kupujem zalogovnik toplote - potrebujem nasvet

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.342
7.414
113
Zivjo znalci.

Kupujem zalogovnik toplote za centralno. Razmisljam o 2 x 1000 litrih. Imam dve peci in sicer 30kW na drva in 28kW na pelete. Pec na pelete se bo zagnala ko bo temperatura v zalogovniku prevec padla (backup ce pozabim zakurit).

Trenutno je tako da se loputa na peci zapre po ene 20min delovanja in se drva kuhajo.

V glavnem rad bi cimceneje prisel skozi. Katere zalogovnike svetujete itd...

Hvala

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Če prav razumem tvojo situacijo, potrebuješ 1500 litrov skupno (30kw x 50 l), tudi 2000 l bo OK. Kupi take zalogovnike, kot jih lahko spraviš skozi vrata, resno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Tako je, najprej preveri kaj lahko spraviš na željeno mesto brez večjih gradbenih del.(podiranje vrat, oken...) Ter koliko imaš imaš visok strop. Upoštevaj prekucno višino (diagonalo zalogovnika) ki je večja kot končna višina.
Potem veš kaj spraviš lahko v prostor in začneš iskat.jaz sem ga naredil iz plinske cisterne, čaka da ga zvežemo s pečjo.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Mimogrede; ali so zalogovniki izolirani okoli in okoli? Moj spodaj na podstavku ni izoliran???

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Mimogrede; ali so zalogovniki izolirani okoli in okoli? Moj spodaj na podstavku ni izoliran???

lp

Zakaj ne?

Sam že ni, ga daj pa ti....dvigni prevleko izolacije (če imaš original)...s pištolo za purpeno naredi luknjo skozi izolacijo ter napihaj noter purpeno..to naredi z večih koncev....

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Verjetno misli, da ni izolacije znotraj obroča na katerem stoji zalogovnik, kar je malo težje rešljivo.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Zalogovnik pač stoji na nogicah. Plašč je debel 10cm, pokrov na vrhu menda tudi. Spodaj, na dnu pa ni nobene izolacije. Nogice so visoke kakih 20 cm.
O tem sem začel razmišljat, ker se mi zdi, da se zalogovnik hitro ohladi.
Sončni kolektorji ga pajsajo na 80-100°C. Ko pa sonca ni, se zalogovnik ohladi na 40°C v kakih 2-3 dneh.
600 litrov, 3 osebe.

lp

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Večji boljši....simpl. Prevelik (nesmiselno velik) je lahko mogoče v kaki napol pasivni hiši, kjer je tudi peč 20kW ali tudi manj. Pri nas imamo 2x 1000 in je dokaj malo, mora biti kar hladno, da lahko polno napolnim peč s kvalitetnim lesom.

Izračun omenjen zgoraj je bolj kot ne minimum, ki se zdaj ponavlja, ker ga je "predpisal" ekosklad kot minimalno zahtevo za subvencijo, druge praktične vrednosti pa nima.

Izolacija spodaj? Bedarija...topel zrak in voda se dvigata, tako daleč spodaj je skoraj vedno hladen in neka omembe vredna toplota nikakor ne prehaja kam daleč v dno kurilnice...iščete iglo v senu. Veliko bolj "pomembne" so izgube na vročih ceveh ipd. pa še te se nahajajo v kurilnici, kjer se ta zrak itak zopet reciklira.

Brez izolacije spodaj so tudi npr. Austria Emajl, ki niso nek cheap shit in je pomoje super roba. Prej bi rekel, da na vrhu rabi 10cm več volne kot pa spodaj karkoli.

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal...
Kupujem zalogovnik, potreboval bi 2000l ali več, kar pa ni nobene možnosti, da bi spravil v kurilnco, brez večjega razbijanja, 1000l bi mogoče še šlo ampak je premajhen.... Prišel sem na idejo, da bi zalogovnik vgradil v klet (2,5m nižje od peči). Ko sem se o tem pogovarjal z lokalnim vodovodarjem, ki sem in tja vgradi tudi kakšen zalogovnik, mi je odsvetoval da je zalogovnik nižje od peči. Kakšnega konkretnega razloga zakaj, razen da je potrebna še ena črpalka pa nisem dobil...
Ima mogoče kdo tukaj zalogovnik nižje od peči (drva)? Ali kakšen razlog zakaj to ne bi bilo dobro?

Nazadnje urejeno:

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
pomoje da to nima veze, saj je cel sistem zaprt in višinska razlika nima pomena

Za zalogovnik vgradi 3kom 800l ali 2kom 1000l

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
tud jaz mislim da to nima neke veze ampak nisem pa 100%
tudi ločeno ne gre
smile-1.gif
en bi šel več pa ne

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
10m je en bar ane?

Se pravi, bo spodaj malce višji tlak....groza.
grin1.gif
Drugih posledic pa ne bo. Poznam kurilnico, kjer je na strehi plinski kotel 4 štuke višje. Pač je na peči dober bar, spodaj pa 2.5 se mi zdi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Na vsak način rabiš pumpo...in njej bo vseeno če bo šibala dva metra niže. Tako da..kr neki tale monter.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
med pečjo in zalogovnikom takointako mora biti črpalka in preklopni ventil ,pa taka regulacija da vse to krmili.
kaj se pa tiče da je zalogovnik nižji od peči? dosti motanja cevi ,pri moji delavni dobi še nisem imel primera da bi bil zalogovnik nižji od peči ,tako da bi to težko komentiral,probaj če bo vse to špilalo pa poročaj.po moji logiki pa mora delovati.

pozdrav.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Tudi po moji, med pečjo in zalogovnikom pa itak mora biti nepovratni ventil ki prepreči termosifonsko kroženje vode.
Porini ga čez dva nadstropja, to bo šele misija nemogoče za monterja.
Je pa res da rabiš narediti luknjo v ploščo.
Ne boš pa prvi ki ga bo imel čez dve nadstropji.
Pozoren bodi na nosilnost plošče, da ne bo zalogovnik sam padel v klet.
1,5 tone/m2 pač niso projektirane in narejene plošče.