Kompresor ali jeklenka s stisnjenim zrakom?

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
V delavnici imam en tiskalnik, ki za delovanje potrebuje stisnjen zrak. Delavnica je najeta in ker so lastniki v stečaju so mi izklopili dovod stisnjenega zraka. Količinsko tiskalnik niti ni potraten z zrakom, ker ga sedaj za test navaden 25 literski kompresor za 80€ uspešno poganja. Tiskalnik zaenkrat uporabljam zelo redko in po vsej verjetnosti bo šel v prodajo ampak nekako moram v vmesnem času rešiti težavo z zrakom.

Navaden kompresor nima sušilca stisnjenega zraka in posledično v stroj prihaja vlažen zrak kar pa ni najbolje. Sušilci so dragi k svinja in kot sem že omenil verjetno rešitve ne rabim dolgoročno.

Ideja je, da bi namesto kompresorja uporabil jeklenko stisnjenega zraka (potapljaška) ali pa kak dušik. Jeklenke so napoljnene na visok tlak. In sedaj ne znam izračunati koliko zraka lahko dobim iz takšne jeklenke v litrih?

Ali druga opcija nekje stakniti sušilec zraka in kompresor za pameten denar.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Sicer kompresorji na tlacno stran ponavadi posiljajo dokaj suh zrak in imajo filter za vodo, ampak ok vprasanje kako suh zrak ti potrebujes.

Glede kolicine. Zrak v jeklenki je stisnjen na nek tlak, naceloma velja plinska enacba. Po domace pa tako, v 5l jeklenki pri tlaku 1 bar imas 5l zraka, pri 2bar pa 10 l zraka. Pri 300 bar (kolikor ponavadi max dobis v jeklenko) pa imas 300x5=1500l zraka.

Pa poleg jeklenke rabis se regulator, zna bit na koncu drazje od kompresorja!
evil.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Na mašini so na vstopu zraka trije "filtri". Prvi je sigurno za vodo in tam se je v pol ure precej nabere. Pojma nimam kako suh zrak rabim, ampak zadeva je primerljiva s kakšnim CNC strojem. Oziroma se bolj občutljiva ker mi s tem zrakom napolni tudi rezervarje z barvo.

Flaše za dušik imam, prav tako regulator...

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Sem našel v navodilih:

"air Requirements
 Factory Air at 96psi (6.5 bar) at 50 std liters per min. (to ISO 8573-1 Class 1.4.1"

Naveden kompresor ne bo najboljsi...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Pa je kdo najdu koga k polni zrak v jeklenke in to tiste tamale rocne, al pa napravo da samo to delas in da ni predraga. Seveda da bi delovala z potisnim ventilom kot je naprimer spray