Lesena ograja

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
imam za postavit ca. 60 m ograje.... pol je bo 1m, pol pa 2m višine.
ker sem zelo omejen z proračunom, študiram v smeri samoizdelave panelov
nekaj takega kot na tej sliki:

smreka 22x 140x 2000 mm bo OK?
kaka ideja kako se zadeve lotit?
Načrt?
hvala

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
grin1.gif

pol pa tako:
6517.jpg

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.716
1.070
113
Smreka samo če bo dobro globinsko impregnirana, čene bo kmalu segnila in boš mel les za kurit.

Če maš denar vzemi macesen.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
grin1.gif

pol pa tako:
6517.jpg

Takole imam narejeno jaz, postavljeno od leta 2003, premazano z Belocidom 1x, beltonom 1x in Beltopom 1x, lansko leto pa po 10 letih še enkrat. Konstrukcija pritrditve pa je v mojem primeru prilagojena že obstoječim betonskim stebričkom.
Za obstojnost smrekove ograje takšne izdelave je zelo pomembna letev na vrhu, ki zaščiti čelni les.

LP

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
smreko? pa ti je držalo 10 let brez problema? kulsko
grin1.gif

si se sam lotil projekta la si mel kake majstre?
vijaki? žeblji? eni pravijo, da je bolje za dilce če se pribijajo, spet drugi če se vijači...

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.134
97
48
Poglej oriolusov podpis, pa se še enkrat vprašaj, če je imel mojstre ali je delal sam...

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Smreka samo če bo dobro globinsko impregnirana, čene bo kmalu segnila in boš mel les za kurit.

Koliko te bo prišla impregnacja ?

Tukaj nuca tam 3m3 lesa....smreke nanese tam 450€...macesen okol jurja če bo dost ..namazat moraš oba....

Domača impregnacija
bonk.gif
...dilce namakaš v mešanco poceni barve in cviček.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
smreko? pa ti je držalo 10 let brez problema? kulsko
grin1.gif

si se sam lotil projekta la si mel kake majstre?
vijaki? žeblji? eni pravijo, da je bolje za dilce če se pribijajo, spet drugi če se vijači...
Pravzaprav še drži in bo držalo še vsaj dvakrat toliko. Smreka ni tako zelo občutljiv les, kakor ljudje mislijo. Se pa smrekov les po trajnosti lahko zelo razlikuje. Na primer: kakšna Tuhinjska smreka iz prisojnega dela doline je zelo problematična, pri tem, ko je tista iz nasprotnega brega čisto nekaj drugega.
Seveda sem delal sam, tako kakor 95% vseh lesenih izdelkov pri svoji hiši.
Uporabil pa sem RF samorezne vijake z 'torx' glavo, to je po mojem mnenju najboljša varianta

LP

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
OK hvala... sem šele potem vidu, da si mizarski mojster
grin1.gif

smreka potem brez vprašanja, ker mi vsi hočejo macesen "podturit" je pa res dejansko cena x3
bonk.gif

kake idejne zasnove ali skice verjetno nimaš...
karkoli bi mi prav prišlo in olajšalo računanje potrebnega material pa kako skup spravit zadevo....

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
macesen je kvalitetnejši od smreke, tako da po moje ti ga nočejo ''podturit''.
Če bi se ti odločal za macesen, pa bi ti smreko ponujali, bi lahko rekli , da ti jo hočejo ''podturiti''.
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.060
11.163
113
pazi samo da nažagane dele ki bodo na vrhu, tiste dobro zapri, oziroma "strehica". jaz bi kar epoksi prek namazal na vrhu, da ti nezauga vlage noter.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Abeta pravi: kake idejne zasnove ali skice verjetno nimaš..
Žal res ne, kakor sem zapisal, konstrukcija je bila narejena po obstojočih stebrih in razen grobega izračuna potrebnega materiala nisem nič drugega naredil pred samo montažo.
To, kar je zapisal 'maurice' pa v glavnem drži, macesen je res špica pri domačih vrstah lesa, tudi cenovno.
Če odmislimo pokljuško smreko, seveda
wink-1.gif

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Jaz imam okna in vrata iz macesna, balkon je tudi iz macesna (komplet), ograja okoli hiše je pa iz hrasta.
Saj ne, da ne maram smreke, ampak macesen je boljši. No, smreka je pa za grušt
smile-1.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:

Koliko te bo prišla impregnacja ?

Tukaj nuca tam 3m3 lesa....smreke nanese tam 450€...macesen okol jurja če bo dost ..namazat moraš oba....

Domača impregnacija
bonk.gif
...dilce namakaš v mešanco poceni barve in cviček.
Domača impregnacija je mešanica izrabljenega motornega olja in nafte/kurilca.
cheer.gif

Letos mineva 23 let odkar imamo ograjo iz smrekovih dil. Letos jih bomo zamenjali, ker jih počasi jemlje hudič.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Itak..sam problem je ker je črne barve...drugače pa top zadeva.

glede macesna..sem že obdeloval tak macesen da mi je dobesedno razpadal po letnicah v ublmašini....drugič se je delal zunanji poden za na teraso in čez dva meseca so bile same trske in bog ne daj da bi stopil bos na to zadevo saj bi bil ves prerešetan od trsk kot bi bil na bojnem polju....tak da ni glih vsak macesen top zadeva. da pa sibirskega dobiš treba pa faj colat evrčke po kubiku...

Smrekova ograja je čist zadovoljiva...je pa zelo fina fajn če se naredi plehnato strehco...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Jaz sem si lani naredil tole:
Slovenski macesen iz hribov nad Škofjo loko, deske so bile že pooblane. Kolega mi ga je porezkal na trapez potem sem pa jih samo narezal na dolžine in namontiral. Skupen strošek dobrih 500€. Vijaki so rostfrei Spax, čeprav so tudi od Kamm torx vijaki dobri.
Impregniral nisem nič, ker mi je čisto lepo, da se barva spremeni v sivo...