likalnik s parno postajo - kamen

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
zanima me s cim pucate postajo, da se ne nabere prevec kamna?

Vsakih nekaj casa sem jo spucal s kisom - sicer je bilo nekoliko bolje, vendar ne dovolj - sedaj rabim kaj konkretnejsega za spucat ali pa servis :D

kaksni nasveti
smile-1.gif
?

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Jaz ponavadi vrč za vrenje vode na elektriko ko se nabere kamen spodaj čistim z limoninim sokom... Pa gre lepo dol...

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
problem je tukaj, da dostopa do notranjih delov ni - kar pomeni, da je potrebno dati v vodo nekaj kaj dobro odstranjuje kamen, da spuca vse kanale - od tega, da gre kamen dol iz grelca in v koncni fazi, da lahko skozi paro cez sam likalnik gre ven in spuca vse kanale.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
limona pretpostavljam je nekaj podobnega kot kis?
Le ta namrec vseeno ni uspel odstraniti vsega kot bi bilo potrebno :D

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Najbolje od začetka uporabljati destilirano vodo.

Sicer je to zdaj prepozno, ampak vse razstavit, pa nekako poskusit spucat, drugače pa menjava.

Lp,

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Nikar solna kislina! Bo še kaj drugega požrlo.
Profesionalne parne likalnike čistijo z mravljično kislino, čim bolj koncentrirano. Delo je nevarno za opekline, ampak če si previden, se fino očisti. Jaz osebno uporabljam kis za vlaganje. 1 liter kisa in eno popoldne dela. Je treba tudi po 5x zamenjati kis, preden je dobro. Vmes nekajkrat segreješ kotliček in poženeš paro skozi likalnik. Večkrat je treba ponoviti, pa gre.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Predvem uporabljaj destilirano vodo...pa ne bo težav (kui v kakem Sapru).

Uporabi sredstvo, ki je za odstranjevanje vodnega kamna v grelnikih vode...osebo uporabljam od DenkMit-a...kupljen v DM-u...vzamem v 'kristalni' obliki (je tudi tekočina)...dobiš 2 vrečki..ti, ker imaš že krizo boš moral uporabit celo vrečko, za redno čiščenje (npr. jaz za grelnik vode) uporabim zadevo 1 x tedensko par zrnc (vrečka zadostuje za 20 čiščenj).

Za tvojo postajo...daj pl vrečke v 2 deci vode..zakurbljaj zadevo (Da se segreje)..spusti čez paro (Oz. vklopi9..ter vmes ugasni in pusti 10 minut..nato spet vklopi spusti malo pare čez in spet ugasni za 10 minut.....če se en boš znebil vsega kamna ponovi postopek še z drugo polovico vrečke.

(jaz npr. za grelnik vode: zavrem 1 cm vode, stresem noter par zrnc...malo zavrtim vrč, ter potem vse skupaj parkrat vklopim do vrelišča...vzame ti minuto časa, porabiš ne skoraj ni sredstva...pa skozi je zadeva brez kamna).

Ko končaš splahneš z vodo ali v tvojem primeru spustiš čisto vodo čez.

Kis in likalnik za moj okus ni najboljša izbira, ker ia kis enostavno premočen vonj...da bi ga puščal na perilu.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
lahko malo poves na kak nacin cistis s kisom? Mogoce tudi kateri kis vzames, pa ali ga mesas al cistega?

Naceloma sem jaz do zdaj vedno ga mesal nekje 2l vode in 1l kisa. Natocil noter (seveda ne 3l ampak koliko je slo), potem pa spuscal paro skozi, dokler se ni spraznilo in potem jovo na novo - vsega skupaj nekje 3x, potem pa se 1x cisto vodo, da vec ni disalo po kisu :D

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Slikovno (vrečka oz. polovica, ki se jo kupi)
885726-08032010348.jpg

Priponke

• 885726-08032010348.jpg
    885726-08032010348.jpg
    38,9 KB · Ogledi: 1.303

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Ne smeš ga razredčiti. V bistvu je še mnogo premalo koncentriran, da bi se lahko reklo, da je učinkovit kot treba.

Alkoholni kis, ocetna kislina prbl. 9% , ne pušča vonja za seboj ko ga na koncu izpereš (v nasprotju z vinskim ali sadnim kisom). Vzemi po možnosti čim višjo koncentracijo (včasih se spomnim, da je bil tudi 11%). Če je zadeva na debelo obložena z oblogami, vprašaj v lekarni za t.i. "ledocet", ki je 36%. Delati je treba previdno, ker dobiš opekline po koži. Efekt je pa taprav. Poleg tega ni posledic na kovini. Če bi uporabil solno kislino, bi ranil tudi kovinsko površino.
Še bolj učinkovita je pa mravljična kislina. Čim bolj koncentrirana, seveda!

Med čiščenjem kotlička s kislino se tekočina peni - izhaja CO2. Zato ga ne smeš zapreti s pokrovčkom, ker lahko kaj raznese.
Ko se ne peni več, pomeni da: ali je vsa kislina bila porabljena in jo je treba zamenjati z novo, ali je pa zmanjkalo vodnega kamna (hura!)
Šele sedaj lahko naliješ kislino, zapreš kotliček in čistiš še likalnik. Paziti je treba na pritiske, ki se pojavljajo v sistemu.

Saj ni nič takega, malo kmečke logike, eno popoldne dela in je opravljeno. Žena bo pa na koncu itak odslužila.
smile-1.gif