"Luft" v volanu avtomobila

shadowdeep

Zelenc'
10. maj 2012
5
0
1
Se mi zdi, da je to težava, ki se lahko pojavi pri različnih znamkah in modelih avtomobilov, zato bi morda kdo iz lastnih izkušenj poznal ustrezno rešitev in mogel pomagati....namreč:

Pri sukanju volana avtomobila v levo ali v desno iz nulte pozicije (volan poravnan) prednja kolesa avtomobila ne "grabijo" takoj, ampak šele po parih stopinjah zasuka, pravtako pri vožnji naravnost sukanje volana za par stopinj v levo ali v desno ne spremeni smeri vožnje... to pa bi lahko bilo v določenih razmerah potencialno nevarno.

Ker sem velik laik glede mehanike avtomobila, sklepam po svoje, da: gre za kak obrabljen zobnik na krmilni osi, ki ga volan sedaj preskakuje ali da je problem pri samem volanskem obroču, saj so armaturno ploščo ne dolgo nazaj mehanikarji polivali z vodo zaradi nekega drugega problema.

Preden grem na uradni servis in nastavim na široko svojo denarnico, bi prosil, še neimenovanega dobrodelca, da ponudi koristen nasvet. Hvala že vnaprej.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Mogoče je fuč volanska letev, kar ni ravno poceni. Cifra *lahko* tudi 4-mestna
shocked-1.gif

shadowdeep

Zelenc'
10. maj 2012
5
0
1
@Jetamp: Avto je VW Polo07...
no zdelo bi se, @blažko, da je tvoje domneva malce radikalna, brez zamere, saj je sicer avto povsem vozen in se, razen tega lufta na začetku, kolesa sučejo normalno, je pa možno marsikaj, saj je avto oplazil tudi kakšen pločnik v mojem času vožnje

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Morda je samo kakšen končnik za zamenjat takrat imaš tudi luft na volanu. Pri sodelavcu so pod garancijo odpravljali "luft" pri C3 in je tudi omenjal štirimestno cifro, če bi moral plačat.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.531
113
Da bi bil vzrok v volanski letvi (beri: $$$) je avto kakšnih 10 let premlad... Upam, da je finta samo v kakšnem končniku... Rabiš sposobnega mehanika, ki si bo vzel 10 minut časa in pogledal krmilni mehanizem avta... Če se bo kak del tega zamenjal, je po menjavi običajno potrebna optika.
zmaga.gif

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.049
450
83
tam ko se terc po tori rola
To je bilo pri meni. Volan prijel šele, ko bi avto moral že zavijati... Pridem na tehničnega -luft na obeh premnikih. Takoj na servisu menjal oba -60 evrov z delom. Sedaj še na optiko.

shadowdeep

Zelenc'
10. maj 2012
5
0
1
hvala jetamp, tony, doctorz in motofrik... sedaj grem veliko lažje do mehanika. Vem bolje s čim imam opravka.
Upam samo, da me stane toliko kolikor je stalo tebe, motofrik. 60e bo mali drobiž proti tudi omenjeni 4 mestni številki.
lp vsem, sporočim kdo je "zadel" vzrok te hibe

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Vsak volan ima malo lufta.
Luft se pa zgodi v končnikih, volanski letvi in pa na zglobu od volana do volanske letve.
Sedaj pa študiraj kje je ta luft.

Na mojem starem mercedesu je bilo skoraj četrt zavrtljaja lufta pa se je dal še vedno peljat.
Volanska letev bi takrat prišla okoli 400.000 sit. Ko sem slišal cifro, me ni več motilo
wink-1.gif

Obstaja firma, ki popravlja volanske letve:
Servocom
ali
Helica

lp

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.531
113
Volanske letve poleg teh obnavljajo tudi LPPjeve delavnice.

Poznam kolega, ki je dal obnoviti eno ali dve v eni od teh firm, in zadeva nikakor ni bila takšna kot bi morala biti (cena obnove je bila sicer 1/5 novega kosa).

Skratka: če je zadeva fuč, in avto ni ravno nek fičo, nova volanska letev pa je še normalno dobavljiva, priporočam nov kos in ne obnove.
zmaga.gif