Martinovo je mimo, a ste dobro jedli??

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Po stari družinski tradiciji, smo se na Martinovo zbrali v kompletni družinski zasedbi.
Na sporedu v čast svetnika je bilo delovno popoldne. Ritual se je začel z obveznim maziljenjem račke.
Ker smo malo večja družina, sta bili pač dve revci oziroma dobrih 5 kil spucane vage.

Za maziljenje, uporabimo mešanico medu, kisa, in riževega žganja. Raco, ki jo imamo v hladnem prostoru, redno mažemo po obrokih. Se pravi, ko se pomada posuši, jo pridemo nežno napenzlat. Prednost je, da je ta hladen prostor v neposredni bližini fotrovega vinskega kevdra
smile-1.gif

1060472-76750_1617525470304_1001389366_31695201_311291_n.jpg
 

Priponke

  • 1060472-76750_1617525470304_1001389366_31695201_311291_n.jpg
    1060472-76750_1617525470304_1001389366_31695201_311291_n.jpg
    30,8 KB · Ogledi: 292

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Iz račk je potrebno odstraniti, najboljše dele, se pravi srček, želodček, jetrca in jih postavit na varno.

K vsaki Martinovi pojedini grejo zraven še nekatere dobrote, Rdeče zelje, ki ga pri nas pripravimo na masti malo jabolk , veliko zelja, sladkor, rdeče vino, pomarančni sok. Zelje dodobra podušimo dodamo sladkor, pomarančni sok in vino, stvar dušimo dokler ni mehka. Obvezno večkratno poizkušanje, z zajemanjem dobrin iz prej omenjenega kevdra.
evil.gif

1060475-73177_1617525870314_1001389366_31695203_4805527_n.jpg
 

Priponke

  • 1060475-73177_1617525870314_1001389366_31695203_4805527_n.jpg
    1060475-73177_1617525870314_1001389366_31695203_4805527_n.jpg
    62,8 KB · Ogledi: 309
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Potem pa race na hitro popečemo z vseh strani, jim v odprtino porinemo jabolko in to celo, ter jim omogočimo ogrevanje in pregrevanje njihovih revmatičnih kosti. Saj razumete, revce imajo noge skoz mokre. Damo jih na toplo za približno uro in pol, saj pri nas je bilo tako, da pa jih res ne zebe, pečico pogrejemo na 175 stopinj. Vmes jih previdno polivamo z vso mastjo ki se iz njih scedi.
1060481-154122_1617527670359_1001389366_31695213_4634780_n.jpg
 

Priponke

  • 1060481-154122_1617527670359_1001389366_31695213_4634780_n.jpg
    1060481-154122_1617527670359_1001389366_31695213_4634780_n.jpg
    52,5 KB · Ogledi: 329

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Zgodba se nadaljuje tako da pripravimo ajdovo kašo in mlince. Oboje je popolnoma enostavno. Kašo nasujemo v posodo v kateri smo razbelili mast, malo pomešamo in zaalijemo z vročo slano vodo. Dobro je imeti toliko slane vode, da z njo potem ko zavre lahko poparimo mlince. Za kašo mlince ne boste potrebovali več kot 20 minut.

Merd tem skrbimo za račko in končni produkt mora zgledati nekako takole
nahrung002.gif

1060486-77161_1617528070369_1001389366_31695215_2509141_n.jpg
 

Priponke

  • 1060486-77161_1617528070369_1001389366_31695215_2509141_n.jpg
    1060486-77161_1617528070369_1001389366_31695215_2509141_n.jpg
    52,7 KB · Ogledi: 294

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ko pa je vse pod kontrolo in smo vsi zbrani, pa trpimo, trpimo in jemo v velikih količinah.

Vino letos je dobro, ni ga premalo, zmanjkalo ga ne bo. Pazite se mastnih stvari, da bo za nas ostalo več.

Pa dobr tek
1060490-148368_1617528470379_1001389366_31695217_8115919_n.jpg
 

Priponke

  • 1060490-148368_1617528470379_1001389366_31695217_8115919_n.jpg
    1060490-148368_1617528470379_1001389366_31695217_8115919_n.jpg
    59,8 KB · Ogledi: 284

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Heh
cry12bpy.gif
.
To tle kažeš
jezen.gif

Mi smo lepo nočno oddelali, koliko lahko pred šihtom spiješ (beri nič) sam veš.
Sem pa dones mal cvička pokonzumiral.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ja neki je pa ja treba, sj pr ns je tud cvajčk teku, pa nč ne šumi
smile-1.gif


lp D
 

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Odlično pripravljeno! Tako hrana kot prispevek. Predvidevam, da so bili gostje zelo zadovoljni in tudi siti
smile-1.gif


No, tudi jaz sem imel letos tudi zelo soliden meni za ta praznik. Slike imam tudi nekje, samo se mi ne da sedaj objavljati.


Imam pa raje kot raco, račjo pašteto, sploh z borduro iz slanine. Njam
smile-1.gif
Če kdo rabi recept, lahko dobi...
 

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
morm pogledat če sm letos kej slikal, sicer pa po pohodu od Litije do Čateža smo šli k frendu na vikend, kjer smo jedli:
-domača gobova juhca
-5 pečenih pišk na kolu in lepo nad žerjavico
+sladko zelje
+mlinci z žganci
-2 sača(5kg mesa,4kg zelenjave)

Par litrov žganice in ene 25 litrov refoška.
Morm slikce nalimat enkrat.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ne dragi, raca je bila pečena, pač način priprave, ki se zanjo uporablja. Ker vem, da leti na drugo temo, lahko se prijaviš, pa ti bom speku tud račja prsa, tko kot se pečejo. Drgač pa tud dušen meso jem, sam se ne hvalim da je to šnicl.

lp D