Ljubljansko letališče

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.487
455
83
Resda nisem Ljubljančan, pa me je vseeno presentilo, da ima Ljubljana v Mostah svoje (nedelujoče) letališče. Vsak dan izveš nekaj novega
d055.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
No sedaj ko veš nekaj novega ti je jasno zakaj je v LJ Letališka cesta (in kaj je sedaj na območju letališča)!
zmaga.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Heh, nikoli nisem opazil, da Letališka pravzaprav ni v smeri proti Brniku. Jaz tudi nisem vedel za to letališče. Kje točno pa je?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
A filma Vesna nisi pa nikoli gledal?
Tam je kar precej scen posnetih iz njega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Kolikor sem našel na internetu je bila Letališka v bližini oz. zraven in ne na samem letališču.

Prvotno je bilo letališče (pač travnik za pristajat in vzletat) območje med zaloško pa do današnje obvoznice. S časom se je območje ravno zaradi industrijskih objektov (industrijski tir) zmanjševalo. Skratka to kar se danes imenuje industrijska cona in BTC je staro letališče (tudi letališka cesta). Kje točno so tile objekti ki so ohranjeni pa se tudi meni ne sanja.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sem našel nekaj slik na internetu in raznih 'fan' straneh, ampak nobene zgradbe ne najdem na zemljevidu. Tudi ene, ki bi naj stala znotraj vojašnice ne. Mogoče so jo že podrli in strani niso aktualne.

oorosh

Pripravnik
17. jan 2010
123
1
18
Ljubljana
Stavba letališča in kontrolni stolp sta zadaj za kopališčem atlantis in pred avtohišo kondor. Na zemljevidu označeno z rdečo. Je pa to območje precej zaraščeno z drevesi in če ne veš da so stavbe tam zadaj, jih iz Letališke ko se pelješ mimo niti ne opaziš. Če se prav spomnim pripovedovanj pokojne babice, ki je en čas tudi delala na letališču, je bila vzletna steza ravno nekje med današnjo Letališko cesto in železniško progo.

tony

Guru
23. jul 2007
9.784
1.565
113
Zanimivo je tudi, da je bilo še prej letališče v Šiški... Kje točno, pa ne vem tudi jaz
smile-1.gif

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Zanimivo! Ko se bom peljal tam mimo bom vsekakor bolj pozoren. Neverjetno kako se spreminja vse. Ste vedeli, da smo imeli najdaljši viadukt? Borovniški viadukt.

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ni ta najdaljši, samo bolj znan je, ker je zdržal do 2. sv. vojne. Najdaljši je bil Pesniški viadukt, ki na nek način še vedno stoji, saj so samo zasipali oboke: http://sl.wikipedia.org/wiki/Pesni%C5%A1ki_viadukt

Borovniški viadukt je bil nekdanji železniški viadukt, ki se je od leta 1856 razprostiral nad borovniško dolino na progi Dunaj - Ljubljana - Trst. Že v času gradnje in še nekaj desetletij kasneje je veljal za največji zidani most v Evropi. Dolg je bil 561 metrov in visok 38 metrov.
Wikipedia.

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
ksz

V tem kontrolnem stolpu na Letaški je živel "znanec" in sem bil tam dostikrat pa nism vedu da je bil dejansko to včasih
shocked-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Največji ne pomeni nujno najdaljši. Pesniški viadukt je bil (oz. je še, samo zasut je) dolg 649 m.