...
 
Nazadnje urejeno:

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
če ti laktoza ne odgovarja, potem tu ni sprejemljive količine. lahko si pa kupiš enzymix in potem mirno ješ mlečne izdelke.
 

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ja, tudi to je možnost.

Zgoraj sem mislil na še eno možnost, to je, da telo ne ustvarja dovolj laktaze (ali količina le-te niha), ampak malce jo pa vseeno.

P.S.: Hvala za link!
 
Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mlečni sladkor je dejansko sestavljen sladkor - iz glukoze in galaktoze - tako da je takšno nadomeščanje čisto na mestu.

Alergija na mlečne proteina je sila redka stvar v odrasli dobi. Če so simptomi večinoma povezani samo s prebavo (torej nobenih kožnih manifestacij in/ali težav z dihanjem), potem je to verjetno klasična intoleranca. Poleg tega bi se alergija na mlečne proteine pokazala v roku nekaj minut in ne ur, kot ti omenjaš.