Gremo po vrsti, če kaj spustim me samo zaslište
1) Vožnja:
od LJ do Ohrida je cca 1170km in je časovno takole: do BG je cca 5,5 ure če si malo na meji (20min). Od BG do Ohrida pa je cca 7 urc. To je umirjena vožnja. Cesta je dobra, od Skopja naprej je hitra cesta čez hrib
Glede meje itd: mi smo v nedeljo čakali 2 urce na HR-SRB, nazaj v ponedeljek pa kontra smer res min. Omenjen termin kr priporočam
Meja med SRB-MAK gre kr hitro.
Je bila pa fora na tej meji: prbije Makedonski policaj: Slovenci a?? Original?? Mi rečemo ja
Cestnina v eno smer: Hrvaška je 5+105 kun, Srbska okol 1200dinarjev (p. nimam točnga zneska), po makedoniji je ene 6 cestnin
vse skupaj je 180denarjev kar je cca 3€. Lahko plačal v evrih, dajo denarje nazaj, menjajo ok.
Kar je za pazit: ko prideš do Skopja, ne rabiš čez mesto ampak gledaš table za tranzit!! (prov piše gor) in greš lepo mimo
2) Ohrid splošno:
gre glavna cesta skoz mesto (par km), na desni takoj vidš tržnico, na koncu je pumpa, semaforjev malo (vendar z časovnimi merilci
-parkplaci bolj ko ne zastonj, neke panike z krajo ni, mi smo mel v ulci bp parkirano (res pa starejša impreza).
Evo dobra mapa:
Ohrid center
Bulevar Turistička je glavna cesta
ki gre skozi center. Una k sm jo malce prej zgoraj omenil.
Sv Klimet Ohridski je naša LJ Čopova: štacune (od 10-23 šoping) bifeji, sladoled.
Med SV Klimentom in Bulevar Makedonskim so taki prehodi (pasaže) kjer so razni nočni klubi. Vstopnine pocen, cca 100den (1,7 eur) nek dobiš še 2 tekili kot komzumacijo
Tm kjer je Info znak pod točko 23 je ena velka štacuna. Notr nismo bili ker smo pozno našli
je pa par srednjih marketov. Tm okol tržnice oz cifre 23 in 43. Najdeš takoj.
Lokali in klubi so bolj okoli cifre 57 oz v ulci više (tm Car Samouil). Ob obali majo tut pomole kjer so mize itd (kot splav
V kakšne res večji diskač nismo šli (premal cajta
3) Plaže
tole printaj:
Obala
Če uzameva obe slikci in najdeva pomol v črki L maš na sliki jezera malce levo en rt, kjer je na vrhu cerkvica,spodaj pa mala plažica z bifeji itd
Par minut peški.
Pol gremo pa po vrsti in to po desni strani jezera: Med L in plažo Gorica je plaža z lokalom Cuba Libre
Plaža Gorica je kr lepa, solidno, bolj umirjeno, mi smo šli z čolnom, je pa cca 300 denarjev v eno smer. Če še kkšnga na pomolu pobereš je to drobiž k se razdeli. Do SV Štefana nismo šli, ga pa vidiš če greš pr Gorici peš na hrib
Če grem pol čist do konca: splača se tudi it čisto do Naum-a
tukaj je ful rek ki filajo jezero, tak parkec, cerkev itd.
Gradište je ornk kamp, z odličnimi plažami
izbereš kar ti paše.
Men najboljša od obiskanih: plaže v Lagadinu
Ostalo: vse plaže, kempi imajo urejena parkirišča. Plačaš ali 60 oz 100 denarjev (1-1,6€). Ležalniki imajo iste cene. Pocen in se splača
Vsi priporočajo Strugo, nam ke ni ratal it. Drugo leto
Je pa jezero tako čisto da te na rit vrže. J. Bohinj in ostalo. Vidš do 20m globine, temperatura okol 24-25 stopinj. Noro.
4) Pijača in Hrana: Pivo od 60 do res max 100 denarjev (1-1,6€)
pivo v štacuni 40 den (0,66€) A pozor: alkohol v štacuno le do 19tih!!!!
Sladoled: kepce od 10 do res max 20 den (res izjema). Pol ti je jasn da sm na dan vsaj 6 kugl maznu in dal 1 eur
Baklave tut okol pol evra.
Hrana v štacuni itak cenejš kot pri nas, mi smo kupovali sam razne paštete pa kruh za zajtrk.
Hrana zunaj: gurmanske pleske v lepinji, tm okol 120 den. Najdražje sm v celem tednu jedu v eni otmeni oštariji čevape lepo z prilogo za 200den
Ribe mislm da so okol 300den (nismo šli).
Zelo priporočam kisok z napisom leskovački žar
Hrana na plaži: odlični sveži sendviči na plaži Cuba Libre (res probaj), toasti povsod, hamburgerji, ponfri in res je vse med 60-100den.
Kokr si opazil res vse cene so med 60-100den. Zastonj
Najcenej
Sadje: na Tržnici lubenice 10 do 15 den kila, nektarine (res dobre) 60den, češnje po 60 den (mi jih sicer nismo jedl, sam to je đabe). + vse ostalo.
5) Drugo:
Šiptarjev v Ohridu ni za vidt, folk prijazen, slovenc je dol car
Mi smo najel bajto od enga Slovenca, placa za cca 6-7 ljudi (mi smo bli na konc le 4je), bila je pa na hribu okol cifre 44, 1-2 min peš do glavne ulce. Cena 370eur z pucanjem za 7 dni. Lahko dam link. Hiša solidna, klime žal ni (niti nism rabu)
Apartmaji drgač okol 10€ na noč po osebi.
Dal sm 92€ za spanje, cca 70€ za vožnjo in celih 100€ za vso hrano in pijačo, pa nismo nič šparal, edin kkšn litr žganja je iz LJ pršu
BTW: upam da ti rata kej razbrat, kr upraš če je kaj čudno napisano. Jst samo to rečem, da drugo leto grem za 14 dni dol.