LAN switch 2x

Mitcho

Zelenc'
18. jul 2008
17
0
1
Zanima me kako da se ne vidijo vsi Maci, printerji itd... na dveh switchih. mam pa povezane tako, da je 8 port povezan z 1 portom na drugem switchu. Je obvezna kakšna druga vezava ali kako?
Maci na enem switchu se vidijo, na drugem pa ne!

Hvala in LP, Mitcho

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Če switcha ne podpirata auto mdi/mdix, potrebuješ crossover kabel. Čeprav vsi novejši switchi to podpirajo, tako da mi je malo čudno.
Anyway, poskusi najprej prestavit porte, kupi/izposodi si še crossover kabel.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Kaj je mac?? MAC adresa ali Macintosh računalnik?

Citat:
da je 8 port povezan z 1 portom na drugem switchu

Ne razumem najbolje. A maš iz primarnega switcha potegnjen kabel iz prostega LAN porta v WAN port na sekundarnem switchu ali ne?

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
switch nima WAN portov
grin1.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Glej, WAN je protokol, res je, da v nobenem primeru tak port ni WAN, ampak je to INPUT port. Vsak layer 3 switch podpira WAN na tem portu. V tem primeru najbrž ne gre za smart switch, ampak za layer 2, razen če je zahtevnejše omrežje.

Povezat mora iz 8 v 0 in ne iz 8 v 1. Razen če se tako šlampasto izraža.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
WAN ni protokol!
A wide area network (WAN) is a telecommunications network, usually used for connecting computers, that spans a wide geographical area. WANs can by used to connect cities, states, or even countries. WANs are often used by larger corporations or organizations to facilitate the exchange of data, and in a wide variety of industries, corporations with facilities at multiple locations have embraced WANs. Increasingly, however, even small businesses are utilizing WANs as a way of increasing their communications capabilities.

In port tudi ni Input ampak je samo "port" ali "vrata", ker podatki tečejo ven in notri, povezati pa mora katerikoli port prvega stikala s katerimkoli portom drugega stikala, (seveda če to NISTA "management switcha") in tudi porta 0 ni ker je lepo omenil 1 in 8.
Tako da je pravilen odgovor št. 2 od Trigga!

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Pa kaj zdaj? Vsak switch ima hardversko omogočen "up-leveling" pa lahko kopiraš z neta karkoli. Obstajajo auto-sensing switchi s smart portom, bo pa en low-budget switch vseeno švical pri takem delu. Je kdo napisal, da gre za auto-sensing switch? Potem je itak vseeno.

Če ni porta 0, pa poveže tako, kot ma, naprej pa naj koplje drugje.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Avtorju teme predlagam, naj pljune enih 50 eur in si kupi en navaden 16-portni switch.

@naglfar:
Kaj ti ni jasno? Kaj sem napisal v svojem prvem odgovoru? Daj zaskrolaj do vrha in si ga še enkrat preberi. Podal sem najenostavnejšo možno rešitev: za ziher daj crossover kabel in poskusi zamenjat porte. Če ne dela, je težava bodisi v crossover kablu, bodisi v switchu.
Ne kompliciraj brez potrebe.

Mitcho

Zelenc'
18. jul 2008
17
0
1
hmmm... switchi so stari nekje 3-4 leta. Mislim da nebi smel biti problem s tem. Switcha sta sicer od različnih proizvajalcev, nevem če ma to kaj zveze.
Mam pa Siol optiko in Prospero modem. Prej sem mel za modemom še router dlink, ki pa je crknil. Pomoje najboljše da oba switcha vežem direkt na modem, na port 1 in 2.
Ali mogoče kakšna druga boljša varianta?

Hvala in LP, Mitcho

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
- fajn bi bila kaka slika povezav(e)
- niti ping ne gre?
- kake so mrežne nastavitve (IP naslov, maska...) - na delujočih in nedelujočih

Mitcho

Zelenc'
18. jul 2008
17
0
1
Switch 1 Switch 2
_____________ _____________
( + + + + + + + + ) ( + + + + + + + + )
( 1 2 3 4 5 6 7 8 ) ( 1 2 3 4 5 6 7 8 )
_____________ _____________
+ ----------- +

Tako sta povezana switcha s tem da nista iste firme (če to sploh igra kakšno vlogo). Oba sta stara pribl 3-4 leta.

Sem pa probal vezat direkt vsak switch na svoj port na modem prospero, pa še slabše :S .
IPje dodeli modem po DHCP, tako da so od 192.168.1.2-20. maska pa 255.255.255.0
Čudno da ne dela!
LP, Mitcho

ps. slikca ni izpadla kot sem predvidel
wink-1.gif
.

Nazadnje urejeno:

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
Ali je tvoj ponudnik Siol, imaš dinamično dodeljevanje adres, za postavljanje povezave uporabljaš PPPoE preko ikonce na namizju, ki ti pošlje prijavno ime in geslo?
Če si na vse to odgovoril pritrdilno potem je jasno da več kot trije ne morejo na internet!
Kupiti boš moral router, switch ne bo dovolj!

Oprosti, to ne velja, ker sem se prepozno spomnil, da tebe ne muči dostop do interneta!

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
- hmm uporabljaj predogled
- za "kode" uporabi zapis
Koda:
"Koda" 
abcdef
x----x
- kaj pa druga vprašanja?

Mitcho

Zelenc'
18. jul 2008
17
0
1
Siol dinamično, PPPOE ne uporabljam, ker se modem sam poveže, na internet gredo drugače vsi.

Stein:
wink-1.gif
tnx

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
Ja, če ti pa gredo vsi Mac-i na internet in lahko veselo brskaš po njem, pomeni da TCP/IP in DHCP in modem/router vse pravilno deluje. Če se pa med SEBOJ NE VIDIJO je pa to čisto lokalni problem s pravicami na posameznem Macu, z deljenjem pravic na njihovih mrežnih sredstvih (mape, tiskalniki, itd...). Vse to pa nima DIREKTNE povezave z nastavitvami in povezavami med switchi in modemom/routerjem!