Krivda pri trku vozil

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če osebni avto stoji na levem pasu (nasprotnem, navadna dvosmerna cesta) in se mimo po desnem pasu pelje drugo vozilo, ko naenkrat prvo spelje in zavije desno, pred drugega in trčita, kateri je v prekršku oziroma od katerega zavarovalnica bo krila škodo?

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Če imaš priče, da je avto tam stal in nenadoma zavil nazaj prvi, v vsakem drugem primeru pa drugi.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
V katerem "vsakem drugem" primeru, pa bi po tvoje bilo krivo vozilo, ki je pravilno pripeljalo mimo?

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
v vsakem primeru prvi, ker ti je vzel prednost
lahko bi bil ti sokriv, če bi prehitro vozil, vozil brez luči...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Če se nekomu zaletiš v rit, je sila težko dokazati, da nisi ti kriv, pa četudi je prišlo do odvzema prednosti, zato je to, kar je rekel kocka, na mestu.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Če se mu zaletiš naravnost v rit si res sam kriv, ker si imel očitno več kot dovolj časa pravilno ustaviti, glede na to da ti je on v tem času uspel odvzeti prednost, se pravilno postaviti na cesto in peljati. Tega se običajno ne da "nenadoma" storiti v manj kot 5 sekundah.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ni nujno. Lahko se mu zaletiš v rit in nisi nič kriv, vozil si po omejitvi, imel normalen reakcijski čas, vendar to ni bilo dovolj.
Drugi je pa npr. sunkovito speljal, brez smerokaza, luči, tako da tega nisi mogel predvideti.

Od primera do primera je odvisno.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Drugi je pa npr. sunkovito speljal, brez smerokaza, luči, tako da tega nisi mogel predvideti.
Če nekdo sunkovito spelje, se pred tabo tudi premika v isti smeri kot ti. Če se premika v isti smeri vsaj 2 sekundi, si imel že preveč časa, da varno ustaviš. Pa če je sunkovito speljal, predvidevamo da se ne premika cel čas 10km/h.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ti pa voziš npr. 90.

Model, ki sunkovito spelje brez znaka je v sekundi, dveh že na tvojem pasu in ti ga seveda pozdraviš.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
No in pride do trka, on je pa kriv. Pa ne rabiš nobenih prič, pa skrite kamere v avtu. Vključil se je v promet, ali z leve, ali z desne, nima veze ...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Kriv bo le, če boš dokazal, da se je vključeval. Če bo trdil, da je bil cel čas na svojem pasu, ti pa divjak pripi.zdil in končal njemu v prtljažniku, ti tvoj "prav" ne bo čisto nič pomagal.
crazy1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Mi je zadnjic nek sodobni menedzer dvignil pritisk z nekim cls ali nekaj takega. Hotel je obvoziti avto ki je stal na njegovem pasu, mene ki sem mu peljal naproti je pa kar nekako ignoriral v.avtu za jurja.
Mi je zal da nisem obrnil in solanemu in sposobnemu cloveku poskusal razloziti da je on zelel voziti po mojem pasu ne jaz.
Cesta je bila sicer ravna.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
No zanima me s strani zavarovanja. (še praska je lahko ena minimalna plača stroškov...)

A ni bila prej zgodba, da je nekdo narobe prehitela(a) in se pri tem na ograjo popraskal(a), se z udeleženci zmenijo, da je vse OK, pozneje pa zavarovalnici napiše, da oni drug bil kriv?

Kako to zavarovalnica gleda?

Se splača zavarovalnico klicat za nasvet?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Zavarovalnici je vseeno, ker ali iz tvoje police vzamejo 10k ali pa iz toje 5k pa iz police drugega 5k. S tem, da za njih je drugi scenarij bolj zahteven, ker je več dela in rajši rešijo tako, da vse krije en.

Sem imel pred leti podoben slučaj, sem hotel iti na deljeno krivdo, pa jih sploh ni zanimalo, ker ni policija tako rekla.