Masa za čevape

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Zadnjič jem pri mesarju pripravljene čevape, kao dobra roba - okus za en drek.

Danes pečem v Šparu kupljene pakirane čevape slovenskega porekla in ne samo, da so bili bljak (ok, pojedel sem jih, ker sem bil lačen
bonk.gif


Se ne bomo šli več kupovanja odpadne svinjarije ampak lepo izbrat lepe kos mesa, naj jih mesar nareže na manjše kose, premešane flikne v flajšmašino, jest pa rezultat odnesem v vrečki in doma zamešam še začimbe. Ampak kakšen je pravi recept?

Po filingu bi rekel pol svinje, kakšen vrat, da je bolj masten in pol junjetine, oboje zmlet in zmešat, po okusu dodat še sol in poper. Ampak to je bolj iz glave, po spominu, ker tega miksal nisem nikoli.

Torej, alter čevapoljubi, na pomoč. Rabim kaj iz prakse, guglat znam tudi sam
grin1.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Greš k Marinčku če si iz ljubljane ma maesnico v bežigrajskem dvoru....nimaš kj falit!
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Pa ne posluši softijevga recepta k on ma mal drugačne sestavine od naših
grin1.gif


ena faza manka not
evil.gif
 
Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Mi bo ta Marinček zaupal svoj recept za maso? Misliš, da lahko kar po telefonu?

rolleyes-1.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Mi bo ta Marinček zaupal svoj recept za maso? Misliš, da lahko kar po telefonu?

rolleyes-1.gif

Čevapopeki dajejo po 1000+++ eurov za licenco za maso on jo bo pa sam ZATE izdal
wink-1.gif
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Po besedah enega mesarja gre not za dobre čevape slabše meso, loj, kruh, led.... Vem pa ne če je to res!
 

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Svetujem ti, da kupiš pol govedine bolj mlado seveda, ali junetino,pa malo svinjskega stegna v kosu, mesar naj ti zmelje skupaj. Dodaj začimbo za čevape, zmešaš skupaj, dodaš še malo česna in popra in mlete čebule, dobro pregneteš, oblikuješ čevape in nimaš boljšega.
Preizkusila sem jih sama že neštetokrat, doslej se ni še nihče pritoževal pa tudi pojemo vedno vse.
Pa ne pozabi namazat roštilja s kožo od prekajene slanine, pa malo zalij s pivom med pečenjem, da ostanejo sočni.
Dober tek želim in tvoji družbi, ki se nad tajimi čevapi ne bo pritoževala.
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Polivanje s pivom in vinom je napaka... na koncu je rezultat kremirana stvar.
NAš lokalni mesar ima vrhunsko maso za čevape, tudi ni med najcenejšimi. Sam ne jemljem narejenih (ker se ne pečejo lepo). Če jih sam zvaljaš in pregneteš se lepše pečejo.
Pa pečem jih na žaru, kurjenem z ogljem (pravim iz poljnaske doline, ne briketi). Rešetka je namazana z lojem (je tudi v redu).
Rezultat nikdar ne izostane... Že ista masa pečena na plinu na žar plošči da občutno slabše rezultate...
Spečeni na prvi način pa so sočni, okusni...
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Roberto, pozabil si povedat da so na prvi način pečeni tudi predvsem zelo zelo zdravi! Oglje! mmm
cheer.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
pozabil si na sodo bikarbono

Dodajajo tisoč in eno piz....rijo. Če jih ponucaš takoj je svež česen, pardon česnova voda.
Zaq v skrinjo, da tudi to počnejo, pa obvezno v prahu.
Če ne boš poginil ob zaužitju.
smile-1.gif


Masa tako kot vsako drugo meso ležat, ležat in še enkrat ULEŽAT.

lp D
 

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
mleta govedina (brez svinjine!) + mešanica začimb Droga kolinska "čevap" če hočeš SOLIDEN izdelek na brzino sam pripravt.
brez drobtin, radenske, sode, ledu, pira ali kakršnih koli drugih pisdarij
 

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Copy+paste za Leskovacke cevape

Citat:
Kao mrzitelj "misterija" u kulinarstvu, forumovcima stavljam na tacnu recept za PRAVE PRAVCATE æevape. Rekao sam veæ ništa svinjsko (uvek masno) koje æevap napravi žilavim. Isto važi i za jagnjeæe koje æevapu daje ukus Istanbula, a čim se malo ohladi loj se lepi za nepca. Dakle, isključivo JUNEÆE! Recept dajem za masu od 1 kg. Ukoliko je potrebno više poveæavajte sastojke proporcionalno.

ČEVAPÆIÆI (THE REAL)
wink-1.gif

-500gr. od pleæke
-400gr. od vrata
-100gr. od potrbušine
Meso iseæi na kockice 3- 5 cm, dodati 20 gr. soli, dobro izmešati i ostaviti da stoji u frižideru najmanje 5- 6 sati. Samleti ga kroz krupnu šajbnu (8- 10 mm), ponovo izmešati i ostaviti u frižider 10 -12 časova (bolja varijanta 24h). Ponovo ga samleti kroz sitnu šajbnu (3- 4 mm), izmešati i ostaviti u frižideru bar još 2- 3 sata. To je onda meso za one dobre stare i PRAVE æevape. Dalje se potiskuju kroz levak ili formiraju rukom dok roštilj cvili za istima. :lol:
Idemo dalje! Od iste mase prave se pljeskavice (mrak) u koje se pred samo pečenje dodaje sitno seckan crni luk, tucana paprika i biber po želji. Neko voli i sitno seckanu zelenu papriku. Evo i štosa za jednostavno formiranje pljeskiæa. Kuglu od mesa (težine po želji i apetitu) staviti između dva najlona ili celofana tanko namazana uljem i pritisnuti daskom za seckanje do debljine od 1- 1,5 cm. Od iste mase dalje se pravi:
LESKOVAČKI ÆEVAP
Dodati sitno seckani beli luk, ljutu tucanu papriku i malo bibera. Leskovački æevapi su malo duži i deblji od standardnih.
LESKOVAČKI UŠTIPCI
Uz sve ovo gore dodati sitno seckanu ljutu zelenu papriku i na kockice (oko 5 mm) seckan kačkavalj. Otkidati komade rukom (odatle uštipak) i lagano formirati u kuglice prečnika oko 5 cm. (sve dok roštilj rida za "robom").
Važne napomene:
-Nikako ne dodavati u masu vodu. Ona samo podstiče stvaranje bakterija, u pečenju ispari a æevap se "sprči" i postane gumast.
-Ne dodavati sodu bikarbonu. Ona ubija mlečnu kiselinu u mesu i takođe radi za bakterije. Osim toga mesu posle nekog vremena daje neprijatnu zelenkastu boju.
-Luk i ostale sastojke dodavati mesu pred samo pečenje!
Huh, valjda sam sve rekao. I da ne bude da se ja nešto duvam, recept je iskopan iz jedne knjige (priručnika) za kuvare i ugostitelje iz 1932. godine. Proveravan decenijama kod JA. Prijatno! :lol:
wink-1.gif

Mljask
cheer.gif
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.812
113
40
MB
svega i svašta mešate poleg, bzw, če je meso dobro, kakovostno se nasoli pa je to to, zalivanje s pivom meso izsuši, zato se z pivom nikakor ne zalivajo.
 

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Poper, sol, vegeta, sveži peteršilj, šarfna holgorška paprika, česen, olje in jajce, da lepše veže maso. Mesarju pa v trgovini najprej pokažeš ta pa ta kos mesa bi rad, potem pa naj ti vse to zmelje.
Za meso je MG3 lepo napisala, svinjsko obvezno stegno, ker je bolj suho pa še zmeraj dovolj sočno. Goveje je fajn pleče (sicer dražje, ni pa tista suša kot za v nedeljsko župo).
Ponavadi v mašino mečejo vratovino ali pa kareje oz. še najraje tisto, kar od njih ostane - 5 cm mastnega in 1 cm mesa. Mišunga naj bo 6:4, govejega mora bit po moje več, drugače pa lahko delaš tudi po okusu. Mleto mora biti dvakrat.