Ljubljanski maraton

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Vprašanje glede teka na Ljubljanskem maratonu imam za tiste, ki ste to že tekli.

Zanima me kako izgleda štart?
Ali se na štartu nagnete vseh 3000+ tekačev in vsi istočasno štartajo?

Ker kakor vidim sta trasi za polmaraton in maraton isti, samo da se pri maratonu 2x teče ista trasa. Prav tako pa rekreativni tek predstavlja del skupne trase.
Ali se mogoče začne čas šteti malo kasneje kot leteči štart?

Ker če tako gledaš prvi kilometer ne moreš normalno tečt v tisti gužvi dokler se ta gužva ne razpotegne.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
če imam prav po spominu, se tekači že na štartu razporedijo po kakovosti, itak pa za večino tisti štart ni pomemben, če tam zgubijo par 10 sekund v 4 urah...

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
sej konkretno me za maraton ne zanima, bolj za rekreativni tek ali pa pol-maraton. Delam mal primerjavo rezultatov da vidim kam bi padel v enem ali drugem primeru, pa ne vem ali so tisti objavljeni rezultati od starta do cilja, al pa se začne meriti kje čez kak kilometer?

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Jst sem lansko leto tekel tek trojk, in smo imeli na cilju bruto in neto čas (Bruto čas-začetek maratona, neto čas-ko prečkaš startno-ciljno črto). Razlika v času je bila nekje 6 minut. Pomoje je tukaj podoben sistem.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Imaš neto in bruto čas, neumnost pa je, da ljudi razvrščajo po bruto času. Nekdo lahko 5 min čaka, da prečka štart. Pa upam, da so letos traso popravili, katastrofa, ko so že na samem začetku sami ovinki.
crazy1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Imaš neto in bruto čas, neumnost pa je, da ljudi razvrščajo po bruto času. Nekdo lahko 5 min čaka, da prečka štart. Pa upam, da so letos traso popravili, katastrofa, ko so že na samem začetku sami ovinki.
crazy1.gif

Ja sej ravno to gledam te rezultate. Neto čas na 10km merijo samo 4.7km, kaj to potem merijo samo zadnjih 4.7km?

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Spredaj je neka cona, ki je za povabljene, ostali se razporedijo kdor prej pride je bolj spredaj. Ampak če tečeš cel maraton 4 ure, se nekako nima smisla gužvat. Večina tekačev je kar normalnih tako da s tem ni posebnih težav. Med tekači so tudi tisti, ki tečejo z baloni na katerih piše koliko bodo tekli, nekako za orientacijo, čeprav jaz sem jih videl samo na štartu in potem ne več.

V rezultatih imaš bruto in neto čas. Bruto čas je od strela pištole do cilja, neto čas pa od tvojega prehoda preko štartnega tepiha do cilja. Jaz sem štartal nekje v drugi polovici in je to pomenilo nekaj več kot dve minuti razlike. Tudi s startom v gužvi se da tečt okoli 3 ure, tako da to ni kakšna posebna ovira.

Maraton in polmaraton se štarta skupaj. Ob koncu prvega kroga polmaratonci zavijejo desno na cilj, maratonci pa levo v naslednji krog.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Tako kot je jello napisal. Za maraton se res ne splača gužvat, razen če si med top 10. Tisti 'ta hudi' se itak zgužvajo v ospredje, ostala raja pa za njimi. Ta gužva na štartu je bolj problematična na krajših razdaljah, recimo na 10km. Zato je pa dobro, da imaš tudi neto čas in tega potem primerjaš ter ugotavljaš napredek itd...
Tudi večino ostalih tekačev se ponavadi primerja po neto in ne bruto času.
Je pa še nekaj. Mogoče za razmislek. Lahko se probaš prebiti v ospredje in te prehitevajo drugi, ali pa bolj v ozadje pa ti prehitevaš druge :). Učinek na psiho je zagotovoljen
smile-1.gif

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Je pa še nekaj. Mogoče za razmislek. Lahko se probaš prebiti v ospredje in te prehitevajo drugi, ali pa bolj v ozadje pa ti prehitevaš druge :). Učinek na psiho je zagotovoljen
smile-1.gif

super razmišljanje.ccc.kaj če bi vsi takole razmišljali? ni čudno da se vse zaplete na začetku.
postavi se približno tja kamor sodiš. pa štartaj ob strani, ne na sredini.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Če bi vsi tako razmišljali, pol bi šli bolj zadaj..Saj jaz rajši prehitevam kot da sem prehitevan hahaha :)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Če bi vsi tako razmišljali, pol bi šli bolj zadaj..Saj jaz rajši prehitevam kot da sem prehitevan hahaha :)

ja šli bi vsi zadaj, pa bi bila že spet gužva, ko bi se prehitevalo

idealni primer bi bil, da na tekmi nikogar ne prehitiš in nihče tebe ne prehiti

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Vem ja. No bomo vidli. V soboto je nočna 10ka v ljubljani. Tam bo zihr gužva
smile-1.gif

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Na teku trojk je bil drek, ker smo prehiteval na Golovec use une k so meckal....cik cak non stop. Smo mel smolo, pa cist zadej startal....feeling pa je ja, ko prehitevas.
grin1.gif

PS: Kok je normaln cajt za 21km?

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Pod 1:40 ni slabo. pod 1:30 pa že kar solidno. Za rekreativca, ki dokaj redno teče in ni začel migat pri 35-ih.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
postavi se mogoče ene 10-do 50 metrov za startno crto,ker se že kar takoj lahko začne skoraj normalno teči.Potem pa že leti kolikor te nesejo noge ,pa še množica te potegne v tekmo.
Če se postaviš bolj zadaj se 200 m teče v koloni in gužvi še ustavljašene dvakrat
Sicer se pa vidimo na maratonu tudi letos

Nazadnje urejeno:

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
ravno to je največja napaka da te množica potegne v tekmo... no razen če misliš laufat okol 1:20...
jst se zmeraj postavim kakšnih 100m za štartno črto in obvezno zmeraj čist ob strani. čas 1:30. še nikol nisem imel kakšnih problemov z gužvo. res da potem prehitevaš folk, ki je že po parih km na koncu z močmi. ravno zarad tega ker jih množica potegne v tekmo.

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
A ni tako, da lahko vseeno tečeš, brez številke če že hočeš?