Upam, da bom dobla kake alte za ta post. No, pa četudi ne, saj ne vem kaj si naj začnem z njimi.
KOSTANJEVA TORTA
Za čokoladni biskvit:
Tortni model 24 cm.
3 jajca, 70 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 50 g jedilnega škroba, 40 g moke, 20 g kakava v prahu, 30 g masla,
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Razpustimo 30 g masla. V kotličku nad soparo stepemo 3 jajca, 70 g sladkorja in vanilin, da se krema zgosti, nato prestavimo kotliček nad posodo z mrzlo vodo in stepamo, da se krema ohladi. Posebej pomešamo moko, jedilni škrob in kakav. Dodamo k jajčni kremi in prilijemo stopljeno in ohlajeno maslo. Premešamo. Testo damo v pripravljeni model. Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah 25 do 30 minut. Dobimo ploščo testa, visoko 2 do 3 cm. Pustimo, da se ohladi.
Za čokoladno kremo:
80 g jedilne čokolade, 1 list želatine, 150 g sladke smetane, 10 g kakava, 2 beljaka, 30 g sladkorja, kanček vinjaka.
Čokolado nalomimo na koščke , segrevamo jo v skledi nad soparo, da se razpusti. Želatino namočimo v mrzli vodi, da se napne. Stepemo sladko smetano in ji primešamo kakav. Stepemo 2 beljaka v čvrst sneg. Vtepemo 30 g sladkorja. Segrejemo vinjak in v njem razpustimo namočeno in iztisnjeno želatino. Z metlico za stepanje primešamo želatino sladkemu snegu iz beljakov, nato primešamo stopljeno čokolado in stepeno sladko smetano.
Čokoladni biskvit enkrat vodoravno prerežemo. Eno plast damo na krožnik in okrog nje sklenemo obroč tortnega modela. Na biskvit naložimo čokoladno kremo tako, da je plast kreme ob robu obroča debelejša, v sredini pa tanjša.
Za kostanjevo kremo:
3 liste želatine, 160 g kostanjevega pireja, 40 g sladkorja, 1 vanilin, 330 g sladke smetane, 20 g ruma.
V mrzli vodi razmočimo 3 liste želatine. Kostanjev pire sladkamo s sladkorjem v prahu in z vanilinom. Stepemo s sladko smetano. Segrejemo rum in v njem razpustimo namočeno in iztisnjeno želatino. Na hitro primešamo kostanjevemu pireju. Nato primešamo stepeno sladko smetano. Kostanjevo kremo naložimo na čokoladni biskvit v tortnem obroču. Pokrijemo z drugo plastjo čokoladnega biskvita in postavimo za najmanj 6 ur na hladno.
Za okras:
200 g sladke smetane, 30 g mandljev, 100g kostanjevega pireja, vložene višnje
S svojo domišljijo…
Veliko užitkov!