Ne smeš ga razredčiti. V bistvu je še mnogo premalo koncentriran, da bi se lahko reklo, da je učinkovit kot treba.
Alkoholni kis, ocetna kislina prbl. 9% , ne pušča vonja za seboj ko ga na koncu izpereš (v nasprotju z vinskim ali sadnim kisom). Vzemi po možnosti čim višjo koncentracijo (včasih se spomnim, da je bil tudi 11%). Če je zadeva na debelo obložena z oblogami, vprašaj v lekarni za t.i. "ledocet", ki je 36%. Delati je treba previdno, ker dobiš opekline po koži. Efekt je pa taprav. Poleg tega ni posledic na kovini. Če bi uporabil solno kislino, bi ranil tudi kovinsko površino.
Še bolj učinkovita je pa mravljična kislina. Čim bolj koncentrirana, seveda!
Med čiščenjem kotlička s kislino se tekočina peni - izhaja CO2. Zato ga ne smeš zapreti s pokrovčkom, ker lahko kaj raznese.
Ko se ne peni več, pomeni da: ali je vsa kislina bila porabljena in jo je treba zamenjati z novo, ali je pa zmanjkalo vodnega kamna (hura!)
Šele sedaj lahko naliješ kislino, zapreš kotliček in čistiš še likalnik. Paziti je treba na pritiske, ki se pojavljajo v sistemu.
Saj ni nič takega, malo kmečke logike, eno popoldne dela in je opravljeno. Žena bo pa na koncu itak odslužila.