kurjenje peletov

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tukaj zaradi obiska in čveka, ker ne pričakujem strokovno debato, ampak osebne izkušnje

torej, ali pri kurjenju peletov iz dimnika smrdi? smrdi po zažgani plastiki? smrdi po čem druge?
vonj kurjenja lesa je specifičen in ne sprašujem o tem.

kaj pa saje?

če pri vas ni težav s tem, v čemu je problem, da pride do saj, dima, smradu po zažgani plastiki, olju..

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Stara hiša in se "ostanki" smodijo?

Ker v samih peletih skoraj ne verjamem, da je kaj primešano - vsaj ne v taki količini, da bi se zavohalo.

Edit:
Saje pa seveda lahko nastanjeno - nepravilna nastavitev in posledično nepopolno zgorevanje = saje.

Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Slaba kvaliteta peletov?
Poceni roba?
Pri meni sploh se ne vidi dima...vonja in saj tudi nisem zasledil
So pa peleti 100% smreka brez smol in lepil...A1...tako vsaj pise
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Da niso iz peči pozabili dati kakšnih plastičnih distančnikov zaradi prevoza?
Še en offtopic..pa se pri teh cenah kurilca še splača s peleti špilat? Vem da je bilo govora, ko je bila cena 1€ da so peleti še enkrat cenejši in če bo šlo tako naprej bo kurilc kmalu 50c.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ravno v petek sem se pogovarjal z nekim monterjem toplotnih črpalk in klim-pravi da Švabi na veliko prehajajo nazaj na kurilca. Informacije nisem preverjal.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.084
113
v lokalni ostariji
Pri tej ceni kurilca so ze toplotne crpalke tmtm rentabilne...

Softi da nimas kaksnih cenenih peletov iz juga. Tm. Pa znajo kaksno plastiko itd primesat...

sandichamp

Fizikalc
10. avg 2007
480
32
28
Dim se ti verjetno vidi pri -10? Pri meni se vidi ko je mrzlo. Pri pozitivnih temperaturah pa se ne vidi. Smrdi tudi nič.

LP Sandi

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Štere pelete to maš? Peč?

Pri meni saje minimum, plastika smrad pa
ne-ne-1.gif
.

Drugače pa ja - če bi vedel kam bo šlo olje, ne bi kuril peletov. Samo zdaj sta še dve paleti v kleti in jih je treba ponucat. KO pa tud nabavil ko je bil "pocen" - se pravi 0,80 €.
crazy1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
peva kurilna sezona. na začetku je bilo zunaj krepko nad ničlo, ko se je kurilo in se je videl siv dim. okrog dimnika je..rjavo..
prva kurjenja je neki smrdelo, potem je nehalo. nisem opazil. sedaj smrdi po zažgani plastiki. zadnjič sem mislil, da mi olje spušča v avtu..ker je smrdelo kukr smrdi, k na hrib gor priteraš avto, razbeliš mašino..nekje pa na njej olje.

peč...centrometal, kombinirana

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Nove peči imajo poseben premaz kurišča za zaščito pred korozijo. Stvar se po par 10 kurjenjih uspešno prekuri, vmes zna pa tista "barva" celo curit iz peči ko se ogreje. Tako da ni vzrok v peletih ampak najbrž v peči.

22. jul 2007
13.591
1.772
113
124
Pri sosedu ko zakuri na pelete zasmrdi kot
evil.gif
potem se več ne voha, ampak če ravno takrat zračim prostore ni ravno prijeten vonj-smrad.
Drugače se zdaj že res spet splača kuriti na kurilca, samo kako dolgo bo trajala ta veselica
sprasujem se.gif

Mi imamo doma zemeljski plin in od takrat ko se je začela ceniti nafta, ni cena plinu padli niti za cent
jezen.gif

Flikca

Pripravnik
12. mar 2013
308
6
18
Škofja Loka
Pelete se delajo iz žaganja. Večina mizarjev v Sloveniji imajo poleg žaganja (to je prah iz lesa) zraven še plastiko (ABS). Pač, ko mizar iverno ploščo obrobi, da gor na rob plastiko (ABS). Ves prah oz. žaganje gre v isti silos. Zato, lahko nekateri peleti smrdijo po plastiki.

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.590
113
Marlbor
Pa tudi sicer meljejo vso nesnago v pelete. Imam blizu doma enega privatnika, ki melje odpadni les in prodaja naprej za izdelavo peletov. Tudi avstrijski tovornjaki hodijo k njemu.
Vmes je ogromno starega pohištva, impregniramega lesa, pa tudi marsikaj drugega se najde, ki niti slučajno ni les. To stroji vse prežvečijo ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Nove peči imajo poseben premaz kurišča za zaščito pred korozijo. Stvar se po par 10 kurjenjih uspešno prekuri, vmes zna pa tista "barva" celo curit iz peči ko se ogreje. Tako da ni vzrok v peletih ampak najbrž v peči.
Kje si pa to pobral. Iz nove peci je pri meni (praktično pri vseh z enakim modelom kotla) tekel kondenz.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ravno v petek sem se pogovarjal z nekim monterjem toplotnih črpalk in klim-pravi da Švabi na veliko prehajajo nazaj na kurilca. Informacije nisem preverjal.
Mu precej verjamem. Cena elektrike je v nemciji 2x visja od nase, kurilc naj bi bil pa po manj kot pol evra.(a samo v avstriji) Torej?!

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Pri slabem izgorevanju A1 peletov iz Avstrije zaradi napake na peči, sem videl/vohal isto. Smrdi po zažgani plastiki, goste črne saje... Preveri peč, oz. nastavitve.