Kotliček - ciganček

godfather

Fizikalc
8. nov 2007
507
71
28
širne planjave Dolenjske
Živjo,sem kar tukaj odprl temo, upam da ne boste hudi.

Skratka, dobil sem litoželezni kotliček in je še čisto "ganz" nov
smile-1.gif

Zdaj pa naj mojstri povejo, kaj moram narediti pred prvo uporabo. Ker ne morem verjetno samo postaviti na ogenj, nametati noter sestavine za golaž in skuhati. Ker golaž najbrž ne bo preveč dober, kajne....
redface-1.gif
pripenjam slikco

Kaj se naredi? Ima kdo že kakšno izkušnjo, kako se to pripravi, da bo vse ok....naj najprej prekurim kotliček, preverm vodo, odlijem vodo, prevrem olje in nato vse skupaj očistim in začenm uporabljati ali kako??

z idejami na plan prosim....
 
Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.080
5.653
113
Litoželezni so jeba.....skos jih morš z oljem mazat da ne zarustajo.....sicer se jih da z "dratpiršno" relativno ql spucat!

Še bl jeba so bakreni.....zeleni volk ni lih zdrava stvar
 
Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.080
5.653
113
Od zuni ga pust...mogoče sam zunanji rob da kj ne pade v futr...not pa z dratfiršno zdrgn......prevri taprvič.....da se razkuž

Pol pa skuhi kj......pomiješ..........obrišeš z kako mastno krpo (jedilno olje seveda)......naslednjič ko kaj pečeš ga samo obrišeš....itd...point je da je skos mal mastn
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Najbolje da najprej odstraniš rjo z žično krtačo oz. da si blj komot kupi kar tisti žični nastavek za vrtalni stroj!
grin1.gif


Potem pa daj na ogenj in fajn prežgi (na suho), boš videl ko se malce barva notranjosti spremeni .. po tistem je pripravljeno za uporabo.

Kot je že kameleon svetoval je fino po uporabi namazat z olje oz. svinjsko mastjo da ti ne zarusta takoj - še najbolje je pa da se konstantno uporablja in vedno po uporabi kvalitetno očisti.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Spucaj ga z dratpiršno, pa bo. Pol pa na ogenj ga pregrevaj in pregrevaj, umes pa ga od znotraj nežno maži z oljem in sicer tako kot vok. Pregrevaš ga in nežno z krpico mažeš znotraj. Čez nekaj časa se ti naredi plast ogljika črna kot biks. Pol je pa prpravljen za kuho.

Pa obilo užitkov

lp D
 

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Spucaš z dratpiršno, pomiješ in potem najprej zavreš v njem mleko. To naj bi nevtraliziralo kovinski okus.

O vzdrževanju so ti pa že drugi povedali.
 

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Tule je napisana praksa, kako delati z litoželezno posodo.

p.s. Zakaj je pa tvoj kotel tako čudne barve (opečnat) ?
 
Nazadnje urejeno: