Lepljenje ploščic na negorljiv material

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Iščem idejo, na kaj bi lahko zalepil 4 ploščice 33x25, da bi ta material ne bil debelejši od 10mm in bi bil negorljiv.

Izdelujem namreč nadomestna vratca stare krušne peči na kuhinjski strani, ki bi se lahko še kdaj odprla, vendar ne večkrat kakor enkrat letno, torej ob obisku dimnikarja.

Hvala za vsako idejo!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
A to imas zunanja vratca, znotraj pa imas se en "pokrov" s katerim omejujes dim in gorenje? V ploscicah hoces imeti ker imas tako okoli vrat? Se pravi kpl debelina je cca 2 cm. Cm podlaga, cm pa lepilo in ploscica. Mogoce bi bilo bolje da bi ploscice s termosilikonom prilepil kot lepilom. Ne vem kako obstojno je lepilo na vrocini,

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ja, notranji pokrov bo seveda ostal, čeprav v krušni peči verjetno nikoli več ne bo kurjenja. Problem je v tem, da je dimnik sicer nekoliko višje, vendar se vse skupaj pri delovanju kuhinjskega 'gašperčka' kar precej segreje. Če tega ne bi bilo, bi verjetno uporabil kar iverico, tako pa...
In seveda, želja je, da bi ta vratca čim manj izstopala od ostalega dela stene, torej da naj bi se nekako 'izgubila'.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
Obstojeca vratca so plehnata?
"Negorljive" imas tudi knauf plate, pa na njih nalepi ploscice. So paa debele 1,25cm. Sicer pa nekoliko debelejso plocevino pa tja nalepi s silikonom. Mogoce bi tudi lepilo prijelo, ce bi zadevo prej namazal z dobro emulzijo. Pleh ne bo tako hitro zagorel kot iverca.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Trenutna situacija je takšna, da originalnih vratic ni več, namesto njih imam že nekaj let rostfrei pločevino.
Na Knauf sem pomislil tudi sam, potem pa ugotovil, da bi moral kupiti celo ploščo...
Trenutno se ukvarjam z idejo nekoliko močnejše kovinske mreže vpete v okvir iz 'L' profila, težava je le še pri sistemu pritrditve vratic na njihovo mesto.

Hvala, za sodelovanje, Hanzi!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Da še zapišem, kako sem ta 'projekt' zaključil:
Ploščice so nalepljene s silikonom na perforirano pertinaks ploščo, kjer je za vsak slučaj napeta in pritrjena še tanka kovinska mrežica. To je uokvirjeno z 'L' aluminijastim profilom 15x15, ki ima na zadnji strani privite kljuke, vse skupaj pa je obešeno na prečne aluminijaste kvadratne profile, ki sem jih pritrdil v odprtino peči. Zadeva je trdna in ker bo nekaj milimetrov debelejša od nivoja ploščic, mislim da tudi s snemanjem ne bo problema.

Videti pa je takole:
vratca.jpg

Jutri pa polaganje ploščic, pravzaprav je za polaganje pri nas strokovnjak gospa, jaz le režem in sem v napoto
wink-1.gif

@Hanzi: hvala za sodelovanje in pomoč pri iskanju rešitve!

LP

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
A zdaj bos fuge na steni lovil glede na fuge na vratih? No, upam da zeni lepo uspe. Sicer pa moram najti kaj je to pertinaks. Slisal ze velikokrat, ne vem pa ne kaj je to.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ja, zadeva je zaključena, fuge so 'ujete v nulo', tako da se vratca vidi le, če veš kje so.
Pertinaks je material za elektro elemente, fenolne smole in papir prepojen in stisnjen v temno rjavo ploščo. Če ima na površini še bakreno folijo, se uporablja za elektronska vezja.

LP