Legalizacija nezahtevnega objekta

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Sosed prodaja vinograd z vikendom, ki je črnogradnja. Ker je lastnik star že +75let, bi poskušali sami pomagati na poti do legalizacije (preden realiziramo nakup).

Opis zgradbe: spodaj klet 20m2, zgoraj predprostor + minikuhinja z jedilnico + wc skupaj 50m2

Glede na občinski prostorski načrt bi lahko objekt legalizirali kot:
1) POMOŽNI KMETIJSKO-GOZDARSKI OBJ EKT (objekt namenjen kmetijski pridelavi, gozdarskim opravilom in vrtnarjenju, ki ni namenjen prebivanju).
Sem med drugim spada: kozolec, kmečka lopa, pastirski stan, grajeni rastlinjak, silos, skedenj, senik, kašča, gnojišče, koruznjak, klet, vinska klet, ...)
Nezahteven objekt: – stavbe: površina do vključno 150 m2 in višine do vključno 6m
ali
2) OBJEKTI ZA KMETIJSKE PROIZVODE IN DOPOLNILNO DEJAVNOST (objekt, ki ni namenjen prebivanju)
Sem med drugim spada: zidanica, sirarna, sušilnica sadja in rib, oljarna, kisarna, mlin.
Nezahteven objekt: površine do vključno 80m2

Ko sem danes hodil na UE spraševat, kakšen je postopek legalizacije takšnega objekta, me je prvo vprašala če je v etaži nad kletjo (torej v pritličju) ravni strop ali je samo streha. Ja, je ravni strop - betonski. Potem pravi, da se takšnega objekta ne da legalizirati kot nezahtevni objekt, ampak praktično kot normalna hiša.

Vem, da sem na alterju enkrat srečal podobno prepreko ene osebe (čigar teme sedaj ne najdem), ki se je srečal z enakim problemom in je potem uspešno rešil legalizacijo.

Me pa sicer zanima, glede na to da sem naštudiral te postopke in zakonodajo glede legalizacije nezahtevnih objektov, od kod vraga vlečejo ta problem ravnega stropa, če nikjer ne piše da je nezahteven objekt lahko samo v eni etaži. Za enostavne objekte ja - morajo biti samo pritlični, za nezahtevne pač ne.
confused-1.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.364
87
48
Kaj pa če poskusil narisat brez betonskega stropa?

Hodijo na teren gledat? :)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.880
6.539
113
verejtno gre za neto tlorisno površino. če je betonski strop, prištej neto tloris vse površine s stropom višjim od 160cm ali nekaj takega.

se pravi je tloris pri vas 100m2, če je plata, vi bi pa najbrž tole legalizirali samo kot "OBJEKT ZA KMETIJSKE PROIZVODE IN DOPOLNILNO DEJAVNOST" z omejitvijo 80m2.

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Bom še enkrat šel na UE, pa probal direktno z dokumentacijo. Streha je postavljena direkt na ploščo (nič podzidano), tako da dvomim da je na podstrešju kje višina nad 1,5m (sploh ker je objekt ozek - zunanja širina 5m, pa tudi skupna višina objekta je par cm manj od 6m). Sicer pa je po prvi varianti dovoljeno 150m2.
V glavnem pri prvem informativnem pogovoru so me hitro odslovili z vprašanjem, če je v pritličju strop ...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.880
6.539
113
ja, ampak ta tvoj objekt se najbrž smatra kot zidanica in spada pod točko 2. če te je na hitro odslovila brez pojasnila, je lahko enostavno samo zračunala 2x50m2 +20m2 pa živijo. Odgovori so pa pogosto jedrnati in "dokončni", da ja izgubiš voljo sploh kaj spraševati.

160cm sem povzela iz stanovanjske hiše, ne vem kaka so pravila pri zidanicah. Pa še to vem, da je bilo važno pri izračunu komunalnega prispevka, mogoče pa je kar se tiče gradnje povsem vseeno kolikšna je višina.

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
685
238
43
Zavedaj se če daš vlogo za GD in se ta zavrže te po dolžnosti prijavijo inšpektorju. Sledi ti kazen + uzrupacija ter odstranitev oz. legalizacija. Še to, večina OPN ima dovoljene le pritlične nezahtevne objekte.

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Ja, to si tudi sam mislim, zato grem raje postopoma in nasplošno spraševat, brez konkretnih podatkov o lastniku in lokaciji. Da se potem lahko odda popolna vloga, ki bo ustrezala vsem kriterijem.
crazy1.gif