LTZ kotlicek za golaz, bograc ... predpriprava

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Dobro operi z milnico, potem pa lahko namažeš z oljem in segreješ, potem pa v tem prekuhaš mleko. Seveda mešaš en 3l mleka, da se res notranje stene “sperejo“, saj bi bilo škoda 10l mleka porabit za aktivacijo kotlička. Najbolj pomembno je da ga spereš s cetom da spraviš stran začetno umazanijo. Sicer pa, a zraven ni bio nobenih navodil?
 

Sato_Leone

Pripravnik
18. feb 2011
230
10
18
Sierra
Zanimivo, meni so pa ravno za litoželezne zadeve svetovali naj ne uporabljam detergentov.
Jaz sem v njem prevrel slano vodo, tako da je voda čisto izhlapela in nato še enkrat samo vodo (brez soli). Namazal z oljem in to je to.
 

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Dobro operi z milnico, potem pa lahko namažeš z oljem in segreješ, potem pa v tem prekuhaš mleko. Seveda mešaš en 3l mleka, da se res notranje stene “sperejo“, saj bi bilo škoda 10l mleka porabit za aktivacijo kotlička. Najbolj pomembno je da ga spereš s cetom da spraviš stran začetno umazanijo. Sicer pa, a zraven ni bio nobenih navodil?

dobil kot darilo, ... ni navodil
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Sato_Leone pravi:
Zanimivo, meni so pa ravno za litoželezne zadeve svetovali naj ne uporabljam detergentov.
Jaz sem v njem prevrel slano vodo, tako da je voda čisto izhlapela in nato še enkrat samo vodo (brez soli). Namazal z oljem in to je to.

To čisto drži.......vendar ga prvič še “nedolžnega” vseeno opereš/zdrgneš z vročo vodo in detrgentom - najbolje s tisto žično gobico, ker so ponavadi zaščiteni proti rji(vosek, olje....itd). Potem pa nikoli več z detrgentom ampak če le gre samo z vročo vodo in krtačo. Saj če je npr. samo vosek povrhu potem tudi vrenje vode to odstrani......mogoče jaz edino ne bi uporabil soli zaradi resno hitre korozije. Druga faza s prekuhavanjem mleka je priporočljiva, ker mleko pronica v zgornji sloj bolje, kot olje in trajno “impregnira“ površino. V kotličku se kuha in prežiganje olja, kot pri ponvi ali woku po mojem mnenju ni smiselno, ker bi se nastali sloj vsakič med kuhanjem uničil. V glabnem ne prec golaža noter skuhat....he he he
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Sato_Leone pravi:
Zanimivo, meni so pa ravno za litoželezne zadeve svetovali naj ne uporabljam detergentov.
Jaz sem v njem prevrel slano vodo, tako da je voda čisto izhlapela in nato še enkrat samo vodo (brez soli). Namazal z oljem in to je to.

Sicer pa po drugi strani je tu verjetno sol v prvi ”kuhi” opravila čistilno funkcijo, v drugo s čisto vodo pa si sol spral in dodobra očistil lonec. Za zapomnit....ni tok dela
nahrung002.gif
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
evo jest sn tud dobu kot darilo kotlicek, na sliki.

Mam pa tud plan drug vikend ga stestirat. V navodilih je pisal, da je nekaj vmešano, da je zaščiten proti rji in ga ni treba nič z oljem namazat. A kdo kej pozna to varianto?
1588684-three-legged.jpg
 

Priponke

  • 1588684-three-legged.jpg
    1588684-three-legged.jpg
    11,2 KB · Ogledi: 1.232

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
Uporabnik kajn pravi:
evo jest sn tud dobu kot darilo kotlicek, na sliki.

Mam pa tud plan drug vikend ga stestirat. V navodilih je pisal, da je nekaj vmešano, da je zaščiten proti rji in ga ni treba nič z oljem namazat. A kdo kej pozna to varianto?
Točno takšnega iščem tudi jaz. Da bi imel cca. 16-18litrov.