Menjava predrte pnevmatike na avtocesti

TurboD

Pripravnik
19. dec 2012
112
3
18
Čist tako iz firbca. Recimo, da znate menjati pnevmatike na avtomobilu in se vam le-ta predre na avtocesti. Ali bi si upali mirne duše zapeljati ob stran (na odstavni vozni pas) in tam menjati pnevmatiko (še posebej zunanje - leve) ali bi poklicali AMZS in naj se oni izkažejo? Zanima me predvsem zaradi tega, ker prometa je dosti, sploh kamjonov, vsi šibajo še preveč in to le kakšen meter ali mal več za hrbtom medtem, ko se menjava pnevmatiko.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.654
6.515
113
bodi resen, ravno za take situacije imaš razne asistence

jaz ne grem menjat gume na odstavnem, pa me bk, če avto tam 3 dni stoji. za ograjo se skrit pa mir.

nazadnje sem dobrih 14 dni nazaj videl kakšno palačinko je naredil kamionar iz pokvarjenega avta na odstavnem. še dobro, da je bila voznica avta za ograjo.

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Sosed je tudi že to počel pred leti, vsekakor pa takšno početje ni prav zdravo.

Sam bi zapeljal na prvem izvozu ven, s predrto gumo (če bi imel na avtu kakšne stare gume), sicer pa bi klical asistenco.

Predvsem pa je važno, da se postaviš na drugo stran odbojne ograje, zadaj pred avto (gledano v smeri vožnje), tako da v primeru, če nekdo nabaše avto, vse leti naprej, mimo tebe...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Nisem si upal menjati na regionalni povsem ravni cesti in sem pnevmatiko raje uničil, ker sem se odpeljal do prve stranske ceste. Tudi ustaviti tam nisem upal, postaviti znaka in čakati asistenco.

TurboD

Pripravnik
19. dec 2012
112
3
18
Jaz imam tudi podobno mišlenje. Prvo zdravje pol pa kultura.

Samo sem par dni nazaj ali na youtubu ali na liveleak-su videl video, ki kaže tipa, ki je menjaval gumo sredi avtoceste. Pol pa od zadaj prišumi en drug avto pa..... Tipu ni bilo nič, za avto pa se tega ne more reči.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Sem že, na Lj obvoznici. Žena je pa vahtala na kakšne padalce. Je pa odstavni pas toliko širok, da ti ni treba skakat po voznem.
Absurd je pa v tem, da sva imela asistenco, pa... ti takrat ne pride na pamet.

KejsiStoner

Pripravnik
15. nov 2007
180
6
18
Cabo Verde
Tudi jaz, menjal že dvakrat na LJ obvoznici, ampak pred desetimi leti, v študentskih časih, brez asistence in podobnega. Danes mi niti na kraj pameti ne pade. Ko mimo tebe padajo kombiji in kamioni s 100 ali več na uro, si posran do konca.

Aja, lani sem v centru LJ nekje očitno nekaj povozil in šele na Roški ugotovil, da je guma spustila. Zunaj dež, kličem triglav asistenco. Povejo, da pridejo čez pol ure, pa se mi ni dalo čakati in sem šel raje sam zamenjat. Je bilo pa enkrat v večernih urah, dvomim da bi se mi dalo v prometni konici, ko bi mi vsi pod prste gledali
wink-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.801
113
Citat:
Uporabnik TurboD pravi:
Čist tako iz firbca. Recimo, da znate menjati pnevmatike na avtomobilu in se vam le-ta predre na avtocesti. Ali bi si upali mirne duše zapeljati ob stran (na odstavni vozni pas) in tam menjati pnevmatiko (še posebej zunanje - leve) ali bi poklicali AMZS in naj se oni izkažejo? Zanima me predvsem zaradi tega, ker prometa je dosti, sploh kamjonov, vsi šibajo še preveč in to le kakšen meter ali mal več za hrbtom medtem, ko se menjava pnevmatiko.

Been there, done that, several times. 1x od tega celo sprednjo desno gumo na kombiju, ki sem ga skoraj na pol zapeljal dol še z odstavnega (hvala k. ni bilo ograje na tistem delu primorkse AC) pa ene 2x na osebnem avtu. Se pa strinjam s predhodniki, da to ni najbolj zdravo. Sem pa v vseh primerih ves čas menjave kolesa konstantno opazoval promet, ki se mi je približeval, da bi vsaj imel kakšno šanso stran skočit v kolikor bi prišlo do kakšne scene. Zaenkrat se je vse dobro izšlo
cheer.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik TurboD pravi:
ni problem v tem, da ti kamioni šibajo en meter stran, problem je v tem, da vsake toliko časa kak prileti manj kot 0m stran.... ... in poradira tisto, kar takrat stoji na odstavnem pasu. dostikrat na AC vidim, kako kak tovornjak kar naenkrat zavijuga desno-levo in zapelje do polovice odstavnega pasu.
pred leti je bila nesreča na štajerski AC. nekemu možakarju je počila pnevmatika in naredil je vse po predpisih, tako kot si ti razmišljal: ustavil je na odstavnem pasu, šel takoj za ograjo in poklical AMZS asistenco. AMZS mu je zamenjal gumo in medtem, ko sta se rokovala in šla vsak do svojega avta, ju je od zadaj nabasal TUŠEV tovornjak. AMZS-jevec je bil na mestu mrtev, možakar pa je ostal brez nog.
skratka moje mnenje je, če je avto mobilen, se ne ustavljaj na avtocesti, ampak pelji do prvega izvoza. DARS pa bi lahko nevarnost dodatno zmanjšal tako, da bi na vsakih X00 metrov poleg odtavnega pasu naredil še dodatno odstavno nišo, tako da bi bil več kot 2m odmaknjen od roba voznega pasu.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Italijanski način pač, ne vem, zakaj pri nam tega ne delajo, saj ne stane veliko.

Sicer pa imam sam svež primer izpred dveh tednov, ko sem povozil nek kamen ali kos asfalta na hitri cesti s Črnuč proti Tomačevemu ob jutranji konici. Nastala je luknja na boku leve zadnje gume in drugega mi ni ostalo kot zelo počasna vožnja z 20 km/h do semaforjev v rondoju, kjer sem postavil trikotnik na začetku 4 pasov. Do tam sem rabil nekaj minut in se mi je zdelo, da so ljudje mimo mene samo še pospeševali. Ker se je takoj, ko sem postavil trikotnik na ograjo, začel pojavljati zastoj, sem se raje premaknil na Vojkovo cesto in tam v miru zamenjal gumo. Mogoče trikotnik umirja promet, kaj vem.
Na srečo je guma zdržala, da se nisem vozil po feltnah, kasneje je bila itak samo za stran, bila bi pa tako ali tako zaradi 3 cm velike luknje.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Cakte sam mal. Pa vi veste da ce ti ponovem dars pride zavarovati vozilo zaradi obstoja da te to pride 250eur plus al nekui tazga?
Men je pocila pred tunelom proti trojanam, kt v f1, ven, kolega striktno za vahtat, pa menjava 12min pomojem in gasa dalje.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz

Cakte sam mal. Pa vi veste da ce ti ponovem dars pride zavarovati vozilo zaradi obstoja da te to pride 250eur plus al nekui tazga?
Men je pocila pred tunelom proti trojanam, kt v f1, ven, kolega striktno za vahtat, pa menjava 12min pomojem in gasa dalje.
Asistenca: 20 minut od klica, ene 10 minut, da je bil avto naložen in že ni bilo nobenega več nikjer
wink-1.gif
. DARS-ovci niso nič vedeli, ni pa bilo pod kamerami.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.683
113
vozil sem 2km po prazni gumi na odstavnem dokler se ni zaščitna ograja nehala. pote sem zapeljal čisto iz ceste, toliko da je bil avto samo še z levimi kolesi na asvaltu. in čisto nazaj do konca ograje. Potem pa akcija, pomojem sem bil v minuti fertik :D
Ni blo časa čakat asistence. Drugače pe če bi mel čas se definitivno nebi zajebaval.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
ksz

to ni nič po novem, je že kar nekaj let.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
....

...

ja saj imamo asistenco
cheer.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
ksz

to ni nič po novem, je že kar nekaj let.

ja in to klub temu da za vožnjo po AC plačujemo cestnino.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
A misliš, da ti v Avstriji pa zastonj naredijo? Pa še kavico skuhajo.
evil.gif

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Tako kot je bilo že rečeno. Daš nekaj € za asistenco pa te boli đoli.
Enkrat sem imel defekt pred cestninsko na Vranskem. Je na srečo tam malo prej en izvoz pa še luči je bilo dosti, da se je normalno zamenjala guma ker je bila že tema. Da bi na avtocesti takrat ostal ga rajš porinem v ograjo pa grem, kot da ponoči menjam gumo.
smile-1.gif

Je pa zanimivo, da se nikoli nisem obremenjeval z rezervo, ki sem jo imel. Takrat sem pa kar malo zašvical, ker nisem vedel, če ni še ta preveč prazna. No več kot 10 let stara guma je mela malo manj kot 2bara tako, da je šlo normalno do prve bencinske.
smile-1.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
Kdo pa pravi, da je v Avstriji vse pošteno, čeprav v Avstriji dobiš za plačano storitev vsaj soliden WC, pri nas pa še tega ne.
Ne pravim, da ti mora DARS zastonj gumo menjati ali šlepati vozilo, če pa je predpis (ali pa kapric), da vozilo ustavljeno na voznem pasu označijo, bi morala biti to storitev upravljanja ceste - torej vključena v cestnino.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.573
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Kdo pa pravi, da je v Avstriji vse pošteno, čeprav v Avstriji dobiš za plačano storitev vsaj soliden WC, pri nas pa še tega ne.
Ne pravim, da ti mora DARS zastonj gumo menjati ali šlepati vozilo, če pa je predpis (ali pa kapric), da vozilo ustavljeno na voznem pasu označijo, bi morala biti to storitev upravljanja ceste - torej vključena v cestnino.

ne-ne-1.gif

A ti plačaš cestnino, da se voziš po AC, ali da stojiš na AC? Se pravi ti "zaračunajo" neplačano stanje na AC.
evil.gif