Kuhinjski noži

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Treba bo kupit spet kakšen nov nož.
In ker imam doma polhen kršov od noža k jih morm busit vsak teden, sem se odločil za kakšen boljši nož.

Pa me zanima katere vi uporabljate? Kako ste zadovoljni,....

Sam se nagibam k Haiku, pa me zanima ce ga kdo ima, pa kje ga najceneje dobit.

Hvala
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
evo ga zastopnik za nože http://www.tm-shop.si/si/ v sloveniji...


Sam uporabljam "Croma japan Chef" pa morem rečt da je čist dost za domačo uporabo, sem pa že uporabljal Haiku Pro.


Nevem ka nej rečem, vsak nož je treba 1x tedensko brusit z japonskimi vodnimi kamni, štrajher lahko vržeš v smeti...sicer pa če se zanimaš za Haiku že tak veš približno kakšni noži so to in kaj lahko od njih pričakuješ. Da boš kupil nož ki ga 1 mesec ne bo treba brusit in da bo oster tak kot na dan nakupa....no takšnega noža ni.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Nikei
hysterical-1.gif
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Vzam 1000 gradacijo, nič manj nič več...če bi se rad pa špilal si vzem pa tole http://www.tm-shop.si/si/chroma-brusni-kamen-duost-1-3-i1082.shtml


da bi se rad postavljal kolk je tvoj nož oster pred kolegi boš rabu veliko treninga in 3500 gradacijo kamna...no za domačo kuhinsko uporabo maš 1000 gradacijo več kot preveč. Samo tak kot piše na strani.Pri Haiku home se uporablja tanjša kovina zato noži niso tako dolgo ostri





P.S. Akasha je dala tut dober primer nožev, uporabniki po spletu se strinjajo da so J.A. HENCKELS najbolši Evropski noži narejeni na japonski način
 

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
ja sam kakšna je pa cena unih J.A. nožev?

A pol bi bil boljša izbira Japan Chef kot Haiku Home?
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Pojma nimam, tolk se pa ne spoznam. Sej mamo tolk "pametnih" ljudi tuki gor ki vsak dan kuhajo ali pa so kuharji, počakajma bomo vidl ka bojo rekl.
 

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Citat:
Uporabnik Swich pravi:
da bi se rad postavljal kolk je tvoj nož oster pred kolegi boš rabu veliko treninga in 3500 gradacijo kamna...no za domačo kuhinsko uporabo maš 1000 gradacijo več kot preveč. Samo tak kot piše na strani.Pri Haiku home se uporablja tanjša kovina zato noži niso tako dolgo ostri

da bi se postavljal z ostrino noža ne potrebuješ 3500 granalucijo z 2000 granulacije se rezilo že polira in ne brusi.
za ostrino noža je pomemben kot brušenja. manjši kot rezila je, bolj ostro je rezilo in tudi krajši čas traja ostrina. Sicer pa ti ne pomagajo brusi, če je rezilo iz nekvalitetnega materiala. Pri materialih se uporabljajo kompromisi v smislu trdote, korozivnosti,... kar pa vse vpliva na obstojnost ostrine in težavnost brušenja.
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
kje bi pa lahko dobil kamen z 2000 granulacije pri nas ? Poznaš še kakšno drugo stran za prodajo?
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
To se vse lepo dobi na ebayu.

Vzameš pa ja...jurja pa 2 jurja na drugi strani pa je to to.
 

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
iskanje teh zadev pri nas je podobno iskanju vode v puščavi
kot je napisal Malecky; na ebayu ali kakšni specializirani trgovini z noži/orožjem (tujina).
Najbližja trgovina kjer sem videl bruse z 1000+ je bil Kettner v Grazu.
 

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
ksz..konec koncev se lahko uporabi tudi keramični nož...me pa zanima, zakaj potrebujete za delo v domači kuhinji neke ne vem kake ibr nože, ki jih potem stalno brusite? Meni neki normalni noži služijo povsem v redu, pa ne vem, kdaj se kakšnega brusil...
 

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
418
17
18
Saj ne gre za to... Imam že zelo stare nože, nabrusiti se jih ne da več, niso ne vem kako kvalitetni in sedaj kupujem nov nož. In če grem v trgovino mi niti ne znajo razložit, kakšna je razlika med tem in onim. Nož za 100 Eurov ali več ? Ne pride v poštev. Nekaj do 30 Eurov in to je to.

T.
 

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
ksz..konec koncev se lahko uporabi tudi keramični nož...me pa zanima, zakaj potrebujete za delo v domači kuhinji neke ne vem kake ibr nože, ki jih potem stalno brusite? Meni neki normalni noži služijo povsem v redu, pa ne vem, kdaj se kakšnega brusil...
da ti prenesem v razumljivo obliko:
konec koncev se lahko za prevoz iz točke A do točke B uporabi tudi alfa
evil.gif
ampak jo je potrebno izredno servisirati.
marsikomu pa normalni avtomobili služijo čisto ok brez izrednih servisov...
vsak ima svoj okus in tvoj okus pač ni referenca za ostale.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
@ stibrčk

Nož je lasnina kuharja, ženščetom in topli vodi dostop prepovedan. Nož/noži, ki ga/jih uporabljaš v kuhinji kot cheef jih ne uporablja nihče drug.

Moja zbirka je bila vredna nekaj jurčkov, pa po dvajsetih letih ni vredna nič. Moja jih je bogato prala v topli vodi.

eramika je noro dobra, dokler ti je nekdo drug ne nabrusi po štrajharju.

Na ebayu, najdeš nože top quality z perfektnim gripom tudi od 10€ naprej. Ampak, če ga nisi imel v roki, ga ne KUPUJ.

Ni vsaka roka za vsak nož in seveda tudi obratno.

Bistvo je da je nož dovolj - krat prepognjen in dobro kovan " VSAKE OČI IMAJO SVOJEGA MALARJA

Ko ga začneš uporabljati, vsaj jaz mojega sekljalca in filetirca, ga "v roko NE SME prijeti NIHČE " ko ga prvič potegneš je samo še tvoj. Koti kot jih ustvari roka, ki reže so endinstveni kot prstni odtis.

Vprašanje "rostfraj" ali keramika ali pa kovano jeklo, je povsem odveč, NOŽ, ki sede v roko, je kot prva ljublezen.

lp D
 

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
katere maš pa ti nože?kot vem si poklicni kuhar,ne?


drgač pa koker vem so tako dick in swibo super noži.
 
Nazadnje urejeno: