LI in prodaja zemljišča

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.897
113
Prodajemo parcelo ( tretirana kot kmetijsko zemljišče...predlog je dan da bo enkrat zazidlijivo).

Nekdo, ki se zanima za nakup, je rekel da bi rad imel/videl LI za parcelo, ki se prodaje ter imel bi potrdilo o namenski rabi zemljišča.

Sta ta dva dokumenta za kupca sploh kakorkoli uporabna? Ker kolikor ju gledam moraš na njima označit kaj želiš (npr vrsto gradnje oz. rekonstrukcijo obstoječih zadev - kar mi ne želimo, gor seveda ni nič)
Potrdilo o namenski rabi zemljišča mi pa sploh ni jasno?

Da si ne delamo zdaj nepotrebnih stroškov ter čakamo 3 tedne da potem ne no v njih takega, kar bi bodočega kupca lahko noter kaj zanimalo oz. bi izvedel kaj uporabnega?

V zemljiški knjigi ni dovolj podatkov?

Če je kdo bolj na tekočem se priporočam...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Saj se mi zdi, da kupec lahko to sam naroči, če ga že zanima.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.522
10.742
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Prodajemo parcelo ( tretirana kot kmetijsko zemljišče...predlog je dan da bo enkrat zazidlijivo).

Nekdo, ki se zanima za nakup, je rekel da bi rad imel/videl LI za parcelo, ki se prodaje ter imel bi potrdilo o namenski rabi zemljišča.

Sta ta dva dokumenta za kupca sploh kakorkoli uporabna? Ker kolikor ju gledam moraš na njima označit kaj želiš (npr vrsto gradnje oz. rekonstrukcijo obstoječih zadev - kar mi ne želimo, gor seveda ni nič)
Potrdilo o namenski rabi zemljišča mi pa sploh ni jasno?

Da si ne delamo zdaj nepotrebnih stroškov ter čakamo 3 tedne da potem ne no v njih takega, kar bi bodočega kupca lahko noter kaj zanimalo oz. bi izvedel kaj uporabnega?

V zemljiški knjigi ni dovolj podatkov?

Če je kdo bolj na tekočem se priporočam...

LI je zastonj, mislim da je na taistem pildeku tudi namenska raba zemljišča (podatek je tudi na piso) - podatek ti pokaže bonitete zemljišča,ko se greš spremembe za gradbeno

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.897
113
Li je mogoče že zastoj samo moraš plačat upravno takso 23 EUR
crazy1.gif

Dva dokumenta..si ob 50 EUR..a sploh ne vem če sta zadevi uporabni (v pomoč) pri prodaji zemljišča.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.541
1.137
113
LI za želeno parcelo dela kupec sam. Ti samo parcelo prodajaš in je samo plus, če kupcu te podatke serviraš. Ni ti pa treba. Na njemu je, da preveri plombe v ZK, da pridobi LI, če bi želel kaj graditi ali pa da preveri na občini, če bo sprememba namembnosti ob naslednjem sprejemanju OPN.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Potrdilo o namenski rabi je NUJNO pri prodaji vsakega zemljišča - parcele. Iz njega izveš kakšen je postopek prodaje: kmetijsko, zazidljivo, predkupne pravice, soglasja,... Brez njega ne greš na FURS in k notarju, stane 22,66€

Lokacijska informacija je informacija investitorju kaj lahko na predmetnem zemljišču počne. V bistvu je skupek predpisov (nekaterih citiranih, drugih ne), ki da projektantu napotek za projektiranje. Cena 22,66€

Oboje lahko naroči kdorkoli, je javni podatek.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Potrdilo o namenski rabi je NUJNO pri prodaji vsakega zemljišča - parcele. Iz njega izveš kakšen je postopek prodaje: kmetijsko, zazidljivo, predkupne pravice, soglasja,... Brez njega ne greš na FURS in k notarju, stane 22,66€

Potrdilo o namenski rabi je takse prosto.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ne pa ni od marca lani - nisi na tekočem!

Prav za MB:
TAKSA: z uveljavitvijo Zakona o uravnoteženju javnih financ občin (ZUUJFO) – Ur. l. RS, št. 14/15, se z dnem 15.3.2015 uveljavlja nova tarifna številka Zakona o upravnih taksah, ki se glasi: »Tarifna številka 37a: Za potrdilo o namenski rabi zemljišča se plača taksa v višini 22,66 eura.«

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.897
113
Aha. to sem rabil!

Se pravi bomo 'naročili' potrdilo o namenski rabi zemljišča.

A je še kako druga opcija ugotoviti kake plane ima občina (z vidika razvrščanja zemljišč) na parceli, ki jo prodaješ - da je javno dostopno.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.522
10.742
113
prostorski plan. Ne vem na koliko časa se spreminja.

Vidim da so takse nabili,no ker bilo je to zastonj svoj čas

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.897
113
Hmmm...katerekoli?
wink-1.gif
Imajo vse vpogled ali na dotični občini?
Ker slednje bo rahlo problematično (100 km do tja).

sajkek...saj jaz ko sem nazadnje zase želel LI za našo kočuro (po moje 5 let nazaj) je bilo lepo zastonj. Zdaj pa dva dokumenta si ob 50 evrov za keks. Ob znesku ki ga bomo dobili ob prodaji, se že zamisliš a je res treba.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.141
355
83
Dokler prostoski plan občine ni zaključen/uraden je vsaka informacija samo to - informacija. Ki se na koncu lahko tudi spremeni. Torej tvoja parcela je lahko sedaj v planu za zadljivo, mi (MKGP recimo) pa tega ne dovolimo in na koncu ne bo zazidljiva, pa je vseeno koliko si ti in občina to želita
evil.gif

Aja, ko govoriš po potrebi po papirjih; jaz kot kupec se neham pogovarjat, če mi teh paprijev ne sproduciraš...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.141
355
83
Odvisno kako parcelo iščeš. Jaz sem imel v mislih gradbeno. Ti iščeš kmetijsko? Potem je vseeno, se strinjam (no, razen pri davku, ampak to so že podrobnosti).

Al hočeš rečt, da ti sam narediš to, kar bi moral prodajalec? Če je tako, potem čestitam
aplauz.gif