Kredit in zavarovanje poplačila ob smrti

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Situacija.
Za stanovanje bo potrebno vzeti kredit. Ker sem samo jaz zaposlen bom vzel sam, žena žal ne bo mogla pomagati. Problem bi nastal, če se slučajno meni kaj zgodi, saj ga ona ne bo mogla odplačati, torej bi z otrokom ostala na cesti.
Na kakšne načine predlagate, da rešim to tveganje? Se spomnim, da je nekdo enkrat zelo lepo napisal s kakšnim zavarovanjem je to naredil, vendar sedaj ne najdem tega posta.
rolleyes-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Uf, tako zavarovanje sedaj ponujajo tudi banke.

Jaz imam sklenjeno naložbeno življenjsko zavarovanje pri ZM. Paziš, da bo znesek na polici višji od dolga (kredita) in do izteka zavarovanja plačuješ obresti banki in premijo zavarovalnici. Ob izteku se iz police poplača glavnica, tebi pripada morebiten dobiček. Če se ti kaj zgodi, se kredit poplača iz police. Vseeno pa bo na nepremičnini hipoteka.

luka_lj

Pripravnik
5. sep 2007
182
0
16
Priporočam ti KD FT podjetje ki lahko ponudi najvišje zavarovalne vsote za najnižje premije (dokazano).
Tako da povej koliko velko zavarovalno vsoto potrebuješ in ti povem premije. S tem da zraven še varčuješ in ne plačuješ izrecno za samo primer, ko bi žena morala ostati sama.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
večina bank ti ob sklenitvi kredita ponuja nekoliko nižjo obrestno mero, če pri njih skleneš še naložbeno življenjsko zavarovanje (NŽZ). prednost NŽZ pred običajnim ŽZ je v tem, da gre del premije za zavarovanj, del pa v izbrane naložbe. kar pomeni, da ob koncu varčevanja (če preživiš
evil.gif
), boš iz tega (lahko) dobil kar lep kupček denarja. slabost NŽZ pred običajnim je v tem, da so premije višje.

Sefan

Pripravnik
22. jul 2007
249
0
16
40
SG
Če pa ne rabi NŽZ oz. ga že ima pa je veliko bolj smiselno zavarovanje za riziko smrti...Slabost tega zavarovanja je edino to, da pač ne grejo sredstva v varčevanje

Primer lahko dam glede na lastno razporeditev "sredstev" kar se tiče zavarovanj:

1. NŽZ sklenjen pri ZM: 50€ mesečno sklenjeno za 25let; zav. vsota za smrt je lahko od 2.000€ do 30.000€ (imam izbrano 2.000€ )

2. Zavarovanje za riziko smrti pri Generali: 50€ za celo leto; vsota za smrt: 20.000€

Lp

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.607
347
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Sefan pravi:
2. Zavarovanje za riziko smrti pri Generali: 50€ za celo leto; vsota za smrt: 20.000€

Lp
Torej, če prav razumem: plačaš letno premijo 50 EUR in če v tem letu umreš, dobi upravičenec 20.000 EUR?

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
To se relativno zanimivo sliši, čeprav imam naslednje pomisleke.

Osebno bi najraje brez naložbenega zavarovanja.

Namreč kredit lahko predčasno odplačujem brez stroškov, kar pomeni, če kaj ostane čez mesec lahko direktno zmanjšam glavnico. In se mi zdi, da ni boljše naložbe kot ta (seveda z enakim tveganjem).
Zato bi mi najbolj prišlo le življensko zavarovanje, vendar se moram še odločit kje in kako.
Lahko kdo svetuje, ki je to že pregledal?

Sefan

Pripravnik
22. jul 2007
249
0
16
40
SG
Poglej kaj sem jaz napisal malo višje. Drugač pa ta produkt ponuja večina zavarovalnic. Se strinjam s tvojim načinom razmišljanja glede odplačevanja kredita

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
če imaš namen predčasno odplačevati glavnico, poglej še amortizacijski načrt, če se ti to splača.
če sem jaz tisto prav razumel, pri odplačevenju kredita najprej odplačuješ obresti, šele nato glavnico.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.607
347
83
Kras
www.mtl.si
Po čisto ekonomski logiki (in moji praktični) je tako, da v začetku največji del mesečnega odplačila predstavljajo obresti in le manjši del glavnica. Ko glavnico odplačuješ se le to razmerje niža. In na koncu je večina glavnice.
Če pa glavnico še dodatno zmanjšuješ predčasno, se seveda glavnica niža in tako tudi obresti.
cheer.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.607
347
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Najprej se odplača obresti, šele potem pride na vrsto glavnica.
Ne vem kje in pri kakšnem kreditu.
Pri normalnem kreditu je anuiteta takšna, kot sem zgoraj napisal. Ne odplačujejo se LE obresti, je pa na začetku večina anuitete sestavljena iz obresti.
En zelo lep primerek amortizacijskega načrta, ki to potrjuje, je pa v priponki.
tongue-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
zgleda je to odvisno od banke do banke in se je dobro pozanimati, ko jemlješ kredit. malo sem pregledal amortizacijske načrte, ki so mi jih naredili po raznih bankah. pri nekaterih je na začetku odplačevanja obrokov razmerje obresti:glavnica enako približno 60:40, pri nekaterih pa je razmerje 80:20

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.607
347
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik sass pravi:
zgleda je to odvisno od banke do banke in se je dobro pozanimati, ko jemlješ kredit. malo sem pregledal amortizacijske načrte, ki so mi jih naredili po raznih bankah. pri nekaterih je na začetku odplačevanja obrokov razmerje obresti:glavnica enako približno 60:40, pri nekaterih pa je razmerje 80:20
Po moje je to odvisno zgolj od vrednosti kredita in dobe. Sicer pa, vsak si verjetno lahko sam preračuna in pregleda kako in kaj.
aplauz.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Pri Ljubljanski banki vem, da lahko sklešeš zavarovanje za kompleten znesek kredita + 10%. Življensko zavarovanje Vita. Kako je pa pri drugih bankah pa ne vem.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
sploh ne, gre se za identične ponudbe (torej enak znesek kredita, enak čas odplačevanja, enaka valuta). amortizacijski načrti pa od banke do banke različni.

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Če žena ni zaposlena in imata otroka, ti je itak dobro vzet neko življenjsko zavarovanje. Lahko pa pri naložbenih izbiraš, kolikšen del nameniš zavarovanju in koliko naložbam. To pomeni, če želiš večjo zavarovalno vsoto za primer smrti, bo šel večji delež za zavarovanje in manjši za naložbe. In vrsto naložb lahko pri večini zavarovalnic izbiraš - bolj ali manj tvegane.

luka_lj

Pripravnik
5. sep 2007
182
0
16
Kolikšen del vsaj pri na v KDju je ta razlika po 10 letih 300-400 € ob 100€ polici na 10 let tako da ta izbira nima velike pomena.
Kar se pa tiče bolj manj tvegane pa je zgodba nekje enaka- vsaka naložbena polica mora imeta možnost spr. na klasiko kjer pa je glavnica garantiran + neki minimalni donosi.
Tako da tud tveganju bi se s tem izoginil.
Če pa misliš delnice vs. obveznice pa dolgoročno z delnicam toliko profitiraš da nekega pravega rizika sploh ni

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Pametno bi bilo razmislit tudi o kakem nezgodnem zavarovanju, saj so postala prilično ugodna.
Ampak pri nezgodnem zav. v primeru naravne smrti (oz. smrti zaradi bolezni) ni tako velike odškodnine.

Primer:
nezgodna smrt: 16.700 €
trajna invalidnost: 33.400 €
naravna smrt oz. smrt zaradi bolezni: 1250 €
dnevna odškodnina: 8,35 €
bolnišnični dan: 8,35 €

...za samo 9€/mesec! (odvisno od poklica, za delavce v rizičnih panogah je malo več).