Matrika transportnih stroškov

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
Zdravo!

Imam en problem (v bistvu ga ima punca). Po dolgih letih se je končno odločila, da zaključi študij in zdej se ji je pri enem predmetu (Organizacija proizvodnje al neki takega) pojavil problem, ker se ne spomni kako so izračunali neke zadeve.

Naloga pravi tako:

Imamo 3 proizvodne obrate:
obrat A s proizvodno kapaciteto 20 enot izdelka,
obrat B s proizvodno kapaciteto 40 enot izdelka,
obrat C s proizvodno kapaciteto 10 enot izdelka.

Izdelke prodajamo v treh prodajnih centrih. Za vsakega od njih smo ugotovili povpraševanje:
prodajni center W: povpraševanje za 30 enot izdelka,
prodajni center X: povpraševanje za 10 enot izdelka,
prodajni center Y: povpraševanje za 30 enot izdelka.

Transportni stroški za transport enote izdelka iz obrata A v prodajni center W so 3 denarne enote, v obrat X so 2 denarni enoti, v obrat Y pa 4 denarne enote na enoto izdelka.

Pripravimo matriko transportnih stroškov (slika v prilogi).

Nekatere zadeve razume(m), drugih pa ne
smile-1.gif
Torej...pri proizvodnem obratu A mi je jasno kako smo dobili une cifre (razen tiste z rumeno barvo), pri obratu B in C pa niti malo. Poleg tega mi ni jasno po kakšnem kriteriju so določili une cifre, ki so rumene barve. Se to določi na pamet, po občutku al kako (isto velja za nepobarvane številke pri obratu B in C - mi ni jasno, njej pa še manj).
Transportni stroški za obrat B in C enostavno niso napisani v nalogi. Za tiste številke, ki so poboldane mi je seveda jasno kako smo jih dobili
smile-1.gif

Aja...pod matriko, ki je v prilogi pride še sledeč izračun...

Vrednost modela (stroški transporta): Y= 20*3 + 10*5 +10*1+ 30*3 = 210 denarnih enot

Torej, če se komu kaj sanja bi mu bil zelo hvaležen za pomoč v karseda kratkem cajtu, ker ima punca izpit že v ponedeljek.

Zvezdice itak, da padajo
grin1.gif

576263-matrika.JPG

Priponke

• 576263-matrika.JPG
    576263-matrika.JPG
    35,4 KB · Ogledi: 383
Nazadnje urejeno: