Linux - sprememba logične grupe

Dale

Fizikalc
21. jul 2007
829
42
28
Vprašanje za linux frike
grin1.gif

na Fedori 8 imam logično grupo sestavljeno iz dveh ATA diskov. Na enem izmed njih je tudi boot particija.
Sedaj bi rad enega izmed njih zamenjal z novim s precej večjo kapaciteto. Kako bi to z lvm-jem to izvedel ?

Sam razmišljam v naslednje možne smeri:
1.) ker imam priklopljena še dva CD-Roma, bi lahko odklopil enega izmed njih in tako imel 3 diske
2.) naredim dump konfiguracije, odklopim enega izmed diskov (na kateri ni boot particije), vstavim novega in ga skonfiguriram (hmm, bolj kot razmišljam to ni ravno izvedljivo, saj je inštalacija potekala na logično grupo in ne na fizični disk
17758-icon_confused.gif
)
3.) Zamenjat disk in na novo inštalirat linux
d055.gif

Kak cookbook, technote na to temo ? (razen man strani
smirk-1.gif
)

Pa hvala za nasvete
pozdrav.gif

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Odklopi CD pogon in dodaj novi disk. Upam, da na tistem disku, ki ga nameravaš zamenjat nimaš /boot particije.

No ko dodaš disk....
  • Naredi particijo tipa 0x8e
  • poženi partprobe, da bo kernel dojel novo particijo (recimo, da je /dev/hdd1)
  • ustvari physical volume z ukazom pvcreate /dev/hdd1
  • povečaj obstoječo volumegrupo s tem novim PV z ukazom vgextend VolGroup0 /dev/hdd1
  • sprazni obstoječi PV (recimo, da je /dev/hdc1) z ukazom pvmove /dev/hdc1
  • počakaš, da se zgornji ukaz konča (seveda lahko med tem sistem normalno uporabljaš)
  • iz volume grupe vržeš ven stari PV z ukazom vgreduce VolGroup0 /dev/hdc1
  • ker nimaš hotswap diskov, ugasneš računalnik, vzameš ven stari disk in v sistem spet daš CD pogon.

Če bi hotel narediti to s tistim diskom, kjer imaš tudi /boot, bi moral najprej na novem disku narediti dodatno particijo za /boot, jo sformatirat in priklopit začasno v /mnt ter prepisati vse iz /boot v /mnt. Potem bi moral še prepisati bootloader prvih 446 bytov diska (pazi! od 446 do 512 je particijska tabela) z enega diska na drugega. Potem pa novi disk postaviti na isto mesto (IDE kanal - master ali slave) kot je bil stari.

Dale

Fizikalc
21. jul 2007
829
42
28
Tale tvoj postopek je delal kot šus.
tongue-1.gif

No potem sem pa žele to grupo razširiti še na preostali prostor, kjer se je pa zataknilo:
grupa je bila mountana na /, kar pomeni da se je online nikako rni dalo odmountati.

Zato sem lvextend naredil preko Knoppix live CD-ja, check (e2fsck) in resize filesystema (resize2fs) pa online
zopet v fedori. Tega se v Knoppixu NI dalo narediti. Status logičnega volumea je bil NOT accessible.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
He? Vic LVM je v tem, da ti ni potrebno nič odklapljati datotečnih sistemov. Če si povečal volume group, bi prav lepo povečal še LV in na koncu še datotečni sistem.

Je pa en hakeljc. Za online povečanje EXT3 datotečnega sistema mora biti že ob formatiranju lé tega uporabljena ena določena možnost »resize_inode«. Na RHEL4 in novejših klonih pa recimo Fedori od 3 naprej se avtomatično uporabi, na OpenSUSE 10.1 in 10.2 pa ne. OpenSUSE 10.3 pa to že ima.

Dale

Fizikalc
21. jul 2007
829
42
28
Bom poizkusil biti bolj konkreten
smile-1.gif

Ne rečem, lahko da sem ga kje polomil, vendar sem sledil tvojemu postopku;
vgextend VolGroup0 /dev/hdd1 je povečal volume groupo za novi disk, pvmove /dev/hdc1 pa premaknil podatke
iz starega diska na novi disk. Velikost volume groupe je pa bila še vedno enaka,ne glede na to da je bil novi
disk precej večji. Prvi disk grupe je bil torej uporabljen 100 %, novi pa le kakih 25 %.
Želel sem izkoristiti tudi preostalih 75% ostalega diska za isto volume groupo, vendar pa online tega nisem mogel narediti,
ker je bla grupa mountana na / folder in je nisem mogel un-mountati.

Zato sem s Knoppixom razširil volume group z lvextend ukazom, check (e2fsck) in resize filesystema (resize2fs) pa, kot omenjeno, online v Fedori. Baje se online resize da delati z 2.6x kernelom.
write.gif

Upam, da je bolj razumljivo. Seveda pa lahko da sem kje kaj spregledal in sem šel okrog, khm, v "varžet"
hysterical-1.gif

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Si ja. Najprej pa si še enkrat preberi kaj pomeni »physical volume«, »volume group« in pa »logical volume«.

Tista štrikarija zgoraj je bila za premik podatkov z enega diska na drugega (torej z enega PV na drug PV). Če bi napisal, da bi rad samo dodal PV v VG, in jo s tem podaljšal, ter da bi rad povečal LV in datotečni sistem, bi ti napisal zgolj in samo:

fdisk /dev/hdd (naredi particijo tipa 0x8e)
partprobe
pvcreate /dev/hdd1
vgextend VolGroup0 /dev/hdd1
lvextend /dev/VolGroup0/LogVol0 (povečaš LV na maksimalno velikost v VG)
resize2fs / (povečaš datotečni sistem do velikosti LV)

Vse bi naredil brez reboota.
smile-1.gif

PS. Za tole zgoraj omenjeno (LVM2) obstajajo celo GUI orodja. EVMS pa je še malce boljša zadeva.

Dale

Fizikalc
21. jul 2007
829
42
28
Sem bolj M$ orientiran, tako da ja, morda ne bi škodovalo, da si to enkrat preberem in si čisto razjasnim.
17758-icon_confused.gif

Važno mi pa je da je stvar zdaj urejena tako kot sem si želel.
cheer.gif

Pa hvala še 1x.