Kostanj - recepti

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Sezona kostanja je na višku
cheer.gif


Kakšni triki in nasveti?


Najprej ga sortiraš:
> veliki :
narežeš po izbočenem delu, najlažje je z olfa nožem,
za par ur namočiš (potem se lažje lupi, tisti, ki priplavajo na vrh so večinoma hin),
na ogenj, ponev z luknjami, bukova drva, lahko tudi oglje

> srednji: odvisno od osebne preference

> drobni: opereš in v lonec za kuhanje,
vodo odliješ in se lotiš še vročih

> odpad: (črviv, bolan...)


Vaši postopki
grin1.gif
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
jaz bi dodal samo glede lažjega lupljenja in sicer potem, ko je pečen ga pokriješ s kuhinjsko krpo za recimo 15 minut. Jaz tako delam, da se mi lažje lupi.
Za rezanje pa raje uporabljam tisti nožek za rezanje kostanja, je hitreje in lažje.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
če nimaš šanse kurit oziroma če ti ni všeč, da si črn.

Prerežeš čez polovico obsega
daš kuhat za nekje 3 minute.
potem pa v pečico za 25-30 minut na 200-220°C
vsake 5 minut malo premešaš.

na koncu te čakajo odprti, da jih samo ven vzameš iz olupa.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
če je svež ga ni treba nič v vodo namakat. če je pa suh se pa rez potem bolj težko lupi... pa lažje ga je rezat po ravnem delu kot pa po izbočenem. če se bo lepo lepo lupil potem ga ni tega gor pa dol celega razrezat če je pa suh ti pa tudi ne vem kakšno rezanje ne pomaga, ker se ne bo lupil. ja mogoče voda... ampak ga ponavadi zmanjka prej kot se posuši.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
kak je reko Silver 2 posta nazaj.
kostanje se vedno lupi po trebuhu nikoli po ravnem delu
smile-1.gif
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Jaz ga narežem z olfa nožem..vse velikosti. Zarežem preko ' puklja' na obeh straneh grem prek robu...ker se potem lepše lupi

Potem direkt na pkadenj in ga pečem na plinu (med 50 in 60 minut).

Letos ga je k sreči veliko...mi smo ga že (mislim da) osmič jedli...ravno danes
grims-1.gif
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Mi ga jemo skoraj vsak dan, zarežem le malo ob robu, da ga ne raznese. Z lupljenjem ni nobenih problemov. Malo naškropiš in okoli 20 minut v pečici na 220 ventilator, na koncu še za par minut zgornji grelec, da dobi barvo.

Nato ga zaviješ v vlažno krpo za 5-10 minut in se skoraj sam olupi.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
če nimaš šanse kurit oziroma če ti ni všeč, da si črn.

Prerežeš čez polovico obsega
daš kuhat za nekje 3 minute.
potem pa v pečico za 25-30 minut na 200-220°C
vsake 5 minut malo premešaš.

na koncu te čakajo odprti, da jih samo ven vzameš iz olupa.

Kuhat ga daš za malnkost????
TO prvič slišim.

Je še kdo poskusil na tak način?
 

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Mi ga jemo skoraj vsak dan, zarežem le malo ob robu, da ga ne raznese. Z lupljenjem ni nobenih problemov. Malo naškropiš in okoli 20 minut v pečici na 220 ventilator, na koncu še za par minut zgornji grelec, da dobi barvo.

Nato ga zaviješ v vlažno krpo za 5-10 minut in se skoraj sam olupi.

pa ga prej daš kaj kuhat, al butneš kr surovega v pečico?
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Jaz ga narežem z olfa nožem..vse velikosti. Zarežem preko ' puklja' na obeh straneh grem prek robu...ker se potem lepše lupi

Potem direkt na pkadenj in ga pečem na plinu (med 50 in 60 minut).

Letos ga je k sreči veliko...mi smo ga že (mislim da) osmič jedli...ravno danes
grims-1.gif

Pa ga res eno uro pečeš?
Jst ga dam na plinski weber žar za kakšnih 20 minut. Prvih 5 minut na ful, 10 minut nekaj srednjega in na koncu se 5 na polno za barvo.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
če nimaš šanse kurit oziroma če ti ni všeč, da si črn.

Prerežeš čez polovico obsega
daš kuhat za nekje 3 minute.
potem pa v pečico za 25-30 minut na 200-220°C
vsake 5 minut malo premešaš.

na koncu te čakajo odprti, da jih samo ven vzameš iz olupa.

Kuhat ga daš za malnkost????
TO prvič slišim.

Je še kdo poskusil na tak način?

jaz sem tudi prejšnji teden to prvič slišal in bil skeptičn.
na koncu pa čist navdušen. Celo tak navdušen, da se mi nelubi več kurit zunaj. :D

WP_20151023_19_48_17_Pro%25255B1%25255D.jpg


 
Nazadnje urejeno:

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Nič ne kuham, lahko ga pa poškropiš z vodo, preden ga daš v pečico in še enkrat na polovici pečenja.
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
če nimaš šanse kurit oziroma če ti ni všeč, da si črn.

Prerežeš čez polovico obsega
daš kuhat za nekje 3 minute.
potem pa v pečico za 25-30 minut na 200-220°C
vsake 5 minut malo premešaš.

na koncu te čakajo odprti, da jih samo ven vzameš iz olupa.

Kuhat ga daš za malnkost????
TO prvič slišim.

Je še kdo poskusil na tak način?

jaz, kakšnih 14 dni nazaj ... ko je krožil video s tem postopkom ... rokice čiste, kostanj odprt
aplauz.gif
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Na webru na oglje. Zarežem po trebuhu, močan ogenj -direktno in na posodo z luknjami. Pokrijem žar in vsake 3 minute malo premešam. Pride lepo zapečen z vseh strani in lahko se lupi. Podoben kot s štantov. Danes bom spet pekel.
smile-1.gif