Meritev hrupa?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Pozna kdo v lj koga ki opravlja meritev hrupa v stanovanjih?
Najprej bi ga rabil za "orientacijsko" vrednost, potem pa če bi bile vrednosti "previsoke" ga "naročim" (in plačam seveda ) za uraden papir!
Da dobim neko orientacijsko vrednost ne mislim dajat celo premoženje!
KOliko sicer stane meritev hrupa?

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Pa bi se še jst navezal na to temo....

Poleg meritve bi rabil še informacijo o "izolativnosti" sten med stanovanji pri novogradnji. Sem skoraj 100% prepričan da neka vrednost obstaja!

Lp

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@Hanzi: organizacij, ki so pooblaščene za meritve htupa je precej, ena od njih je Ekosystem d.o.o.
Druga možnost je najti koga z mobijem, ki ima merilec hrupa vgrajen, da boš sploh vedel če si na pravi poti...

@igi: zakon je precej natančen, vprašanje pa je, koliko ga zviti investitorji lahko obidejo:
http://www.arhiforum.si/zakoni/UP-4-20-ul-45-95.htm

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
jah... meni je recimo moteče, če skozi steno slišim pogovor soseda... bi rekel, da to pri novogradnji ni OK, ampak za kakšno reklamacijo so potrebna dejstva (zakon, meritev...)

Lp

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Odvisno kaj rabiš. Napiši bolj podrobno, za posel se pa lahko preko ZS meniva. Če me spomniš, se bom pozanimal tudi o dopustnih ravneh hrupa, a so odvisne od območja itd, zato rabim vedeti več o problemu, lokaciji,... Ni baš enostavno, cena pa tudi ne, da ne boš presenečen- če želiš uradno poročilo je drago, če boš pa iskal ponudbe pa vsekakor javi. Ekosystem je malce daleč iz LJ, znamo biti ugodnejši.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Kateri mobiteli merijo hrup, čeprav se mi zdi da tisto ne bo dovolj natančno, saj sem prepričan da bi različni mobiteli pokazali lahko bistveno različne vrednosti.
Samojed: imaš ZS

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Napisal sem "da boš sploh vedel, če si na pravi poti", kar pomeni, da boš dobil osnovno informacijo, če gre za prekoračitev.
Kateri mobiteli vse imajo možnost merjenja glasnosti, ne vem, videl sem ga pri kolegu v službi, ko je to možnost pokazal kakor zanimivo funkcijo. Če se ne motim, je bila Nokia 6250. Vendar je bilo to videti zelo približna meritev, tako da bo za natančne podatke treba najti koga z točnim instrumentom.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.118
3.175
113
inštrument za merjenje hrupa ( vsaj okvirno vrednost) dobiš dosti poceni v kakšnem conradu mejne vrednosti si pa lahko najdeš v UR.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
A te matra pralni?
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
itak, da vidim koliko me varajo ušesa.
Vsi pravijo da sem že na pol gluh (ker vedno govorim, KAJ, PRosim...) a tega hudiča slišim ko....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Mogoče mi bo prav prišlo in še komu!

http://www.uradni-list.si/1/content?id=29824
Je pa zanimivo to da na samem stroju nisem našel oznake o hrupu, ki bi morala biti v skladu s to prilogo zgoraj navedenega pravilnika!
http://www.uradni-list.si/files/RS_-2001-013-00865-OB~P002-0000.PDF

BTW je "pod vrati" nalepljena nalepka z "vsemi" podatki stroja, samo o hrupu pa ni ne duha ne sluha.
Je pa bil naveden (mislim da) na tistem "traku" ki ga ponvadi vidimo v trgovini in je na njem označeno en. razred, letna poraba, hrup itd, ampak zame to ni trajna in neostranljiva oznaka, če sem jo ob nakupu dobil v PVC vrečki.

Nazadnje urejeno:

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Hanzi, poglej. V SLO veljajo vsi EU pravilniki/standardi EN/you name it. Dejstvo pa je, da smo mi v SLO bolj evropejski od Evropejcev samih, kar se slepega oklepanja EN standardov tiče. Delam veliko z Nemci, pa dostikrat slišim očitke z njihove strani. Ni vse v Euro Normah. DIN-i so v marsikaterem primeru bistveno boljši. Pa tudi nekateri JUS-i, da ne bo pomote.

Je pa res, da imaš glasen pralni stroj
grin1.gif

Edit: upam pa, da Franci, kljub pralnemu stroju, še vedno spi, kot se za Francije spodobi
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Franci: mi je jasno da smo bolj evropski od evrope ko se gre za majhne stvari pri majhnem človeku. Ko se dogajajo velike napake se to evrope ne tiče
wink-1.gif

Stroj se sliši čez dvoja zaprta vrata pri prižganem TV. Je pa res da so vrata bolj "kartonska" in da je med prostoroma tudi stena bolj "švoh" (10 cm beton?). Nočno pranje mi ne pride na misel, (že zaradi sosedov), ker se mi ne gre za tsti evro elektrike ne mesec, ki bi ga privarčeval z nočnim pranjem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Ne!(tok, tok)
Razen mogoče s kakšnim določenim-i s katerimi pa imamo vsi težavo. Se pravi je on problematičen in ne mi!
Žuli me to da se ne morem normalno pogovarjat, gledat TV... ob novem PS, ki sicer stane 600 evrov in ni neka čunga lunga znamka.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Mogoče je vprašanje brez smisla: ali je ta pralni stroj pravilno postavljen in ima demontirane transportne zaščite?

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Prideš preverit ali ti naredim slike z vaservago in zašæitami v vrečki?
Je pa zanimivo to, da stroj ob nakupu ni imel vseh "zaščit"!

Numy: si malo sarkastičen kajne
bonk.gif

Nazadnje urejeno: