Marelični džem

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.294
1.921
113
Ker je čas sadja in kuhanja marmelad je tule en preprost recept in super končni izdelek:

Marelična marmelada/džem:
1 kg marelic
60 dkg sladkorja - navadni beli (načeloma 2 dela sadja in 1 del sladkorja).

1. Marelice opereš, izkoščičiš in daš v lonec. Prek streseš sladkor. Vse skupaj pustiš stati 24 ur, vmes parkrat premešaš.
2. Lonec postaviš na štedilnik in začneš gret. Vmes mešaš. Kuhaš eno uro (od vklopa, ne od začetka vretja!). Zadnjih 5 minut zmiksaš s paličnim mešalnikom.
3. Natočiš v vroče kozarce, zapreš, pokriješ z brisačo in pustiš da se ohladi.

To je to. Dober tek ;).

Lahko uporabiš seveda tudi drugo sadje !

Kozarci:
- ali jih predhodno daš v pečico na 110 stopinj za 10 minut
- ali jih daš v pomivalca prat in takoj po pranju še v vroče natočiš marmelado.
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: ales85 in cappy

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.514
2.666
113
No ajde glede sladkorja, to tudi mene zanima. Sva delala doma jagodno marmelado, uporabila želirni sladkor Wiener Zucker po navodilih, vse enako kot zgoraj in glejsigano: natočila v kozarce, pokrila z deko (kot vedno) in po ohladitvi je marmelada tekoča - preveč tekoča.
Medtem so isti ostanki marmelade v piskru kjer sva kuhala želirali vrhunsko in je bilo kot iz trgovine. Fizika, kemija, črna magija?
 

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.514
2.666
113
Smisel zavijanja - pokrivanja je v počasnem ohlajanju in s tem boljšem zaprtju kozarcev.

Naš zaključek (po "težkih" konzultacijah) je, da je fora v izparevanju odvečne vode v masi, torej bolj dolgo vret.

Ja porabli jo bomo itak ker je sicer odlična.
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
To bi bilo to ja. Kapneš na hladen krožnik pa vidiš kako se strjuje.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.294
1.921
113
No ajde glede sladkorja, to tudi mene zanima. Sva delala doma jagodno marmelado, uporabila želirni sladkor Wiener Zucker po navodilih, vse enako kot zgoraj in glejsigano: natočila v kozarce, pokrila z deko (kot vedno) in po ohladitvi je marmelada tekoča - preveč tekoča.
Medtem so isti ostanki marmelade v piskru kjer sva kuhala želirali vrhunsko in je bilo kot iz trgovine. Fizika, kemija, črna magija?


Jaz naredim s tem sladkorem takokot piše na embalaži sladkorja (par minut po vrenju ugasnem in natočim)....dam pa manj sladkorja (spet..gledam za 2:1).

Osebno mi je objavljeni recept ljubši, ker za to želirno sredstvo nisem povsem ziher kaj ima v sebi...tu pa veš..sladkor in sadje. Pika. Pa še dobro je (bistvo).

Takole zgelda ko streseš v lonec:
1654691334266.png

In čez par ur:
1654691379532.png
 

Podobne teme