Menjava diska?

Aki1

Pripravnik
14. okt 2007
485
0
16
Ljubljana
Laično vprašanje pa vseeno.

Stari laptop Asus se prižiga in ugaša, pride do točke kjer piše "pripravljam računalnik za prvo uporabo" čeprav ni nihče nameščal novega operacijskega sistema in se ponovno zažene. Je lahko šel RAM? Torej, na njemu je kar nekaj pomembnih stvari katere bi v kratkem potreboval, je možno disk iz Asusa vzeti, ter ga dati v drug laptop Dell in pobrati tiste podatke oz. kaj priporočate?

Lp

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Ja, disk daš lahko v drug računalnik. (Lahko poskusiš tudi z live linux distribucijo z USB ključa zagnati okvarjeni laptop.)

Običajno se to počne tako, da se ga da v drugo kišto, kjer je že delujoč disk z delujočim OSom (v njej imaš torej 2 diska). Sistem zbootaš s prvega in pobereš dol pomembne podatke.

Ko smo že ravno pri tem: za pomembne podatke je treba redno delati backupe.

Aki1

Pripravnik
14. okt 2007
485
0
16
Ljubljana
V BigBangu sem kupil nek vmesnik, ki ti disk iz računalnika zazna kot zunanji disk in lahko posledično brskaš po njemu. Sedaj pa nastane težava, da na disku ni ničesar oz. stvari, ki so vezane za operacijski sistem. Podatkov, slik ipd. pa nikjer, obstaja kakšen program, da bi to dobil nazaj? Računalnik se je ugasnil, ko se je naslednjič prižgal ni bilo ničesar?

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Ali se je mogoče računalnik ugasnilo z hibernacijo? Tu zna bit težava.

LP
Torus

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Še enkrat sem prebral tvojo težavo in mi ni vse popolnoma jasno....

Predvidevam da si v BB kupil nek SATA2USB oz.SATA2SATA adapter. Nato si računalnik nasilno ugasni in zamenjal disk. Ko si star disk priklopil preko adapterja ni bilo podatkov.

...ali ko si prvič priklopil star disk preko adapterja so bili podatki naslednjič (po resetu) pa ne več?

...ali ti je disk sploh zaznalo?

LP
Torus

...

Aki1

Pripravnik
14. okt 2007
485
0
16
Ljubljana
Se opravičujem za morda slab opis.

Torej, druga oseba je želela prižgati ta laptop, prižgala (predhodno ga je po normalni poti ugašala), ko ga je ponovno prižgala je napisalo, da se računalnik pripravlja na prvo uporabo kasneje pa ga ni bilo moč ugasniti drugače kot pa z držanjem na power gumb. Ko sem ga dobil v roke jaz pa je računalnik prišel v Windowse vendar se kmalu za tem ponovno sam restarta. Kupil sem ta adapter (računalnik ugasnil preko power gumba), ter upal, da bom s pomočjo tega videl kaj je na disku, kaže pa nič.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Kaj pa vidiš s tega diska na drugem računalniku prek tega adapterja? Si imel disk razdeljen na particije? Če ne vidiš ničesar, je možno, da je na disku odpovedal osnovni sektor. Če poznaš kakega forenzika na policiji bi ti verjetno znali sneti podatke s crknjenega diska. Doma, sam, boš to težko rešil.