Lager

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Končno se spravljam na Lager, samo še počakam da padejo temperature, nato pa akcija, kot se zagre.
Kdor jih je že delal....kateri kvas se najbolj priporoča, imam možnosti tudi tekočih kvasov.
Ciljam pa nekam na tradiconalno nemško- češki lager
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Suhi kvas saflager W-34/70 je čisto ok nevtralen lager kvas. Mogoče ima malce več estrov kar se zna čutit v bolj suhih svetlih lagerjih, ampak načeloma ni sile, za nemške bolj sladne lagerje je čisto ok. Produkcija diacetila je dokaj majhna, žvepla ima malenkost in se hitro razkadi. Nekih silnih muh nima tako da je ok tudi za začetnike in predvse mdobiš pitno pivo četudi kaj v procesu fermnetacije zgrešiš. Tako da to pod črto je tole nekako "univerzalec" za vse vrste lagerja, lahko pa seveda kompliciraš in naročaš specialne seve tekočega kvasa.

Sam uporabljam od suhega poleg W-34/70 še S-23, tale je malce bolj zahteven ker zna proizvest čudne estre in ostale spojine ki delajo pivo nepitno če se ga ne lotiš prav. Od ostalih uporabljam še od whitelabsa wlp802 (češki budweiser) za pilsnerja, potem ga ponavadi še parkrarat repitcham tudi za kaj drugega.

Na splošno pa so si lager kvasi dosti bolj sorodni kot pa ale, tako da zgrešit ne moreš z nobenim. Razlike so potem v detajlih, pa še tu predvsem v obliki tehničnih zadev kar se tiče okoli fermentacije (eni kvasi preživijo veselo warm pitching, pri enih je obvezen cold pitching, eni proizvedejo več žvepla, eni raje lebdijo v pivu in ga puščajo motnega, ...).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Hvala!
Sem se odločil kar za suhega W34/70. Zdej pa čakam še sneg :D
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz ravno naročam sestavine za nemški pilsen, ki ga bom delal s tremi različnimi kvasi v isti pivini. Torej, drozgal in hmeljal bom večjo količino, potem pa razdelil v tri fermentorje in uporabil:
- Fermentis safLAGER W-34/70
- Mangrove Jack's Bavarian Lager M76
- Mangrove Jack's - Californian Lager (M54)

Sploh zadnje kvasovke so vsaj po opisu nekaj posebnega, naj bi z njimi lahko zvaril lager pivo pri ale temperaturah...me prav zanima.

Varil bom v kratkem, ne vem točno kdaj, bom pa poročal, ko bo kaj za poročati
smile-1.gif
Če je pa kdo že delal z MJ kvasovkami, se pa priporočam za info. Na netu ni kaj dosti uporabniških izkušenj z njimi.

Lp, Matjaž
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Jaz ravno naročam sestavine za nemški pilsen, ki ga bom delal s tremi različnimi kvasi v isti pivini. Torej, drozgal in hmeljal bom večjo količino, potem pa razdelil v tri fermentorje in uporabil:
- Fermentis safLAGER W-34/70
- Mangrove Jack's Bavarian Lager M76
- Mangrove Jack's - Californian Lager (M54)

Sploh zadnje kvasovke so vsaj po opisu nekaj posebnega, naj bi z njimi lahko zvaril lager pivo pri ale temperaturah...me prav zanima.

Varil bom v kratkem, ne vem točno kdaj, bom pa poročal, ko bo kaj za poročati
smile-1.gif
Če je pa kdo že delal z MJ kvasovkami, se pa priporočam za info. Na netu ni kaj dosti uporabniških izkušenj z njimi.

Lp, Matjaž

Je kaj novega glede tega?
smile-1.gif

Jaz sem jih včeraj kupil in bom testiral z istim batchem z uporabo M54, W-34/70 ter US-05 da vidim razlike
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Še vprašanje glede vode.
Ker se mi doma voda stalno spreminja, ne morem dobiti enega konstantnega poročila, pa še zdaj je full deževalo, tako da nimam pojma kakšna voda je. Vem samo to, da je voda za stoute premehka.
Kaj bo potem za lager (vem da lahko samo predvidevamo)?
Bo v redu? ali zamenjam tretjino celokupne vode z destilirano?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če je zaradi dežja prišlo do mešanja s podtalnico potem je voda 100% še bolj mehka kot ponavadi. Izjema je če imaš vodni sistem povezan s kraškim podzemljem in bi v teoriji lahko prišlo do dviga nekega podzemnega vodotoka do klasičnega zajema, v tem primeru bi se (lahko) trdota vode dvignila.

Če imaš zelo mehko vodo boš najbrž imel za svetle lagerje težavo s previsokim pHjem, tako da pripravi kislino za backup! Recimo sam imam mehko vodo in mi za pilsner (100% pilsner) pH gre na 6.2 brez popravka, za nek stout mi pade pa na 4.8. Tako da moram v oba ekstrema vodo popravljat. Pale ale mi brez popravka gre na zgornjo mejo, idealno brez popravka mi grejo skozi kakšni red ale (tam 5.4) in pa zanimivo tudi bolj amber in temnješi lagerji (bock, cz dark, ...).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ok, hvala. Sem naročil še kilo acid slada.
Torej ne rabim dodajat destilirane po tvojem mnenju? Ko delam klasične svetle ale imam ponavadi ph okrog 5,8 do 6 max.
Nevem ali naj delam 100% pilsner slad, ali dam kakih 10-20% Viene. Šlo bo pa za en klasičen lager s klasičnimi slovenskimi hmelji.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če imaš s pale ale sladom 5.8-6.0 ph potem boš imel s pilsner sladom že višjega. Težko ti rečem kako bo tebi delovalo, ampak na pamet meni cca. 0.5% acid sladu v grainbillu zniža pH za cca. 0.1; tako da recimo če daš za 100% pilsner že v startu noter 3-4% acid sladu bi moral priti nekje v srednje območje pHja. Če dodajaš še vienno, munich, kakšne karamelne slade lahko še kakšen % acida spustiš. Se držiš načela da prvič na pamet in drugič po pameti!
grin1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Še vprašanje glede vode.
Ker se mi doma voda stalno spreminja, ne morem dobiti enega konstantnega poročila, pa še zdaj je full deževalo, tako da nimam pojma kakšna voda je. Vem samo to, da je voda za stoute premehka.
Kaj bo potem za lager (vem da lahko samo predvidevamo)?
Bo v redu? ali zamenjam tretjino celokupne vode z destilirano?

Zakaj pa ne bi naredil minimash z grainbilom, ki ga bos uporabil za lager? Pa vidis kje si. Nazadnje sem delal 'session ale' tako da sem dodal 50 procentov destilirane vode in plus tega se mlecno kislino
smile-1.gif
Pri nas ima voda visok delez HCO3.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ni časa za mini mash :D
Ne, sej bom naredil normalen mash, potem bom pa dodajal acid, dokler ne uravnam v željeno območje
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Ok, hvala. Sem naročil še kilo acid slada.
Torej ne rabim dodajat destilirane po tvojem mnenju? Ko delam klasične svetle ale imam ponavadi ph okrog 5,8 do 6 max.
Nevem ali naj delam 100% pilsner slad, ali dam kakih 10-20% Viene. Šlo bo pa za en klasičen lager s klasičnimi slovenskimi hmelji.

Daj samo 100% pilsen
smile-1.gif

Meni najboljši je 100% pilsen z Saazom ali pa Mittelfruh.
Pa okoli 5% alkota
smile-1.gif

Jaz imam 94% Pilsen pa 6% Acid da dobim ven okoli 5.3~5.4pH.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Ni časa za mini mash :D
Ne, sej bom naredil normalen mash, potem bom pa dodajal acid, dokler ne uravnam v željeno območje

Ma glih v tem je problem, ker dokler ti ph uravnavas je ze vec kot pol pretvorbe mimo...
Jaz sem imel podobne probleme kot ti, pa zdaj vodo vozim iz lj. (ja, kdo bi si mislu) in zdaj nimam vec problemov...

Je pa res da imam precej manjse batch-e kot ti
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Na kateri temperaturi bi bilo idealno delati starter za lager. (supernatant bom odlil proč, tako da je lahko off), zanima me, kaj je najbolj zdravo za lager kvasovke, okrog 20?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Lager kvas ni skoraj nič drugačen od ale kvasa, torej območje udobja tam okoli 25-30C. Sam delam starterje vedno na sobni temperaturi. Eni jih delajo tudi v hladilniku za lager, ampak razen tega da se dela več časa in narediš verjetno manj celic koristi ni.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Jaz ravno naročam sestavine za nemški pilsen, ki ga bom delal s tremi različnimi kvasi v isti pivini. Torej, drozgal in hmeljal bom večjo količino, potem pa razdelil v tri fermentorje in uporabil:
- Fermentis safLAGER W-34/70
- Mangrove Jack's Bavarian Lager M76
- Mangrove Jack's - Californian Lager (M54)

Sploh zadnje kvasovke so vsaj po opisu nekaj posebnega, naj bi z njimi lahko zvaril lager pivo pri ale temperaturah...me prav zanima.

Varil bom v kratkem, ne vem točno kdaj, bom pa poročal, ko bo kaj za poročati
smile-1.gif
Če je pa kdo že delal z MJ kvasovkami, se pa priporočam za info. Na netu ni kaj dosti uporabniških izkušenj z njimi.

Lp, Matjaž

Je kaj novega glede tega?
smile-1.gif

Jaz sem jih včeraj kupil in bom testiral z istim batchem z uporabo M54, W-34/70 ter US-05 da vidim razlike

Na žalost do eksperimenta ni prišlo. Sem naredil samo s Fermentisovimi kvasovkami. Delam pa jaz lager po enostavni metodi. Torej glede na okoliščine najdem najnižjo temperaturo. V konkretnem primeru 13 stopinj v kleti. Potem po 3 tednih oz. ko je dosežena spodnja SG (torej FG) pretočim v sekundarni fermentor (nisem delal diacytl resta in nimam nobenega putrastega priokusa), pustim še kak teden ali dva, odvisno od časa, in nato flaširam. Trenutno so komaj en teden f flašah naisti temperaturi in se karbonizirajo...upam

Prvič sem naredil na enak način in je bilo pivo za moje potrebe odlično. Precej boljše od naših kupljenih lagerjev, le malo premalo grenko...kar pa ni posledica napake v postopku

Lp, M
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Evo, pri meni je za sedaj tudi vse ok...
Vode mi ni blo treba štelati, dal sem 85 pilsnerja in 15 viene, pa se je pH ustavil na 5,4.
Sedaj je na 11 st, vendar ker je v prostoru blizu nule, predvidevam da bo padum, ga dam pa čez 10 dni na toplo za kak teden, nato pa kak mesec lageringa na nuli (če bo tako mraz :D)