Kupit namizni ali prenosni PC ?

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Moj že kar nekaj let star računalnik se poslavlja... In sedaj sem v dilemi, kaj naj kupim.

Po eni strani bi kupil drugi namizni računalnik, ko pa primerjam s cenami prenosnih, bi se pa odločil za prenosnika. Poleg prenosnika pa bi dokupil še "docking station".

Računalnik bo namenjen običajni rabi - internet, e-mail, office, za poslušanje glasbe in pa sem ter tja kakšen ogled filma. Torej nič kaj neobičajnega.

Na procesorje se popolnoma nič ne spoznam, RAM-a bi imel 3 ali 4 GB, diska 250 ali 320 GB, grafično nekaj povprečnega, to pa so tudi mislim, da vsi pogoji.

Če bom kupil prenosnika, bo ta z ekranom 15,4" ali manj (večino časa bo nanj itak priklopljen 22" LCD. Seveda pa mora imeti možnost "docking station" enote.

Še glede financ... Vse skupaj naj bi bilo tja do nekje 800 EUR, če bo pa v igri kaj za manj denarja pa še toliko bolš!

Mogoče sem napisal malo zmedeno ampak vsak vaš nasvet bo dobrodošel...

Nazadnje uredil moderator:

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Tako je: za enak denar dobiš boljši stacionarni računalnik, vendar ima prenosnik za moje pojme kar nekaj prednosti:
- ne potrebuješ veliko prostora zanj, tudi če imaš docking station
- če želiš večje namizje, lahko priklopiš zunanji monitor in delaš na obeh hkrati
- baterija. Če slučajno zmanjka elektrike, lahko film pogledaš do konca oziroma shraniš svoje delo in normalno ugasneš računalnik
- lahko delaš udobno na kavču s prenosnikom na kolenih, na stopnicah, na mizi... skratka kjerkoli
pa še kaj bi se našlo. Jaz sem naštel pač tisto, kar mi je najprej prišlo na pamet.

Vsekakor imajo prenosniki tudi svoje slabosti, na primer dražje komponente (če kaj gre ali če hočeš nadgradit), počasnejši diski (čeprav se dobi tudi prenosnike z 7.200 rpm diski), nekatere recimo moti tudi tipkovnica in miška oz. ploščica, vendar to ni nerešljiv problem. Jaz sem si za delo v pisarni nabavil brezžični komplet (tipkovnica+miš), ker mi na prenosniku recimo manjka numerični del tipkovnice, glede miške pa mi je praktično vseeno, sem se kar hitro navadil tudi na ploščico.

lp

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Mislim, da bo docking station (oz. port replikator) odločujoč kriterij. Cenejši prenosniki tega nimajo, tako da izbire ravno velike ne boš imel. Delli kar jih poznam so predragi, ima pa HP serijo "b", ki omogoča priklop (6530b, 6730b, 6735b). Priporočam ogled, so solidno grajeni in pri nas je dobro poskrbljeno za servis. Npr. tega, dodatno pa vstaviš še 2GB RAM.

Tudi Lenovo ima v tem cenovnem razredu (SL500)možnost priklopa docking stationa, ampak jih ne poznam.

B.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Samo iz radovednosti... zakaj tako forsiraš ta docking station? Oziroma kaj na njem tako nujno potrebuješ?

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
jz sem dal za komplet comp 730€. torej škatla + ekran. ker pa praviš da že imaš ekran, pa si lahko kupiš tistega za cca 650€ v comshopu. rama ma ali 3 ali pa 4gb, disk 500 ali 750GB, 1gb grafična... jz vem da če bi imel možnost izbire, bi si tistega kupu.

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Samo če pa pogledaš, da je 650€ in da za ta denar dobiš tudi soliden prenosnik je pa dilema že velika. Vsak ma svoje prednosti in slabosti. Res je, da prenosnika ne bi nosil velikokrat okoli... Recimo bi to prišlo v poštev povprečno 1x na mesec.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Če se ne misli igrati zahtevnih igerc, je prenosnik boljša izbira. Pa kakšnega majhnega, z dobro baterijo. Itak se preko dockinga priklopi na tipkovnico in monitor in sploh ne veš da je tam.

Poleti, ko je pa lepše vreme, pa ga lahko neseš ven, na teraso, ali pa kam hočeš.

Je pa res, da košta več, ampak ta več se splača. Vsaj za mene.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Razumljivo. Ampak razen zaslona lahko vse te stvari priklapljaš tudi na USB hub. Pa je spet samo en kabel do računalnika.

Koliko pa sploh misliš odklapljat zadevo? Če prav gledam, iščeš bolj desktop replacement...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Največja prednost priklopne postaje je možnost polnitve baterije preko le-te. Da ne rabi človek vedno sem in tja s tistim adapterjem.

Vse ostalo se pa lahko prek USB hub-a, res je.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sorry ampak te ne razumem najbolj.
rad bi bil mobilen pa ne veš če bi vzel PC al prenosnik :S

lahk pa vzameš PC pa zraven 10'' prenosnik