Linux

gregap

Pripravnik
11. okt 2007
233
0
16
Morm radar postavt, da mi povejo.
Dober dan.
Mene pa zanima ce je tlu kaksen uporabnik linuksov, ki vsaj malo obvlada ta op.sistem. Zanima me pa zato ker bi prosil da mi mal priporoci katere naj nalozim in kaksen dober razlog za to, da nalozim tisto razlicico. Oz naj mi vsaj poda kaksen dober link od kaksnega dobrega foruma kjer pisejo o linuksih.

Hvala za informacijo.
sprasujem se.gif

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Ubuntu.si

Sam sem začel (po nasvetu večletnega uporabnika) z PCLinuxOs in mi ni niti malo žal.
Narejen je pa prav za uporabnike XP-jev ki presedejo na linux. Je enostaven in namesti sam vse gonilnike, da se ti ni treba nič ubadat. Je tudi v slo jeziku.

Poleg ubuntu.si je še Linux pri nas, ki pa je namenjen nasplošno vsem distribucijam linuxa.

Lp.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Sem imel Ubuntu nekaj časa. Probal sem tudi Studio različico, ki ima tudi že kar nekaj programja zraven... več si lahko prebereš tukaj - na tej strani pa imaš tudi polno vodičev o tem in onem, kar ti pade na pamet praktično
zmaga.gif

Fetici

Fizikalc
1. feb 2008
550
36
28
Jest sem si tudi naložil ubuntu
cool-1.gif

Razlog je v tem, da so Windowsi predragi, polno je virusov! Uglaven skoz je ena jeba
stupid-1.gif

Ubuntu pa dela k metek - podporo je ogromno (Google)

Glavno je pa to, da je vse BREZPLAČNO
cheer.gif

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Da se vštulim v temo: kako ste pa tisti ki ste presedlali na linux rešili probleme sinhronizacije z dlančniki in telefoni (outlook)?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mene Linux zlo mika (glede na vse oh in ah komentarje) - zanima pa me kak je s programi, ki jih za linux ni, jih pa nujno/službeno rabim? Je potem treba dual boot imet? Obstaja kakšna emulacija?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Za začetek lahko poskusiš z virtualizacijo. MS Virtual PC 2007 je zastonj in neuradno podpira tudi Linux, lahko pa poskusiš tudi z Vmwarom, ki ti nudi še več možnosti, ni pa zastonj.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Hitrost in stabilnost aplikacij je normalna, seveda se pa ne moreš iti kakih zahtevnih grafičnih operacij, ker je grafična kartica emulirana, pa tudi ves drug hardver je emuliran

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Grafične nebi rabil, bolj zvokovne (Adobe Audition, MixMeister, Sony Acid...). Ma sej ne vem no, XP-ji mi čisto v redu delajo, samo me ''muči'' če vem, da bi lahko z drugim OS letelo hitreje
wink-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Virtualizacija je namenjena prav za preizkušanje operacijskih sistemov, programov, popravkov in vseh zadev, za katere ne želiš, da ti pacajo po osnovnem OS. Vse, kar se dogaja na virtualni mašini, tam tudi ostane. Virtualni disk se v osnovnem OS vidi kot datoteka. Vsem, ki imajo na računalniku vsaj 1GB rama (XP) in nekaj GB prostega diska, virtualizacijo zelo priporočam.

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
(Adobe Audition, MixMeister, Sony Acid...)

rosegarden nekaj podobno cubase, ma ne me nič vprašat, ker sovražim cubase
grin1.gif

še prej se spoznaj s "Jack", poišči kjer inštaliraš ostale programe

potem imaš še audacity za urejanje,
je tudi za DJ samo iz glave se ne spomnim imen prog.

Nazadnje urejeno:

frido

Pripravnik
2. sep 2007
43
0
6
www.bitlab.si
Citat:
Uporabnik redorange pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
(Adobe Audition, MixMeister, Sony Acid...)

rosegarden nekaj podobno cubase, ma ne me nič vprašat, ker sovražim cubase
grin1.gif

še prej se spoznaj s "Jack", poišči kjer inštaliraš ostale programe

potem imaš še audacity za urejanje,
je tudi za DJ samo iz glave se ne spomnim imen prog.

Če uporabljaš računalnik za obdelavo zvoka, potem ti vsekakor svetujem Ubuntu Studio. Največja prednost je v tem, da je jedro že v osnovi s vključeno podporo za real time. Tudi Jack je že v osnovi skonfiguriran. Tudi večina obstoječih (bolj ali manj) uporabnih programov za audio obdelavo je že vključena. Vsekakor priporočam.

Ubuntu Studio