Kombuča čaj

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
A kdo uporablja ta čaj in gobo? Ali ima kdo preverjen recept kako izboljšat okus?

plumps1a.jpg


link

Jst tole packam že kake dva meseca in se mi zdi kul, edino okus je na cajte preveč kiselkast in bi ga rad popravil. Nekateri baje dodajajo sadje, jst sm poskusil z borovnicami in mi ni blo preveč dobro.
 

origin

Pripravnik
7. nov 2010
116
0
16
Kefir popolnoma zadostuje mojim potrebam po probiotikih, tako da ne, hvala. Sodelavec je enkrat probal od enega drugega sodelavca, ki je vsekan na take stvari in je rekel da je potem cel dan rigal po tistem in prdel. :]
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Aha tut pr nas doma so se spravli to delat:) Eni so že odnehal, eni se še mučjo.
Baje, da če je prestara, da je pol full (pre)kisla.

Sem pa ugotovil, da vse te fore ne palijo na dolgi rok. Marsikaj so probal pa so vsi po vrsti odnehal. Nobena stvar se ni prijela za vsaj par let.
Ko se bo spet kdo nekaj novga spomnu, pa bodo spet kej čaral:)
 

Feniks13

Zelenc'
12. maj 2011
23
0
1
Moja ima to gobo že 2leti. Pomembno je, da jo vsak teden pod hladno vodo umiješ in stare dele gobe zavržeš. Običajno se skuha kak sadni čaj cca 1l ter nato popolnoma ohladi, nakar se oprano gobo z njim zalije v velikem steklenem kozarcu cca 2,5l. Preko odprtine je najbolje prekriti z gazo, da lahko zrak cirkulira in ne pridejo žuželke v kozarc ter takega vsako jutro popiti cca 2dcl.
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Ali bi lahko eno prodala (ko bo goba "rodila")? Jaz cakam ze nekaj casa na vrsto pri eni zenski, pa bo se dolgo trajalo
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik westie pravi:
Ali bi lahko eno prodala (ko bo goba "rodila")? Jaz cakam ze nekaj casa na vrsto pri eni zenski, pa bo se dolgo trajalo

Ja jaz ti jo lahko dam b.p. kadar hočeš, jih mam dovolj na zalogi, še preveč da ne vem kam z njimi.


@igi: ja ravno v nedeljo sem se vrnil, pa sej me 6tednov ni blo
smile-1.gif
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
konec junija grem v Vietnam za 3 tedne.... se priporočam za kakšen nasvet v temi, ki sem jo pred tvojim odhodom odprl v "popotniški malhi"

Hvala
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
OFF-TOPIC: Vietnam....no ti napišem tam, ko bom mel cajt in ko uredim slike (bil sem samo na jugu), spomni me če pozabim napisat post do naslednjega tedna.
Samo en "teaser" zate: Vietnam je bil najboljši od vseh teh petih držav kjer sem bil. Pa še par fajn domačih punc sem spoznal tam in so me skoraj posvojile tako, da se naslednje leto 110% vračam tja + Filipine. Narod je grozno prijazen in prijeten - samo za primerjavo - medtem ko so me na Tajskem skoraj dvakrat oropali na busu.
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Super se priporočam... mi pristanemo v Hanoiu in gremo nazaj iz Ho chi minga. Vmes pa nekako prepotujemo vietnam. Zato bodo dobrodošle praktično vse info... s čim potovati, denar, kam za nekaj dni na "izležavanje", kaj je nujno za pogledat, kakšen kontakt domačinov....

Hvala
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Hvala. Mi je brat rekel, da mi jo je nekdo pustil pred vrati. Upam, da bo pocakala do nedelje v tej posodi
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Ja verjetno ni noben odprl na zvonenje
grin1.gif

Bo zdržala, ker jo lahko shranjuješ v hladilniku ali pa do nekje temperature 25stopinj...mogoče 30. Je vzdržljiva, meni je zdržala 7tednov v hladilniku.
 
Nazadnje urejeno:

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
bo bo, ker sm izbral najbolj lepo, debelo in najbolj zdravo kulturo kar jih imam.
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Zal nisem mela crnega caja, pa sem naredila z zelenim. Upam, da ni kaj narobe
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Kakor vem ni narobe-je pa fajn da je črni čaj. Narobe je samo, če bi uporabljala kakšen metin čaj ali podobne aromatične čaje... pa obvezno ne uporabljat kovinskih predmetov za mešanje ali premikanje gobe, ker ji kovina baje škoduje, kakor tudi umazanija.

Jaz sem jo tudi danes naredil in jo bom imel do naslednje srede notri (13.6.) -da si lažje predstavljaš koliko časa. Drugače pa čez kakih 7dni počasi pokušaj okus, če ti je OK, dlje časa, ko se bo namakala, bolj bo kisel čaj. Pa ne takoj obupat, če ti na začetku ne bo všeč. Meni je bilo na začetku čisto prekislo, zdej pa sem se naučil delat in je zadeva precej bolj osvežilna.

Skratka preberi si malo tisti material, ki sem ga dal zraven....pa še kaj na internetu. Na youtubu obstajajo celo posnetki, kjer nekateri v končni čaj dodajo notri borovnice in drugo sadje za izboljšanje okusa.
 
Nazadnje urejeno:

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Bom za naslednji "porod" dala crni caj. Ja, bom mal probala
Hvala se 1x