Maris Otter vs. Pale Ale vs. Pilsner

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Tisti, ki varite z Maris Otter sladom mi lahko poveste ali je res tako velika razlika na okusu..., da se ga izplača zamenjevat z navadnim Pale Alejom?

Če uporabimo Pale Ale slad, kaj bi še morali dodati, da bi se mu približali po okusu?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Je in ni.
Mnenja se krešejo. Sam bi težko rekel. ESB ki je zmagal letos na hrvaškem, je bil delan z Maris otter, sam dvomim da mu je slad prinesel zmago. Meni je boljši in za tradicionalne angleške stile ga uporabljam, ker mi doda eno tako posebno crisp noto, je pa res da je lahko to tudi psihološki dejavnik, nisem pa nikoli delal blind preizkusa.
Jez ga bi priporočil za tiste stile, kjer prevladuje sladen karakter in kjer je enostaven recept (torej da prevladuje karakteristika tega slada), z razno raznimi karamelami in roastedi ga nebi pretirano mešal, ker je enostavno predrag.
Težko rečem s čim bi dosegel približek, mogoče kaj takega: 90% Pale ale 9% Viena 1% ali manj Cara 20
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kopirano iz mojih starih postov:
Citat:

Sam sem uporabljal recimo angleški, nemški in dva belgijska osnovna slada (pilsner) pa težko rečem da je kakšna razlika. Večina piv itak dobi karakter iz specialnih sladov ali/in hmelja, tam pa je toliko spremenljivk okusa da je težko sploh primerjat. Na splošno razlike so ker sladarne uporabljajo različne postopke izdelave, ampak da bi pa rekel "tole pivo je pa res super, čuti se da je noter weyermann-ov cara red (cara 20)" pa ni šans.

Sem 1x na nekem blogu enega pivovarja videl blind test 100% pale ale piv kjer se je iskalo "maris otter" pa so vsi okuševalci padli po celi črti. Jasno po forumih prebereš da je maris otter za angleška piva bistvena sestavina, ampak na koncu pa večina ljudi (poznavalcev) ne loči piva z maris otterjem ali pa klasičnim tapoceni pilsnerjem.

Citat:

Maris otter je vrsta ječmena ki je bila prva prilagojena za industrijsko pivovarstvo, danes je 100% ječmena ki se goji za namen pivovarstva namenskega. Tako da v osnovi niso slabši, velikokrat so lahko celo boljši.

Še vedno stojim za temi izjavami!
evil.gif


Lahko seveda probaš, koneckoncev prav zgrešit ne moreš.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sam bom rekel da lahko iz vsakega od teh narediš odlično pivo. Moja piva so 80% bazirana na pilsnerju kot osnovnem sladu, ostalo predstavljata munich in vienna. Pale ale in tudi otterja sem poskusil ravno toliko, da sem rekel da tega ne rabim (ker mi pač 10 različnih vreč sladu predstavlja "prostorski" problem).

Kot je pa pocast povedal, če ne delaš piva ki je osnovnano večinoma na enem od teh sladov oz. se slad smatra za stil potem ga ne rabiš. Sodobni ameriški stili so itak orientirani bolj na "no-malt" tako da se večinoma uporablja pilsner. Angleški stili so razen redkih izjem čisto BP narejeni s kombinacijo pilsnerja in dodatnih aromatičnih sladov za kompleksnost. Mariskdo bo reke lda ni to to, ni to "true" ipd. ampak ja ... točno to je to, sodoben homebrewing. Če hočeš tradiciaonalen brewing pa spet žal "pale ale" ne obstaja, otter pa še manj. Stari angleški sladi nimajo nič skupnega z današnjim pale alejom, dejansko je sploh težko dobit take slade za "originalna" piva. Recimo "mild malt" kot predstavnik tistega iz česar se je razvil bitter ali pa "brown malt" iz česar imaš potem porter in kasneje stout.

Torej da še malce filozofiram, folk ki se gre (high) brewing sceno se je spomnil da so stili ki so nastali po 2. s.v. pa tam do ameriške craft revolucije zakon in da je to to kar rabi pivovarstvo, odstopanja nezaželjena. Dejansko pa so ti stili samo neka evolucija ki se začne precej dalj časa nazaj in se dogaja tudi danes. homebrewing scena mislim da ima zmožnost to presegat, čeprav je ponavadi ravno obratno in se delamo/delajo "bolj papški od papeža"!
grin1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz bi tako rekel, glede na intenzivnost sladne arome in okusa, naraščajo po spodnjem kopitu:
Pilsner
Pale ale
Maris Otter
Viena
Munich.
Govorimo seveda o single malt pivih ki bi ven nastala. Se je pa treba zavedati da je ogromno razlike med proizvajlci samimi, konec koncev je tudi Maris Otter samo pale ale, delam po neki tradicionalni metodi iz ječmena ki raste samo v določeni regiji (če se ne motim).
Seveda pa lahko dobiš približke s samim mešanjem teh sladov. Tko na pamet: 90% pilsner + 10% viena = Pale ale (te kalkulacije ne vzeti za praktičen primer, služi samo ponazoritvi)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
In seveda se strinjam z Utiševalcem, vsak slad je dobr za nekaj.
Sam pa presodi kaj bi izbral glede na ceno, dostopnost, tvoj okus...

Sam sem mnenja da če se že grem delat nekaj tradicionalnega, kupim tudi surovine ki naj bi se tam uporabljale, če so seveda dostopne in niso preveč drage. Če jih ni, pa uporabim kar je dosegljivo, pa ravno tako rata uspešno pivo in dvomim da bi kdo zaznal razliko, jaz jo ne, je pa dobr občutek
cool-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Že malo stara tema, pa vseeno. Mogoče bo kdo prebral. Strinjam se praktično z vsem že napisanim, sploh pa sam ne bi znal podati kakšnega drugačnega mnenja, ki bi izhajal iz izkustva. Sam sem veliko bral o tem, tudi članek Grain on the brain. Teorija je obsežna, ki se v praksi postavi pod vprašaj.

Tudi sam pri kakem receptu za tradicionalni stil uporabim sestavino, ki mu pritiči. Konec koncev za domačo uporabo razlika v 20 ali 30 centih na kg predstavlja zanemarljiv strošek. Psihološko pa se dobro počutiš in se ti dobro zdi
smile-1.gif
To je pa na koncu tudi vse. Čisto za primer... Zvaril sem po grain billu in specifikacijah dva zelo podobna PA, in sicer enega SMASH z MO ter enega s pale alom in malo svetle care. Oba hmeljana z ameriškimi različicami hmeljev. Kar se telesa in maltinessa tiče, sta oba zelo podobna in nikakor ne bi mogel rečt, da v enem je pa res MO, čeprav je bil uporabljen 100 % (SMASH).

Torej, še naprej se bom afnal in za kaka taka piva uporabil MO, zgolj zaradi filinga in tistega "mogoče pa", sicer pa za PA in IPE uporabljam kar pale ale kot osnovo.

Opazim pa razliko med pale ale in čistim pilsnerjem. Ker imam tudi pri lažjih pivih rad polnejši občutek v ustih, uporabljam pilsen slad samo za pilsne ali lagerje, ki sem jih naredil točno 2x
smile-1.gif


Lp, M