Mazda CX-3 2017 2.0 bencin, avtomatik

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Male Mazdice sicer poznam (žena vozi Mazdo2 in je z njo zelo zadovoljna. Sedaj malo pogleduje k CX-3.
Konkretno me zanima, kakšen je menjalnik v CX-3? Ima kakšno posebnost ali hibo?
Malo me moti tudi poraba, ki zna biti kar velika.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Mislim, da so to klasični avtomati, ki jih dela Aisin (delni lastnik firme je Toyota). Enega takega (sicer 6-stopenjskega, ki je verjetno starejši tip od mazdinega?) imam v swiftu in dela točno tako kot je treba.

Posebne hibe niso znane, je pa modro menjati olje v menjalniku ne glede na to, kakšne buče o litefime olju bo kotalil uradni servis. Samo bom olje menjal na 4 leta...

Poraba je kljub vsej reklami gotovo tudi nekaj višja, ampak pri 6-stopenjskem menjalniku je v primerjavi z ročnim razlike zelo čez palec rečeno kakšnega pol litra. To pa udobje avtomata daleč odtehta.

Če hočeš avtomatika je mazda odlična izbira. Kupi ga čimprej, preden jih zaradi lovljenja gramov CO2 nehajo prodajati, kot se je to zgodilo z mazdo2... :zmaga:

Edit: spregledal, da ne gre za nov avto. Prepričaj se, da ni v avtu avtomat firme Jatco. Tega pa se raje izogni.

• Všeč mi je
Reactions: krava in zaseka

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Tony ker avto z avtomatskim menjalnikom bi kupil za 4 do 5 jurjev? Vsaj golf razred, suv, karavan vseeno.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
tezko vprasanje, tak avto je lahko star dobrih 5 ali pa slabih 20 let... sam bi gledal samo klasične avtomate, brez cvtjev in dsgjev, proizvajalcev ZF, Aisin, morda še Mercedes in Hyundai...

nato pa iskal taksnega, v katerem so do zdaj vsaj enkrat zamenjali olje (seveda menjano s "prostim padom", in ne z mašinami kot je Tim Eckert, ki lahko naredijo toliko škode kot koristi) in iz katerega nikjer ne kaplja ven olje (več izgubljenega olja -> bolj se bo pregrevalo preostalo olje ali pa se bo že itak delala škoda na menjalniku)

nek plus je tudi, da ima avto vgrajen tovarniški hladilnik olja menjalnika (kar pomeni nižjo temperaturo olja -> daljšo življenjsko dobo)... takšni so nekateri avti že iz tovarne, nekateri pa to imajo le, če imajo tovarniško vlečno kljuko...

še nekaj faktorjev je:
-starejši menjalniki bodo bolj enostavni (če ga bo treba kaj šravfati :D) in cenejši, če boš mogel kupiti novega ( :valjamse: )... 25 let star 5-stopenjski ZFov avtomat se da nov dobiti za slabe 4 jurje, 8-stopenjski ZF pa je precej dražji... bo pa starejši slush-box več spil kot novejši...

-nekako se izkaže, da na daljši rok dlje živijo avtomati nekoliko podhranjenih motorjev (avtov z manjšo maso?), ker so manj obremenjeni (ali pa se jih manj goni?)... V močnejšem avtu bo tudi avtomat bolj robustnega tipa, ampak robustnost se da povečevati samo do določene meje...

• Všeč mi je
Reactions: SpEkTr in zaseka

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Mercedes ima svoje avtomate ane? Gledam serijo B! A hyundai tudi svoje dela ali jih kupujejo pri aisin ali kako se ze rece? Tezko je, ni neke izbire pri nas, ogromno dsgjev nekaj cvtjev. Na dolgi rok bi bila top kaksna toyota avensis s klasiko, do 2010.

• Všeč mi je
Reactions: tony

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Jaz imam v šestki Aisinov avtomat, pa zaenkrat dela b.p. Ravno sem menjal olje (drain out) pri cca 74 tisoč prevoženih. Menjava v smislu preventivne menjave, teh pravljic o tem, da se ne menjava nočem slišat. Saj so sedaj tudi na uradnih servisih spremenili mnenje, čeprav najbrž zaradi dodatnega incoma.

Kar se tiče vzdržljivosti bi moralo biti to to - seveda pa zdej ni nek biser v smislu kako hitro prestavi (čeprav meni se zdi čisto ok), mogoče je nekaj večja poraba, ampak vsaj pri meni to ne igra neke vloge.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Mercedes ima svoje avtomate ane? Gledam serijo B! A hyundai tudi svoje dela ali jih kupujejo pri aisin ali kako se ze rece? Tezko je, ni neke izbire pri nas, ogromno dsgjev nekaj cvtjev. Na dolgi rok bi bila top kaksna toyota avensis s klasiko, do 2010.
Na tem forumu so me pred časom naučili, da Mercedes dela lastne avtomate že od nekdaj. (Danes se sicer ogromno tehnologije tudi izposoja, tako da verjetno večina proizvajalcev tudi kaj kupi od drugih, ampak zdi se, da so kvaliteto kljub temu obdržali. Vseeno se za konkreten model pozanimaj še pri kom, ki M. dobro pozna.) Hyundai se hvali, da dela svoje menjalnike, verjetno pa so vsaj osnovo kupili na trgu, vendar ne vem kje (se pa vsaj za klasične avtomate o njih ne sliši nič slabega, tudi na račun relativne zastarelosti - še pred nekaj leti so imeli tudi samo 4-stopenjske menjalnike, so pa ti zato bili toliko bolj zanesljivi), verjetno pri Aisinu.

Če najdeš kakšnen avensis z vzdrževanim avtomatom (ali pa da ga vsaj niso uničili lopovi in prasci), se zdi to dobra izbira.

• Všeč mi je
Reactions: zaseka

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Kolikor vem je sel opel nazaj na klasiko, aisin 6 stopenjski. Bodo ostali potrdili ali ovrgli, hehe. Dobra ideja, opel je poceni

• Všeč mi je
Reactions: tony

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Mislim, da so to klasični avtomati, ki jih dela Aisin (delni lastnik firme je Toyota). Enega takega (sicer 6-stopenjskega, ki je verjetno starejši tip od mazdinega?) imam v swiftu in dela točno tako kot je treba.

Posebne hibe niso znane, je pa modro menjati olje v menjalniku ne glede na to, kakšne buče o litefime olju bo kotalil uradni servis. Samo bom olje menjal na 4 leta...

Poraba je kljub vsej reklami gotovo tudi nekaj višja, ampak pri 6-stopenjskem menjalniku je v primerjavi z ročnim razlike zelo čez palec rečeno kakšnega pol litra. To pa udobje avtomata daleč odtehta.

Če hočeš avtomatika je mazda odlična izbira. Kupi ga čimprej, preden jih zaradi lovljenja gramov CO2 nehajo prodajati, kot se je to zgodilo z mazdo2... :zmaga:

Edit: spregledal, da ne gre za nov avto. Prepričaj se, da ni v avtu avtomat firme Jatco. Tega pa se raje izogni.
Hvala.
Sicer konkretni avto se je v enem dnevu prodal ... ampak ok, velja na splošno.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
izgleda iskana roba, pa gre hitro... poglej se malo kako je v svabiji...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Kolega ima Astro in Insignio 1.6 z avtomatom. Prej pa se eno Astro avt. Super zadovoljen.Alter pa pravi stran od Opla. :)
Meni takšna Astra tudi deluje zelo vabljivo. Sploh z acc, led in kvalitetnimi sedeži. Ne vem pa kolk je to primerljivo s konkurenti v razredu, v DE so rabljene od 14k€.
Če se najde nekdo ki ve, pa me zanima ali ima ta menjalnik zaklep prenosa, kako dober je acc, primerjava z Opel turbo bencin motorji in menjalniki, ker 1.4t verjetno ni slaba izbira.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Jaz imam v šestki Aisinov avtomat, pa zaenkrat dela b.p. Ravno sem menjal olje (drain out) pri cca 74 tisoč prevoženih. Menjava v smislu preventivne menjave, teh pravljic o tem, da se ne menjava nočem slišat. Saj so sedaj tudi na uradnih servisih spremenili mnenje, čeprav najbrž zaradi dodatnega incoma.

Kar se tiče vzdržljivosti bi moralo biti to to - seveda pa zdej ni nek biser v smislu kako hitro prestavi (čeprav meni se zdi čisto ok), mogoče je nekaj večja poraba, ampak vsaj pri meni to ne igra neke vloge.

kakšna je bila cena menjave olja? ker ko na uradnem servisu vprašam, vedno dobim odgovor nekje 250-350€, kar je meni tako ... neumno, pač, si uradni servis, pa ja točno veš, kakšno ceno imaš za menjavo olja menjalnika ...

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Ja spustili so ga ven, kolikor ga je pač odteklo. Hja, če gledam račun je filter cca 50eur, prav tako olje (4l), pa delo kaj vem koliko je norma 1 uro pomoje nima kaj delat.
Potem pa odvisno koliko se še spogajaš. Jaz sem to naredil skupaj z rednim servisom na 80 tisoč, 350eur.