MB ASRock in njeno hlajenje

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16

Leks

Zelenc'
14. jan 2010
6
0
1
Če matična sama to ne podpira... potem ti tud kak drug program ne pomaga.

Kupi ventilator kjer se da fizično nastavit hitrost obratov
smile-1.gif

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Sem mislil, če bi bilo možno prepustit matični, da regulira hitrost ventilatorja.

Kot alternativa razmišljam, da bi uporabil stikalo s tremi položaji in 2 zener diodi za zmanjšanje napetosti na ventilatorju, tako bi dobil izbiro treh hitrosti ventilatorja, to sem že delal za ventilator za prezračevanje računalnika.

Ali pa bolj udobna varjanta z malo več dela. Uporabil bi tranzistor, ntc upot kot temperaturno tipalo vezan med + napajanja in B tranzistorja, ventilator med C in + napajanja, med B in - napajanja pa trimer potenciometer za nastavitev temperature. NTC upor bi meril temperaturo izhodnega zraka in tako preko tranzistorja reguliral hitrost ventilatorja.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Jaz sem si naredil točno to, s tranzistorjem. A se je izkazalo za težko nastavljanje, saj je ventilator le težko dosegel maksimum vrtljajev (verjetno bi to dosegel pri 70st) in manjko histereze, brez nje regulacija ni ravno uspešna. Je bilo pa boljše kot nič.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Jaz sem si na prejšnji raje kupil dober pasivni hladilnik za chipset, nova ima pa to že tovarniško, je malce bolj navijalska. Priporočam neslišne rešitve, tisti mali ventilatorčki se morajo hitro vrteti, da kaj zraka čez spravijo in so posledično glasni.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Toliko slabše, ker ima večje ojačanje in bolj izrazito koleno. Razen če hočeš imeti stanje ventilatorja on-off in ne zvezne regulacije. Ti pa povem, da se on-off kombinacija ne obnese sploh. Rabiš pa čimmanj izrazito koleno, ja je tudi regulacija čimbolj zvezna.

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Manj izrazito koleno bi verjetno dosegel s tem, da bi vezal upor vzporedno ali zaporedno s temperaturnim tipalom.
Nekako "delovno" temperaturo ventilatorja bi po mojem nastavil z nastavitvijo delovne točke tranzistorja.

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Uporabne zadeve, hvala!

Tistega z mosfet je verjetno malo težje nastavit, prvi načrt pa zgleda stabilnejši. LED kontrole ne rabim, zato bom s tem povezane elemente izpustil.

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Tole se mi zdi kar solidna zadeva za dobrih 11 €, desno pod Pripomočki - informacije o proizvodu so podatki:

http://www.conrad.si/ št. izdelka 117323

Sicer pa Conrad pri nas ni ravno najcenejša trgovina, mogoče obstaja še kakšna ugodnejša varjanta.

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Mislim, da je ta namenjen ročni regulaciji vrtljajev in ne avtomatski preko tipala.

Trenutno sem rešil zadevo tako, da preko stikala s tremi položaji izbiram 3 hitrosti kar ventilatorja v napajalniku, ker že ta dovolj prezračuje notranjost računalnika in to celo pri 5 V napajanja, ko ga praktično ni slišat. Temperatura matične se zdaj giblje med 37 in 39 C, procesorja pa okoli 42 C pri zmanjšanem številu vrtljajev hladilnika na 1600, kar se mi zdi v redu.
Imam pa vseeno namen dodat ventilator za prezračevanje notranjosti z avtomatsko regulacijo vrtljajev.

Računalnik porabi pri brskanju po netu 45W, če gledam video pa 60 W.
V standby porabi 3 W, tako, da ga več ne ugašam, gre v stanby 3 sek, zažene se pa v cca 6 sek.