Kuhinjski otok - kaj je bolje?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Tisti, ki imate malo bolj sodobne kuhinje z otokom, mi prosim povejte nakaj nasvetov.
Na kaj je potrebno paziti pri načtrtovanju? Kako velik mora biti otok, da je praktičen, oz, da ni potem celotna kuhinja preveč utesnjena?
In kaj je pametneje postaviti na otok, kuhalno ploščo ali pomivalno korito? Plusi, minusi?

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Jaz imam doma otok mislim da so mere 190 (ali 200, tam nekje) x 90 cm.
Gor je malo večja kuhalna plošča (indukcija), v otoku pa predali s posodo in priborom.

Pomivalno korito je na steni, pod njim koši za ločeno zbiranje odpadkov, takoj zraven pa pomivalni stroj. Plus tega je, da imaš vso umazanijo na kupu, če je npr. ostalo kaj hrane v loncih in na krožnikih, jo postrgaš v smeti, potem pa posodo daš v pomivalca.

Okoli otoka imam jaz ene 90 -100 cm prehoda še okrog in okrog, da četudi odpreš vrata na stenski omari in predal na otoku, da se ne zadeneta in da imaš dovolj prostora, četudi se z ženo oba istočasno smukava po kuhinji.

Če je prostor premajhen, ne dajat otoka, ker bo vse utesnjeno, potem je boljedelat kakšen polotok ali kakšno drugo varianto.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Moj oz. krvosesov
evil.gif
je nekje 2x1m. V predalih je posoda in jedilni pribor na njem pa samo kaljeno steklo. Nekako se nama je zdelo da bo, če bi imela korito ali indukcijo na njem, preveč špricalo okoli. Če je ob zidu ga pač pobrišeš, tako imaš pa usrana še tla.

Aja, na drugi strani, ki gleda proti jedilni mizi imamo barske stolčke. Priročno za pitje kave, zajtrk in včasih tudi kosilo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
če boš imel velik otok z vsem gor, glej da imaš med koritom in indukcijo(kuhališčem ) cca 90 cm prostora za delo. In to je to. ostalo po želji.. med otokom in steno oziroma drugimi elementi pa med 100 in 120 cm za gibanje, vsaj. Vse ostalo so pač kompromisi. Najabolj neugodno je na otoko postaviti vtičnice, ki so potebne, ampak lokacija je problem, ,zdaj sicer iamo zadevo rešeno, a ni najbolj priročno mesto in to je to.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
A je kuhinjo z otokom bolje naročiti pri mizarju, ali je ponudba ža narejenih kuhinj z otokom po trgovinah tako pestra, da izbira prave dimenzije otoka ni problem?

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Ne naredijo kar želiš. Omarice so fiksne, potem ti pa s kakšno letvico štukajo, da ujamejo centimetre. Omarice ti ne bodo naredili izven serijskih dimenzij.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Vsi imajo neke standardne širine, kjer se da določit širino omarice, ostalo - tistiha par cm - ti zaključijo z blendo (s širino sosednjih predalov se da ujeti skupno dolžino, glede na razpoložljivi prostor).

Zaradi tega se ne rabiš sekirat, da ti bo nekje faliio 20 cm in bo tam luknja.

Pri otoku seveda nimaš luknje...se pa ravno tako da uloviti tvoje želje.