Lastnik podjetja, nikjer zaposlen..

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Vprašanje:
1.) Ali si lahko lastnik d.o.o.-ja (edini), direktor, nimaš nobenega zaposlenega (tudi sebe ne), podjetja pa občasno izvede in fakturira neko storitev ?
2.) Ali se lahko v zgornjem primeru pogodbeno zaposliš samo za toliko časa, kot traja opravljanje storitve, recimo 2 dni na mesec?
3.) Ta isti lastnik je hkrati prijavljen na zavodu? Prejemanje karkšnekoli pomoči ni potrebno.

Hvala!!!

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
Vprašanje:
1.) Ali si lahko lastnik d.o.o.-ja (edini), direktor, nimaš nobenega zaposlenega (tudi sebe ne), podjetja pa občasno izvede in fakturira neko storitev ?
2.) Ali se lahko v zgornjem primeru pogodbeno zaposliš samo za toliko časa, kot traja opravljanje storitve, recimo 2 dni na mesec?
3.) Ta isti lastnik je hkrati prijavljen na zavodu? Prejemanje karkšnekoli pomoči ni potrebno.

Hvala!!!

1.) lahko.....kot lastnik enoosebnega d.o.o.-ja v njem nisi zaposlen. V kolikor pa nisi zaposlen drugje (predvidevam po točki 3.) ,moraš biti vseeno zavarovan malo poglej po netu kaj piše za zavarovanje pod šifro 040
2.) glede na točko 1......skleneš pogodbo o poslovodenju
3.) nekaj se tukaj ne ujema......lastnik podjetja pa na zavodu
smirk-1.gif
, zakaj že?

Nazadnje urejeno:

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik prijam pravi:

Hvala!!!

Lahko, če nisi imel v podjetju preseženega cenzusa-bodo zahtevali zadnjo davčno napoved.

3.) nekaj se tukaj ne ujema......lastnik podjetja pa na zavodu
smirk-1.gif
, zakaj že?

zato ker nima dovolj za preživetje kaj šele plačevanje prispevkov - saj vidiš da dela samo 2 dni na mesec - srečko
shocked-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
za 2 dni dela in minimum denarja jaz sploh d.o.o-ja nebi odpiral (več stroškov kot koristi).......če bo pa dovolj denarja pa menim da zavod ne pride skozi.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Gre za primer mojega kolega - dela je sicer za več kot 2 dni, to sem dal samo za primer. Razlog za moje vprašanje je v tem, da se z zaslužkom ravno pokrijejo vsi prispevki (dobrih 500 EUR), kar ostane pa je bore malo
frown-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
V čem pa je potem point, da ima doo? Ne bi rajši delal nekje, pa imel kak s.p. za začetek?

Luckana

Pripravnik
29. apr 2009
66
0
6
Še vedno je najcenejša (legalna) možnost, da odpre s.p.. Tako bo prvo leto plačeval prispevke v višini 225€, akontacijo dohodnine pa bo plačal po bilanci. Iz podatkov ki si jih navedel izhaja, da bo leto najverjetneje zaključil z izgubo.

Druga možnost je, da si poišče zaposlitev in svojih par uric na teden oddela kot popoldanc. S tem se reši bremena prispevkov (oz. plačuje samo pavšal), ter si zagotovi osnovne pravice zaposlenega.

Lp, Lučkana

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Žal, d.o.o. mora biti, nevemzakaj, sem tudi jaz sicer že predlagal s.p.
Ali je problem v tem, ker je edini lastnik, kaj pa če nek delež proda in potem ni več potrebno plačevati prispevkov po šifri 040, ampak verjetno manj - kdo ve koliko je potem minimum?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Kaj pa, če se zaposli za polovični delovni čas, seveda ko več ne bo 100% lastnik.

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Ko smo že pri podobni temi ... a ima mogoče kakšen vzorec poslovodne pogodbe?
Meni bi prišla prav, ker sem zaposlen že drugje in imam zraven še d.o.o.

Tnx, že vnaprej ... če kdo kaj najde pa še alti in *****