kotel na pelete

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Kotel ne pelete je še vedno neke vrste kotel na drva..vsaj zakonitosti veljajo enake, torej mora le ta delovati v višjem temperaturnem režimu (z varovanjem povratka), da se izogneš kondenzu in rjavenju.

Zraven prigradiš zalogovnik (npr. 300 litorv) in za njim mešalni ventil, ki ti bo reguliral na ustrezno temperaturo za tvoje potrebe (npr. alno).

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vinc, a ta kotel tudi rabi dovod svežega zraka po nekem normativu? za drva je 6cm2 na kw moči. se mi zdi. a je to nujno?
kaj pa peleti? tudi rabijo?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jap. Če hočeš dobro peči mora biti povratek v peč nekje na 65 stopinj (kar recimo dela laddomat). V zalogovnik gre voda med 75 in 80 stopinjami. V zalogovniku pa boš imel nastavljeno npr. do 70 stopinj da zagreje nato se peč ustavi. Naprej pa prek mešanja po tvojih željah (kar bo spet krmilila neka elektronika...po vremenski krivulji ali sobnem termostatu).

Zalogovnik je že zato dobro imet, da ko enkrat pride do stabilizacije sistema (ali dovolj nagreti radiatorji ali nagret estrih) da se ti ne bo peč prižigala vsakih nekaj minut za nekaj minut. Kar se spet problematično z vidika ohlajanja peči in kondenzacije, če odmisliš stalne vžige.

Glede dovoda zraka žal ne poznam zadev (klikor vem je to urejeno z vpihom zraka)..

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Na koliko lahko deluje kotel je odvisno od materiala iz katerega je narejen. Če je narejen iz nerjavne pločevine ali gusa ga kondenzacija vlage v iz dimnih plinov ne bo poškodovala in lahko deluje tudi na 30°C tudi pri peletih. Najbolje, da pogledaš v tehnične karakteristike kotla, če je nizko temperaturni ali ne.

PS- razlika med peleti in drvmi je v tem, da drva naložiš in lahko ogenj reguliraš le z dovodom zraka, pelete pa doziraš po potrebi ter ogenj vžigaš in ugašaš. Torej enako kot pri gorilniku na olje ali plin. Posledično pri peletih ne potrebuješ zalogovnika.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
peletni ni nizkoenergijski. in pravijo, da pač ali kuri na polno, ali manj, gleda vedno, da je na 60 stopinj nekje.
avtomatika vzdržuje 60 stopinj v peči. ko doseže peč 70 se zažene črpalka in gre v zalogovnik. zalogovnik bo pri 50 lastne hladil to vodo, hladil povratni in peč bo delal adokler zalogvnika ne pogreje.

torej bi vmes med pečjo in zalogovnikom moral imeti kretnico, ki bi vodo iz kotla vračala direktno na povratni vod, če je zalogovnik segret na 45 plus.

to dela dokler je peletni kotel. ko dodaš še drva, dvokurščni kotel, pa ta kretnica pade, ker drva moraš nekam hladit. torej drva hladiš kolikor pač gorijo, pelete pa ne bi prižial če ni vodo v zalogovniku pod 45, a moraš, ker kotel drži svojo temp...ko jo poskuša držati se segreje, odpre smer zalogovnika in začne ogreva zalogovnik.

a je tko, ali ni.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
A ti imaš namen imet obe možnosti?

Pri meni je tako:

Peč je Schmitt TKU3 25 kw (jaz imam na drva...s priveski je identično kotel lahko tudi na pelete).

Takoj za pečjo je montiran Laddomat, ki skrbi da se v kotel vrača voda segreta na (mislim da) 65 stopinj.
Ko mi voda v peči doseže 65 stopinj se mi vklopi črpalka na laddomatu. Sam laddomat nato odpre vodo proti zalogovniku šele ko je temperatura v peči 75+ stopinj. Ter seveda skrbi da je povratek v peč 65 stopinj.
Ko je voda v kotlu na želenih 80 stopinj laddomat spusti vodo proti zalogovniku (prej črpalka vrti vodo znotraj peči). Zalogovnik se začne segrevat (v zalogovnik prihaja z 80 stopinjami, odhaja s 30 stopinjami..a ta hladna voda seveda ne prileti direktno v peč ampak se meša v laddomatu na 65 stopinj).
Iz zalogovnika gre nato voda proti mešalni enoti, kjer preko termostatske glave nastavit temperaturo vode. Mešalna enota ima svojo pumpo ki transportira vodo naprej. Ker imam radiatorje in talno imam tudi dve mešalni enoti.
Nimam pa sam tu nobene regulacije, ker sistem ne uporabljam redno - je bolj z vidika varnosti oz. občasne uporabe, ko se mi kuri v najhujšem mrazu.