Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Nisem mojster, ampak takole na uč je tole najbolj gotova pot za izgubo are.
Nepremičninarstvo gledam bolj od daleč in me fascinira ravno zaradi primerov kot je tvoj.
A lahko par dodatnih vprašanj in opazk?
1. Agencija zastopa tebe, prodajalca ali oba? Podvprašanje; kako si ti prišel do te nepremičnine? Samo firbec, nič od tega ni zares važno za zadevo o kateri sprašuješ. No, skoraj nič ...
Agencijo sem najel jaz in zastopa mene, on je nima. Nepremičnino prodaja sosed in nima agencije. Sedaj mu je pomagala moja agencija, ki jo plačam jaz. No sedaj sem jim prepovedal, da delajo za njega na moj račun.
2. Brez overjene pogodbe in kopije v tvojih rokah (no, bančnih) ti ne moreš dobiti kredita, prodajalec brez plačanega davka pogodbe ne more overiti in ti jo dati, ne glede na rok v pogodbi. V njegovem interesu je da zadevo spelje, sploh če je nepremičnina precenjena in si ti na to pristal (zaveden ali ne). Plus ima prodajalec najbrž že račun od agencije (če zastopa njega). Ode ara... Torej, zakaj kupec zadeve ne bi overil in ti dal kopijo? Na overovitvi moraš itak biti prisoten tudi ti, lahko zahtevaš kopijo od notarja (kar boš verjetno plačal posebej
)
Aro ima agencija in jo prodajalec dobi šele na koncu. Agencijo plačam jaz. Stroške overitve plača prodajalec. Vse originale ima agencija, ki dela za mene. En izvod je bil poslan na davčno.
3. Datumi normalno da so definirani v pogodbi, ne razumem pa kaj boš čakal?! Razen če je prodajalec totalni [censored] in ne bo sprovedel svojega dela pogodbe. Potem ti seveda nisi dolžan podaljšati pogodbe in lahko zahtevaš aro nazaj, ker bo pogodbo kršil prodajalec...
Ker prodajalec nima denarja, predvidevam, da ne bo plačal davka, kaj šele overitev pri notarju. Je pa povedal, da je že večkrat poskušal prodati nepremičnino in je bilo vedno neuspešno. Sumim, da se je zaradi cenitve vedno zalomilo. Sedaj vstraja na pogodbi, ker vidi samo aro.
4. Če si bil res zaveden glede cene nepremičnine in to lahko dokažeš (cenitev; pa to bi morala krepko odstopat od postavljene cene, ne par jurjev) pa po moje lahko začneš težit že zdaj. Grožnje s tožbo pa to .... Po moje boš prej prišel do svoje are tako kot pa da čakaš da ga bo prodajalec polomil. Tudi če ga polomi in ne bo prostovoljno vrnil are, ga boš moral tožit ...
Cena na pogodbi in cenitev gursa odstopa za 50%, tudi on je kupil to nepremičnino za 50% manjši znesek. Vendar sem papirje videl šele po podpisu pogodbe, ko sem začel urejati kredit. Z aro ne bi smel biti problem, ker je pri agenciji, ki dela zame.
5. Katera agencija je vpletena? Samo firbec ...