Mansarda - ogrevanje

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Delala se bo mansarda in obstaja dilema glede ogrevanja. V spodnjem delu bajte se ogreva na olje in bajta je ogrevana na maksimum, zato računam, da bo sicer v mansardi toplo. Olje bo verjetno zamenjal vročevod, kar bi lahko bilo alternativno ogrevanje v mansardi. Če ne bo vročevod, bo alternativa elektrika, bistvo te teme pa je vprašanje, kaj vzeti za primarno ogrevanje:

a) kamin na drva
b) peč na pelete
c) drugo?

Kamin naj bi ogreval kuhinjo, dnevno sobo, jedilnico in glavno hodnik, ostalo bomo imeli na štrom. V kopalnici bo topli pod. Mansarda je precej odprta. Plus pri kaminu na drva je to, da imamo ogromno gozda in še več lesa, minus pa to, da gre za mansardo in bo treba nosit v tretji štuk. Čeprav pelete tudi niso ne vem kako lahko.

Predlogi? Mnenja?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Praviš, da imate veliko gozda ti pa sprašuješ za ogrevanje. Če si mlajši od 60 potem seveda drva. Nekateri plačujejo fitnes ti bi pa še nekaj koristnega zraven naredil
smile-1.gif

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Kvalitetno izvedena izolacija mansarde ti bo zmanjšala število poti po drva, če praviš da so ti stopnice odveč.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Resno misliš, da nisem o tem veliko razmišljal? Gre za mansardo in upam da veš da je treba nosit po stopnicah. Vsekakor to ni gajbica na dan. Že samo pelet je recimo za 3 tone na leto, minimalno. Sprašujem pa, ker ne poznam pelet, pa tudi predstavljam si ne čisto koliko drv bi pokuril. Zato pa me zanimajo mnenja.

Jaz bi vsekakor raje drva, moram pa dobit še kakšno mnenje.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.263
4.845
113
Citat:
Uporabnik Sergio81 pravi:
Kvalitetno izvedena izolacija mansarde ti bo zmanjšala število poti po drva, če praviš da so ti stopnice odveč.

Kot prvo, izvedi res dobro toplotno izolacijo, zakar boš šredvsem zadovoljen poleti, drugače pa kakšen inverter, da boš poleti tudi malo hladil, in en kamin, saj če je dobro ogrevano rabiš res samo ob hudem mrazu.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Sedaj pa resno. Imam centralno na olje in zidan kamin v dnevni in vem kako grejo te stvari. Jaz sem recimo dopoldne velikokrat doma in zakurim kamin ter ugasnem centralno, če si pa dopoldan na šihtu je pa druga pesem. Preden bo kamin kaj od sebe dal bo že večer
tongue-1.gif
in je treba gledati za kakšnim plehnatim, ki hitro kaj od sebe da. Drugače pa bi jaz gledal za kakšen inverter ali pa pelete, kjer je vse avtomatsko.
Sem pa kot otrok čez tri etaže dve toni premoga na zimo zvlačil in vem kako gre to po stopnicah. Aja pa še sosedi kakšno tono za žepnino
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Izolacija mansarde?
Najbrž ni veliko mansard v SLO, ki jim lansko poletje ni bilo vroče. Letos je druga pesem.
Zato predlagam eno kvalitetno klimo. Ena gajba drv dnevno (brez klime) 20-30kg bi moralo biti skoraj dovolj. Ajd pri minus petnajst še kaj več. Če ogrevaš 150dni je to 3-4,5 tone ali na oko 6-9m3 drv.
Če ti je težko pa si v kleti izbori prostor za svojo peč, če nimate skupnega jezika za menjavo energenta. Če pa najdete skupni jezik,pa narediš za mansardo svojo vejo,2 kalorimetra in deliš stroške na osnovi kalorimetra, če se komu ne ljubi v hosto po drva.
Ena peč z dvema kalorimetroma bo bistveno ceneje kot tri.(nabava in vzdrževanje)

Nazadnje urejeno:

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Resno misliš, da nisem o tem veliko razmišljal? Gre za mansardo in upam da veš da je treba nosit po stopnicah. Vsekakor to ni gajbica na dan. Že samo pelet je recimo za 3 tone na leto, minimalno. Sprašujem pa, ker ne poznam pelet, pa tudi predstavljam si ne čisto koliko drv bi pokuril. Zato pa me zanimajo mnenja.

Jaz bi vsekakor raje drva, moram pa dobit še kakšno mnenje.

doma si mansardo dogrevamo s kaminom na drva.
kurim od novembra do marca vsak dan (popoldan zakurim) pa ne porabim 2 kubika drv.
in ja, drva nosim po stopnicah :)
bonk.gif