Kombiniran bojler in vezava na elektriko

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Eno vprašanje: imam boljer za gretje vode na elektriko in preko napeljave za centralno kurjavo. Sedaj pa pitanjce: trenutno je centralna zelo malo vključena in je skoraj mlačna. Torej bojler segreje le za dve črtici. Zato sem vključil tudi električno gretje. Sedaj me pa zanima naslednje. Ker bo elektrika segrela vodo v bojlerju na več stopinj kot je v napeljavi za centralno, ali mi bo le ta ohlajala vodo in bo voda v bojlerju oddajala toploto vodi v napeljavi za centralno?
Torej na kratko: ali zaprem dovod s centralne do bojlerja ali pustim in mi bo vseeno malenkost dogreval vodo?

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Na tak način kot ga opisuješ boš z elektriko "dogreval" centralno kurjavo. Predlagam ti da s pomočjo centralne segreješ vodo na dve črtice nato zapreš ventil na boljerju ter dogreješ bojler s pomočjo elektrike na max. Ko se bojler ohladi odpreš ventil na bojlerju ter zopet segreješ na dve črtice in tako naprej.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Še eno off topic pitanjce. Malce bom ''dopolnil''
grin1.gif
vezavo bojlerja.
Trenutno je vezan direkt na elektriko, bom pa vmes postavil vtičnico in navaden vtikač. V eni temi že kar nekaj časa nazaj je nekdo napisal, da če slučajno zamenjam (sedaj govorim kot ''dummy''
evil.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Ne bo se nič skurilo.

Če boš dal vtič in vtičnico, lahko potem v vtičnico daš programator in ti bo elektrika grela bojler v tistih urah, ki jih boš nastavil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Baje je bilo v tisti objavi samo morebiten problem ozemljitve, če je rešena na star način preko 0 vodnika. Če na vtičnici obrneš fazi imaš ozemljitev preko faze?! kar pa najbrž ni priporočljivo?!

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ne bo skurilo bojlerja ampak tebe
evil.gif
. Pri starejših inštalacijah se je uporabljalo ničenje (ozemljitev in nični vodnik sta vezana med sabo). Če imate ničenje najlažje vidiš tako, da odpreš bojler in pogledaš priključek. Torej, če nični vodnik (nula) povezuje priključno sponko in ozemljitveni vijak na bojlerju imate ničenje (faza gre pa direkt na sponko) in v primeru, da ti vmes preko raznih podaljškov nekaj obračaš dobiš fazo na ohišje bojlerja in je veselica tu.
V vsakem primeru pred uporabo preveri, da nimaš faze na ohišju in to v obeh možnih položajih nove vtičnice. Preverjaj na kovinskih delih bojlerja, ki niso barvani!

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
To bi znalo biti, vprašanje je le kdo je kaj delal. Če ima bojler 3 žile, bi morale biti po pravilih vsaka nekaj, ker ničenje se lahko izvede v vtičnici, nikoli na napravi. Če pa gresta do bojlerja samo 2 žile, potem pa je jako važno katera je faza in katera nula. Novega bojlerja z 2 žilami nisi nikoli kupil, vprašanje je kaj se je z njim dogajalo od nakupa do danes.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Kopalniški bojlerji so brez priključne vrvice in moraš sam narediti direktni priklop. Tudi, če imaš samo dve žile na razpolago moraš izvesti zaščitno ozemljitev (ničenje).

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Torej, da podam malce detaljne podatke. Sama električna napeljava je stara cca. 5 let, v celoti torej ''nova''.
Do VSEH vtičnic in luči so napeljane tri žice, vse skupaj pa je vezano na ploščo s fit stikali (vsi večji porabniki imajo svoje fit stikalo).
Bojler je tudi star cca. 5 let, s tem, da ima tudi 3 žice. Torej bo najbolje, da odvijačim boljer in pregledam tisto, kar si napisal zgoraj? Ali bi lahko na podlagi zgoraj navedenih podatkov sklepal, da ne bo težav?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Na podlagi napisanega ne bo težav, ker ničenje in FID ne gresta skupaj.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
da malo ukradem temo... zakaj pa ničenje in fid ne gredo skupaj?
Pri meni doma je situacija okrog elektrike namreč močno (mislim res močno) zmedena. Za zgornji štuk, kjer živiva soproga in yours truly, imamo lepo omarico s fid stikali, do vseh vtičnic in luči so speljani trije kabli. Tri metre na levo od omarice je pa ena velika štrena, kjer je jasno vidno, da sta zemlja in ničla zaviti skupaj. Hiša je namreč stara (no, polovica, polovica je na novo prizidana) in kolikor vem, sploh nima ozemljitve. Ravno zato imam letos v planu malo porihtat to elektriko (rad bi zrihtal vsaj ozemljitev), ker je vse razen novega dela narejeno bolj impro liga...
Skratka, zakaj to dvoje (ničenje in fid) ne štima skupaj?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Glede na napisano pri tebi ne bo težav, lahko komot montiraš programsko uro le primerno lokacijo poišči. Ponavadi je bojler nekje pri banji in tam ni ravno primeren prostor za montažo ure.(jaz imam programsko uro za bojler v razdelilni omaric na hodniku). Prav tako je "prepovedano" podaljševanje kabla z raznimi spojkami in zavijanje z izolirnim trakom (kot je ponekod praksa), če bi hotel podaljšati kabel do programske ure, ki si jo montiral na primernejšo lokacijo.
Čeprav imaš verjetno za kopalnico svoje FID stikalo, ki je nastavljeno na še nižji diferenčni tok kot ostali fidi in bi v primeru okvare uspešno deloval vse dodatne spoje zaščiti pred brizgajočo vodo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Odlično, hvala vsem za konstruktivne komentarje. Bojler je itak daleč od vode
cheer.gif
, potrebe po podaljševanju žic pa tudi ni.

Off: vidim, da nisem edini, ki prakticira timer za ogrevanje bojlerja.
grin1.gif

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
@mtl
Še zdaleč nisi edini, in verjemi hudičevo se da prišparati na ta izredno preprost način, sploh če se poslužuješ še cenejšega toka.

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Pa sej če imas ogrevanje tudi preko centralne samo pumpo ugasni, da ne laufa, pa grevaj na štrom.
Če centralna ne bo krožila, ne bos hladil bojlerja. Zveži pumpo tako da teče samo takrat ko ti želiš.
Pri meni doma sem pumpo naštimal na timer, da laufa ene 5x na dan, da ne kuri toplote iz peči in konstantno ne ogreva bojlerja.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Sergio81 pravi:
@mtl
Še zdaleč nisi edini, in verjemi hudičevo se da prišparati na ta izredno preprost način, sploh če se poslužuješ še cenejšega toka.
Hehe, drži. Že prej sem to prakticiral kakšne 3 leta in je bil učinek kar zanimiv
cheer.gif
.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Centralna je žal etažna, imam pa v razdelilni omari prav ventila za zapret cevi do bojlerja, ko bo le ta laufal na elektriko, tako da je to poštimano.

Še eno off topic pitanjce. In sicer me matra električna pumpa za centralno. Termostat da ukaz za vključitev, sliši se kako se zažene, potem pa po cca. sekundi oz. +- pol sekunde naredi pri pumpi klik in stvar se izključi. Termostat ni dal nobenega ukaza za izključitev. Tudi, če potem na termostatu izključim, se lepo sliši, kako le ta klikne za izključitev. Se komu sanja kaj bi bilo? A imajo pumpe kakšno stikalo ali termostat vgrajen ali karkoli tretjega?

Še slikca pumpe:
kul-DSCN46.jpg

4h-DSCN46.jpg

l97-DSCN46.jpg

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Kaj je tole na sliki? Meni deluje kot elektromotorni ventil.
Verjetno imate pri peči pumpo ki stalno deluje, ti pa s svojim termostatom samo vklapljaš elektromotorni ventil, ki odpira oz. zapira dovod vroče vode v tvojo etažo.
Tisto kar slišiš je pa motorček v ventilu, ko vklopiš termostat ga odpre in ko ga izklopiš ga zopet zapre.

Nazadnje urejeno: