Mini davčna reforma

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Pozdravljeni!

Kje lahko preberem bolj podrobno o novi davčni reformi ?
Nekako se mi spet zdi, da bomo delavci izviseli? Ne razumem najbolje, kaj je dobrega za navadnega delavca? Uvede se novi razred, tisti z večjimi plačami bodo manj obdavčeni. To še razumem.

Ne razumem pa nagrajevanja. Namreč v podjetju smo letos dobil zelo zelo malo božičnico, v prvem tednu januarja pa dobimo 13. plačo z naslova poslovne uspešnosti. Verjetno je ravno zaradi tega? Kje bi lahko dobil dejansko spisan zakon?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Da smo si na jasnem. Božičnica in 13 plača ti ne pripadata. To je dobra volja delodajalca (če je pri volji in če ima denar). Mora pa biti za vse delavce v podjetju ENAKA. Torej delodajalec ne more dobro/bolje nagraditi dobrega delavca kot slabega. Izplačila v Januarju so pa zato, ker po 1.1.2017 velja novi zakon. Izplačila v letošnjem letu pa so podvržena tako prispevkom kot dohodnini.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Abomination1 pravi:
Pozdravljeni!

Kje lahko preberem bolj podrobno o novi davčni reformi ?
Nekako se mi spet zdi, da bomo delavci izviseli? Ne razumem najbolje, kaj je dobrega za navadnega delavca? Uvede se novi razred, tisti z večjimi plačami bodo manj obdavčeni. To še razumem.

Ne razumem pa nagrajevanja. Namreč v podjetju smo letos dobil zelo zelo malo božičnico, v prvem tednu januarja pa dobimo 13. plačo z naslova poslovne uspešnosti. Verjetno je ravno zaradi tega? Kje bi lahko dobil dejansko spisan zakon?
Vsi zakoni so objavljeni v uradnem listu. Najdeš jih tudi na spletni strani parlamenta in ministrstev. Vpiši v google iskalni niz, pa boš dobil kar nekaj zadetkov.

Če ne znaš zakona najti sumim, da si ga tudi ne boš znal pravilno razlagati, ko ga najdeš (saj veš- dva pravnika tri mnenja). Pri božičnici oz. 13. plači se ne plača dohodnina za zneske v višini povprečne neto plače enkrat letno. Zakon stopi v veljavo 1.1.2017.

Povprečna plača je okrog 1090€ (za lažje računaje vzamem 1000) -Če si npr. v drugem dohodninskem razredu bi za 1000 € božičnice izplačane do 31.12. 2016 prejel 565 € na račun. od 1.1.2017 pa za 1000€ prejmeš 775 €. Če je božičnica (ali 13. plača) izplačana v višini npr.2000 € pa dobiš izplačano 565+775 €. Torej je za zneske nad povprečno plačo vseeno ali se izplačajo letos ali prihodnje leto.

PS- na prvi pogled so delodajalci z delitvijo naredili dobro za delavca a ker v letu 2017 ne bodo več mogli izplačati nagrado po ugodnejši varianti jo bodo lahko spet 1.1.2018. Običajno pa se odločitve o nagrajevanju sprejemajo do konca tekočega leta. Tudi menjava službe ali upokojitev se običajno zgodi ob koncu leta. Tako je zakonodajalec delodajalcem omogočil, da kar lepo število srečnežev, kateri sprejemajo takšne nagrade prikrajša za eno nagrado v višino povprečne neto plače
evil.gif

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
No tole o neizplačilu nagrade, bo po mojem najbolj blizu resnici. Ni mi šlo v glavo, zakaj bi delodajalec čakal na januar, če je zanj načeloma vseeno, zaposleni dobi na račun večji neto. Januarja bo delodajalec plačal prispevke po takratni stopnji, knjižil pa jih bo za december.

Naj bi bila za vse enaka, pa ni. Dobili smo božičnico, ki je bila določen znesek (cca. 50% manj kot lani, dobička podjetju ne manjka), so pa letos prvič najavili tudi kao "13." plačo z naslova dobička.
Oboje je ocenjeno individualno, kot te oceni direktor. Se bo pa res veliko ljudi odpustilo, prva odpuščanja so bila že v začetku decembra.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Glede na sprejet zakon (mislim, da se ne motim), mora biti 13 plača za vse delavce v podjetju ENAKA.

To pa ni OK, ker vzame odločevalcu plavico, da selektivno nagradi svoje delavce. Boljšim (lahko tudi lepšim) da več, slabšim pa manj.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Glede na sprejet zakon (mislim, da se ne motim), mora biti 13 plača za vse delavce v podjetju ENAKA.

To pa ni OK, ker vzame odločevalcu plavico, da selektivno nagradi svoje delavce. Boljšim (lahko tudi lepšim) da več, slabšim pa manj.
V nobenem zakonu ne piše, da delodajalec da vsem enako 13. plačo in različno 14. plačo.
evil.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Joj Joj Joj...... v tej temi je pa toliko neresnic v stilu rekla kazala, da sploh ne vem ali bi šel odgovarjat na vse po vrsti.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Zakon o dohodnini določa izvzem dela plače za poslovno uspešnost iz davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja, in sicer do višine 70 % (cca. 1.050 - 1.100€ bruto) zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Ugodnejša davčna obravnava se uporablja za izplačila dela plače za poslovno uspešnost, ki bodo izplačana enkrat v koledarskem letu vsem upravičenim delavcem hkrati, pod pogojem:

-da je pravica do tega izplačila določena v splošnem aktu delodajalca, s katerim so delavci vnaprej seznanjeni in imajo hkrati vsi delavci pri delodajalcu pravico do izplačila dela plače za poslovno uspešnost (pogoji do pridobitve pravice morajo biti določeni enotno za vse delavce), ali

-da je pravica do tega izplačila določena v kolektivni pogodbi, v kateri so določena merila za pridobitev pravice do tega izplačila (ni nujno, da so pogoji določeni enotno za vse delavce).

K točki 1: Določba ne določa, da morajo vsi delavci dobiti absolutno enak znesek, temveč, da del plače prejmejo vsi delavci, ki izpolnjujejo pogoje, ki so vnaprej določeni in znani (primeroma: do dela plače za poslovno uspešnost so upravičeni delavci, ki so imeli sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na določen presečni dan/obdobje).

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Eno vprašanje; davka delavci ne plačamo, samo prispevke. Me pa zanima, pod katere dohodke se bo to "knjižilo"? Recimo za odmero dohodnine, bo kot prihodek zaveden decembra, ali januarja letos (torej nasledno leto).
Vsakega, ki ga vprašam, mi ne zna odgovoriti točno. Božičnica je bila decembra, tole izplačilo iz naslova uspešnosti podjetja pa januarja (zamik vseh "božičnic").
Če je kateri računovodja, aka. pravnik tukaj, bi bil zelo vesel za neko pravilno razlago.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Za delavca se gleda datum, ko je denar dobil na račun. Kar se dohodnine (pa verjetno tudi prispevkov) tiče.
Kako pa izplačevalec to računovodsko izvede (v katero leto da stroške) je pa druga stvar.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Plače za december 2016 leto gredo v strošek firme za leto 2016. Delavec dobil plačo za december 2016 v letu 2017 in mu gre v obračun dohodnine za 2017. (takrat ko dobi priliv na račun)

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Mini davčna reforma moj [cenzura]. Ob istem prihodku kot lani (še celo par 100 evrov več) mi ob upoštevanih dveh vzdrževanih članih država "vrne" 200€ manj kot lani... Sem sedajle delal testni izračun preko edavkov. Cifre so praktično identične, razen končnega vračila.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Zakon o dohodnini določa izvzem dela plače za poslovno uspešnost iz davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja, in sicer do višine 70 % (cca. 1.050 - 1.100€ bruto) zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Ugodnejša davčna obravnava se uporablja za izplačila dela plače za poslovno uspešnost, ki bodo izplačana enkrat v koledarskem letu vsem upravičenim delavcem hkrati, pod pogojem:

-da je pravica do tega izplačila določena v splošnem aktu delodajalca, s katerim so delavci vnaprej seznanjeni in imajo hkrati vsi delavci pri delodajalcu pravico do izplačila dela plače za poslovno uspešnost (pogoji do pridobitve pravice morajo biti določeni enotno za vse delavce), ali

-da je pravica do tega izplačila določena v kolektivni pogodbi, v kateri so določena merila za pridobitev pravice do tega izplačila (ni nujno, da so pogoji določeni enotno za vse delavce).

K točki 1: Določba ne določa, da morajo vsi delavci dobiti absolutno enak znesek, temveč, da del plače prejmejo vsi delavci, ki izpolnjujejo pogoje, ki so vnaprej določeni in znani (primeroma: do dela plače za poslovno uspešnost so upravičeni delavci, ki so imeli sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na določen presečni dan/obdobje).

Dodaj še, da je ta "bullshit" (dodatne omejitve) določene s pravilnikom FURSa in ne s samim zakonom.

Najbolj "smešna" je razlaga, da je dodtna omejitev potrebna za preprečitev "zlorabe". Kot da omejitev 70% zadnje povprečne plače ni dovolj "omejevalna".

Dodatno se postavi vprašanje kako bo kdo nadziral "skladnost izplačevanja glede na pravilnik".

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa ti je jasno kaj pomeni dohodnina 2017? Letos se bo obračunala za leto 2016...
Pozna se ti (če se ti) pri izplačilu plače v januarju, sama dohodnina za leto 2016 se obračuna še po starem.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Mini davčna reforma moj [cenzura]. Ob istem prihodku kot lani (še celo par 100 evrov več) mi ob upoštevanih dveh vzdrževanih članih država "vrne" 200€ manj kot lani... Sem sedajle delal testni izračun preko edavkov. Cifre so praktično identične, razen končnega vračila.

Lahko je ravno tistih par 100€ več ključnih za "prestop" meje za pavico do upoštevanja dodatne splošne olajšave.
Nekoliko višji prihodki in izgubiš dodatni del olajšave ter posledično plačaš več.