LESEN STROP

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Ker nimam pojma kam se obrnit, vas prosim za pomoč.

V stanovanje bi dali po tleh ploščice in seveda bi radi, da so tla dobro izolirana, da spodnji stanovalci ne slišijo vsakega koraka. Težava je v tem, da je hiša starejša in so tla narejena iz lesa in ne iz betona. Zanima kako se take stvari rešijo?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.166
1.142
113
1. Bo strop zdržal?
Ker pod ploščice ponavadi neka izravnalna masa pride, pa lepilo tudi ni lahko. Hitro prideš do nekaj ton.

2. Če ploščice lepiš direkt na tla bodo pa fuge/ploščice pokale.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Prepreciti moras prenos udarnega zvoka. Resitev je vec. Vsekakor pa moras z neko izolacijo locit koncni tlak od nosilne konstrukcije. Ali bos to naredil s klasicnim ali suhim estrihom in kako izolacijo je pa tvoja odlcitev.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ploščice in les ne grejo skupaj. Torej..rešitev je da delate klasični estrih (potrebno ugotoviti ali bo lesena konstrukcija držala dodatno obremenitev...cca. 5 ton za povprečno kvadaturo, povprečnega estriha), potem lahko čez date mirne volje ploščice.

Druga opcija pa je sumonotnažni estrih..spodaj kamena volna, zgoraj 'les' (take in drugačne plate= v dveh slojih križno (vijačene med seboj) ter gor neka obloga, ki pa ne sme biti pločica..lahko pluta, laminat, gotov parket, linolej...karkoli kar leži brez lepila oz. je lahko lepilo 'elastično'.

Tako da...nima smisla siliti v ploščice če ni nekih realnih možnosti po njih.

Bo se pa z estrihom (klasičnim ali suhomontažnim) zmanjšal prenos hrupa (po zraku in skozi konstrukcijo) samo povsem pa ga ne boste odpravili...je pa že to dovolj da se ga zniža do te mere, da zadeva ni moteča (če seveda spodnji niso preveč 'moteči in jih vsak prdec moti).

Če pa boste navsak način silil v ploščice pa bi se dalo na tak način speljati vse skupaj:

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/kotar/izdelava-mansarde-v-hisi-iz-1-sv-vojne/6053

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Hvala lepa za te opcije. To mi res ni jasno, kako obnavljajo stare hiše. Pol Ljubljane je tako grajene. Ali imajo res samo parket notri?
17758-icon_confused.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Pol Ljubljane je tako grajene. Ali imajo res samo parket notri?
17758-icon_confused.gif
Seveda nimajo le parketa. V kopalnicah in straniščih je v veliki večini že betonska plošča. To so po pravilu manjše kvadrature in vpetje ni bilo problematično. Prav tako ne teža. Stanoval sem v takšni večstanovanjski hiši in na moje vprašanje podobne vrste sem dobil odgovor, da je bila gradnja z lesenimi stropovi pogojena še z protipotresnim varovanjem.
Zato me je včasih kar malo groza, ko izvem, da so kje menjali samo plošče, sidrane na stari opeki, stari malti, verjetno že malo razmajanih zidovih...plošče, ki so nekajkrat težje od lesenega stropa. Hvala - ne bi.