Miske oz fritule

tic

Pripravnik
Izključen uporabnik
31. avg 2007
319
0
18
V zagrebu na bozicnih stantih sem jedel odlicne fritule, ki so na izgled bile malo bolj grobe navzven, znotraj pa popolnome mehke. Nekako tako so izgledale kot ce bi primerjal z krompirjevimi kroketi, ali morda malo manj grobo kot zgleda dunajski zrezek. Nikjer ne najdem recepta zanje vsi so samo za klasicne in pa tiste z jogurtom, a niso niti priblizno take. Ce morda kdo pozna in ve o cem sem pisal, bi prosu za pomoc in recept.
Aja pozabil sem omeniti, da je bilo testo taksno, da so zajemali in delali kroglice kar z tistimi klescami, ki se delajo kepice za sladoled.
 

tic

Pripravnik
Izključen uporabnik
31. avg 2007
319
0
18
Ne, niso to ustipci. Jih poznam, pa ni to to.
 

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
No takole, recept za "Bodulske" fritule...
900 g moke
120 g sladkorja
1 jajce
60 g kvasa
1 dl sladke smetane
1 zavitek vanilijevega sladkorja
3 dl mleka
500 g rozin (po moje je lahko tudi brez)
0,5 dl ruma
0,5 dl domačega žganja
naribana limonina in pomarančna lupina
sol po okusu
Kvas dodamo toplemu mleku, sladkorju in soli. Pustimo, da se dvigne. Moko rahlo segrejemo, dodamo sladkor, vanilijev sladkor, rum, žganje, pomarančno in limonino lupino, razžvrkljano jajce, sol, mlako, sladko smetano, premešamo, dodamo kvas. Vse skupaj dobro premešamo, približno 20 min. Testo ne sme biti ne pregosto in ne preredko. Testo pokrijemo, da počiva približno 20 do 30 min. Testo zajamemo z s kleščami za sladoled in jih enakomerno polagamo v vročem olju. Ko so zlato rjave barve jih poberemo iz olja in ocedimo na kuhinjski papirni brisači.
V originalnem receptu so bili dodani še 1 jabolko, suhe fige in pinjoli.
Upam, da sem kaj pomagala. Recept je pa iz knjige Moja dalmatinska kuhinja, avtor Josip Hrabra.
 

tic

Pripravnik
Izključen uporabnik
31. avg 2007
319
0
18
Hvala lepa za recept. Poskusim naredit, pa javim rezultat. A morda poznas recept za te iz krompirjevega testa tudi? Ce ga bi ti bil zelo hvalezen ce mi ga posredujes.
hvala in LP
 

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
Mal pozno, ampak... še recept za Dalmatinske fritule (te s krompirjevim testom
smile-1.gif
)
1 kg moke
2 jajci
1 kg skuhanega, prepasiranega krompirja
3 jabolka (naribana)
100 g sladkorja
4 paketki vanilijevega sladkorja
3 dl mleka
2 žlici žganja
malo cimeta
naribana limonina lupina
olje za cvretje
sladkor za posipanje
Krompir skuhamo in ga prepasiramo. Prelijemo ga z vročim mlekom. Jabolka naribamo in vmešamo med krompir, dodamo moko, sladkor, vanilijev sladkor, jajca, naribano limonino lupinico, cimet in žganje. Testo dobro premešamo. Naredimo kroglice z kleščami za sladoled in ocvremo v vrelem olju. Ocvrte fritule pospemo s sladkorjem v prahu.


Pa veliko uspeha pri delu le teh ....
smile-1.gif
 

tic

Pripravnik
Izključen uporabnik
31. avg 2007
319
0
18
Se enkrat ti hvala lepa za recepta. Za vcerajsnega ze imam testo na pocivanju. ☺
 

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik tic pravi:
V zagrebu na bozicnih stantih sem jedel odlicne fritule, ki so na izgled bile malo bolj grobe navzven, znotraj pa popolnome mehke. Nekako tako so izgledale kot ce bi primerjal z krompirjevimi kroketi, ali morda malo manj grobo kot zgleda dunajski zrezek. Nikjer ne najdem recepta zanje vsi so samo za klasicne in pa tiste z jogurtom, a niso niti priblizno take. Ce morda kdo pozna in ve o cem sem pisal, bi prosu za pomoc in recept.
Aja pozabil sem omeniti, da je bilo testo taksno, da so zajemali in delali kroglice kar z tistimi klescami, ki se delajo kepice za sladoled.

Odlične in okusne miške sem jedel enkrat na vrhu Šmarne Gore,par metrov levo od prodajalne,kjer naročiš pir ali čaj! Sem si mal ogledal kako jih delajo in imajo kar avtomat,nič ne zajemajo! Če boš kdaj gor,jih vprašaj za recept